Hlavní obsah

Miluju tlak a boj o titul. Priske si ve Spartě věří, data mu odhalí varovné signály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další sezona bez trofeje má nečekanou odezvu. Fotbalová Sparta si pořídila trenéra z Dánska, pětačtyřicetiletý Brian Priske se jí upsal na dva roky. Kádr považuje za kvalitní s řadou mladých a hladových hráčů. Teď se jedná o složení realizačního týmu.

Brian Priske se českého prostředí nebojí. Miluju tlak, jsem na něj zvyklý!Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Český fotbal mu není neznámý. „Na EURO 2004 jsem při čtvrtfinále s vámi seděl jako hráč na lavičce Dánska. Díval jsem se, jak Tomáš Rosický a český tým hrají krásný fotbal. Jsem dánský kouč z dánské ligy, takže znám řadu českých hráčů. V posledních deseti letech jsme v Dánsku narazili na dobré české týmy Spartu, Slavii a Plzeň v evropských pohárech. V minulé sezoně hrála Sparta s Bröndby v Evropské lize, takže zkušenosti mám," ujišťuje Brian Priske.

S Midtjyllandem jste v roce 2020 v play off Ligy mistrů vyřadil Slavii. Věříte, že tak budete mít cestu do srdcí fanoušků Sparty snazší?

O rivalitě mezi pražskými kluby vím. Nechci mluvit o Slavii, i když s ní mám dobrou zkušenost. Všechno se teď točí kolem Sparty, abychom vyhráli všechny zápasy. Snad si získáme přízeň všech fanoušků. Není to o mně, Tomášovi Rosickém, ale o nás jako o týmu. Už lidé z vedení mi ukázali, že to bude týmové úsilí. Na to se těším.

Brian Priske zapadá do stylu, kterým chceme hrát, říká o novém kouči Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

Žádný trenér ve Spartě dlouho nevydrží... Dělal jste si analýzu, co je v ní špatně?

Je nefér komentovat, co tady bylo. V tak ambiciózním klubu budete vždycky pod tlakem. Proto jsem tady. Miluju tlak a snahu získat titul. Mám zkušenost z Antverp, co se týče tlaku od vedení. Jsem na něj zvyklý. Je mi jasné, že když nevyhráváte, hrozí, že skončíte. Soustředím se na vítězství a tvrdou práci. Nesoustředím se na tlak od médií.

V jakém stavu jste shledal sparťanský kádr?

Myslím, že Tomáš spolu s ostatními dal dohromady dobré mužstvo. Je hodně kvalitní a jsou v něm mladí a hladoví kluci spolu se zkušenými hráči, což je důležité.

Nepotkáte se však s jedním z lídrů, Adam Hložek je na odchodu do Leverkusenu.

Všichni jsou si vědomi jeho kvalit. Je součást fotbalu, že hráči odcházejí, zvlášť ti, kteří pro klub něco odvedli. Musíme najít odpovídající náhradu, ať už v klubu, nebo zvenčí. Fandím tomu, aby hráči odcházeli, když si splnili své povinnosti a hráli na nejvyšší možné úrovni. Myslím si, že ve správnou dobu bychom je měli nechat jít.

Manželka trenéra Sparty Briana Priskeho je farářkou. Přestěhuje se za ním do Prahy?Video: Sport.cz

Midtjylland je klub vyhlášený zřetelem na datovou analýzu. Jak je pro vás důležitá?

Mám ji rád. Je důležitá při analýze zápasů, ale také výkonu hráčů, abyste jim mohli dát zpětnou vazbu. Už jsem o tom mluvil s Tomášem. Uvidíme i podle dat, jestli je kádr na dobré cestě, nebo se objevují varovné signály a je třeba něco změnit. Klub má k dispozici dobré datové nástroje. Data jsou výborný nástroj, pokud chcete fotbal vnímat i jinak než prostřednictvím emocí. Doufám, že data budeme schopni využít co nejlépe, protože je to jedna z nejlepších věcí, které moderní fotbal nabízí.

Máte i další libůstku, Manchester City vás před lety chtěl angažovat jako specialistu na standardní situace. Jak se vám ohledně nich líbila Sparta?

Spoustu zápasů jsem viděl. Bohužel i finále poháru. Co se týká útočných standardek, Sparta z nich dala spoustu gólů. Samozřejmě víte, že byl problém s bráněním standardek. Dostávali jsme hodně gólů. To budu chtít změnit, musíme se na to zaměřit. Je ale normální, že nový kouč chce pracovat i na defenzivě, ofenzivě a standardkách.

V Midtjyllandu se také sázelo na zahraniční skauting. Měli jste hodně cizinců, třeba Brazilců. Budete je chtít přivést také do Prahy?

Nejde jen o mne, ale celý klub. Na hřišti je to jiné, tam musí rozhodovat jen jeden muž, trenér. Jinak je to o rozhodnutí celého týmu. Každý máme za sebou zkušenosti, když je dáme dohromady, rozhodneme se správně.

Jak si Sparta pod vedením dánského trenéra Briana Priskeho povede v příští sezoně?
Získá titul.
54,7 %
Bude bojovat o titul, ale nakonec jej nezíská.
24,2 %
O titul opět bojovat nebude.
7,6 %
Trenér sezonu v klubu nedokončí.
13,5 %
Celkem hlasovalo 1027 čtenářů.

Reklama

Související témata: