Hlavní obsah

Mistr překvapivý nebude, mají experti jasno. Tituly ověnčeného Vrbu čeká extrémně složitá mise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opona jde vzhůru. O víkendu začne jarní část fotbalové Fortuna ligy, která slibuje dramatický boj o titul i záchranu. Po podzimních 16 kolech vede tabulku obhájce trofeje z Plzně, pro sázkové kanceláře je ale největším favoritem Slavia. Červenobílí ztrácejí na Viktorii dva body, o dalších pět bodů zpět figuruje na třetím místě Sparta. Na opačném pólu tabulky se pokusí přímý sestup odvrátit Pardubice, které z poslední příčky ztrácejí dva body na Zlín.

Téma trenér Pavel Vrba ve Zlíně v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Boj o titul se už několik let týká jen Slavie a Plzně, a tak trochu i Sparty. Stejné to bude i letos.

„Mistrovská trojka bodově po podzimu všem odskočila. A posily, které Slavia, Plzeň i Sparta během zimy přivedly, jsou proti zbytku ligy z jiné kategorie. Ligu hraje 16 klubů, ale titul je opravdu jen záležitostí těchto tří, vždyť nejbližší pronásledovatel Olomouc má v tabulce ztrátu na třetí Spartu 8 bodů. Kurzy na titul dalších klubů jsme dali z nabídky pryč, a bylo by obrovské překvapení, kdyby se některý do nabídky během jara dostal zpět," říká Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Mnohamilionové měsíční odměny už ne. S Olayinkou jsme se nedokázali domluvit, přiznává Jaroslav TvrdíkVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Přestože je na tom bodově nejlépe Plzeň, k titulu má tak matematicky nejblíž, bookmakeři kurzově favorizují Slavii - 1,75. To je více než 50 % šance na titul. Na tip mistrem bude Slavia je také nabráno u jeho kanceláře nejvíce sázek - 63 % ze všech.

„Všichni pořád mají za to, že poslední titul Plzně byl dílem určitého herního stylu, skvělého Staňka a porce fotbalového štěstí, které pak provázelo Viktorku až do Ligy mistrů, ale že nejlepší fotbal stále hraje Slavia," komentuje Urbanec, proč je Slavia výš než Plzeň.

Viktoria však není kurzově od Slavie daleko - 2,35:1. Daleko hůř je na tom Sparta, které ani bookmakeři moc nevěří v kurzu 11:1.

VAR by měl na jaře v české lize zasahovat méně. Je to i trend UEFA, říká šéf rozhodčích Radek PříhodaVideo: Sport.cz

„Zajímavé je, že Plzni věří na titul jen 7 % sázkařů, zato Spartě 25 %. Je to určitá forma víry sázkař - fanoušků, že Sparta konečně porazí letitou mizérii a vážně promluví do mistrovského boje," dodává Urbanec.

„O víkendu se rozjedou první zápasy, na programu je například Plzeň s Hradcem Králové, kde se očekává hladká výhra Západočechů nad Východočechy s vysokým kurzem 9,99:1. Stejně tak je favoritem Slavia (1,22:1) proti Jablonci, kterému bookmakeři přidělili kurz 14,3:1," avizuje Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

„Ani v tabulce, ani kurzově od sebe v tomto případě nejsou daleko Olomouc se Spartou. Naprostá většina sázejících ale věří hostujícím Pražanům s kurzem 2,08:1 proti Sigmě v kurzu 3,54:1. Pokud chce Sparta pomýšlet na titul, musí podchytit už úvod jarní sezony a zbytečně neztrácet body, což by se jí mělo o víkendu podařit," rekapituluje Světlíková.

Proč v sestavě Sparty chybějí Sadílek, Daněk či Karabec? Je tady velká konkurence, vysvětluje Brian PriskeVideo: Sport.cz

Naopak udržet 1. ligu ve Zlíně, to bude hlavní náplní práce Pavla Vrby, trenéra ověnčeného tituly ze Slovenska, Čech a Bulharska.

„S 12 body to bude mít extrémně složité. Kádr Zlína zatím s obráncem Jeřábkem doplnili jen útočníci Kozák a Balaj, kteří ale určitě nejsou v top formě. Upřímně vidím kádry ostatních soupeřů trochu výš," soudí bookmaker Urbanec.

Ještě o něco hůře jsou na tom Pardubice s 10 body, které mají v sestavě řadu talentů českého fotbalu, ale ani to není rozhodující faktor pro záchranu soutěže. Oba kluby mají například nejhorší kurzy na umístění do 10. místa po 30. kole, Zlín 9:1, Pardubice 11:1.

Reklama