Hlavní obsah

Moderátor Železný upozornil na nevhodné číslo Vlkanovy: Kéž by mu to v Německu vyjasnili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jedním příspěvkem na sociálních sítích rozproudil pořádné pozdvižení, rozhodně větší než Adam Vlkanova výběrem svého čísla na dres. Moderátor České televize Jakub Železný poukázal na to, že číslo 88, které si vybral bývalý hráč Hradce na plzeňský dres, může být vyjádřením nacistického pozdravu „Heil Hitler.“ Lidé v komentářích jeho interpretaci nechápou. Ozvala se i Železného kolegyně z ČT, reportérka Darina Vymětalíková.

Foto: Oficiální web FC Viktoria Plzeň

Adam Vlkanova v Plzni nosí dres s číslem 88.

Článek

Ve středu po poledni plzeňská Viktorka potvrdila příchod záložníka Adama Vlkanovy do svých řad. Ten nastoupil hned k večernímu utkání proti Slovácku a v úvodní minutě přihrál na gól. Na trávník vyběhl s číslem 88, přitom v Hradci nosil 8, proč? Důvod je jasný a on sám jej vysvětlil v pozápasovém rozhovoru.

„V Plzni je osmička vyřazená coby pocta Davidu Limberskému. Takže jsem si jednu osmičku přidal," řekl médiím s úsměvem. S tímto prostým vysvětlením se však nemohl smířit moderátor ČT Jakub Železný, který měl potřebu se k němu vyjádřit na svém twitterovém účtu.

„To číslo za to nemůže. Někteří (čeští) sportovci ho nosí. Asi nevědí. Fans jednoho (českého) týmu to číslo pár let zpět vyřvávali s gustem+gestem, co mrazí. Ti věděli. Pan Vlkanova se dle webu Plzně v LM těší na Bayern. Kéž mu (v Německu) vyjasní (ne)vhodnost jistých číselných kombinací," napsal pro mnohé nepochopitelně.

Číslo 8 může někdy označovat osmé písmeno abecedy, což je H a číslo 88 tedy může být považováno i za zkratku „HH," která by označovala nacistický pozdrav „Heil Hitler." Neonacisté tak někdy číslo využívají k vyjádření tohoto pozdravu, aniž by mohli být stíháni. Nikoho však nenapadlo spojovat tento význam s Vlkanovovým číslem.

„Hledáte něco tam, kde není, Jakube," zareagoval například jeden z diskutujících pod příspěvkem. „Úlet, jste mimo, vytváříte pseudo kauzu, zklamání," jen část výrazů, které se nejčastěji pod příspěvkem objevují, najdou se i sprostší. Na „kauzu" zareagovala i Železného kolegyně z ČT, sportovní reportérka Vymětalíková.

„V NHL řeší jakýkoliv náznak gesta, které by mohlo značit rasismus nebo antisemitismus, ale musím říct, že tam nikdy nikoho nenapadlo, že by číslo 88 mělo tyto konotace. Mají ho Patrick Kane, William Nylander, David Pastrňák, Martin Nečas," napsala.

Jakub Železný se ve čtvrtek odpoledne ohradil na svém twitterovém profilu proti vyznění tohoto článku a napsal, že naší redakci zašle výzvu k omluvě. Trvá na tom, že žádného hráče nikdy neobvinil z podpory nacismu (proto jsme v tomto duchu i zmírnili titulek). Železný zdůraznil, že psal jen o tom, že číslo za nic nemůže, že si jen myslí, že některé kombinace nejsou vhodné. To prý byla podstata jeho sdělení, nicméně do příčinné souvislosti celou věc dával. Z pohledu sportovce je Železným podsouvaná interpretace opravdu za hranou a zřejmě i pod rozlišovací schopnost většiny z nich. Různými symboly by se dala vysvětlovat i další čísla na dresech nebo závodních vozech a nikdo tak nečiní....

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice