Hlavní obsah

Na galavečer Slavie dorazí legenda Eusébio, Zeman se omluvil

Na nedělní galavečer v Národním divadle, jímž vyvrcholí oslavy 120. výročí vzniku fotbalové Slavie Praha, dorazí legendární Portugalec Eusébio a francouzský mistr světa Christian Karembeu. Naopak český kouč AS Řím Zdeněk Zeman se omluvil kvůli tomu, že jeho svěřenci hrají ve stejný den zápas italské ligy s Boloňou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý slavný fotbalista Eusébio zavítal do Prahy už předloni na vyhlášení ankety Fotbalista roku.

Článek

Eusébio nebude v Čechách zdaleka poprvé. Předloni dorazil poblahopřát další legendě Josefu Masopustovi k 80. narozeninám a zúčastnil se také vyhlášení ankety Fotbalista roku. V roce 1963 v Praze předal Masopustovi Zlatý míč.

Sedmdesátiletý Eusébio patří k největším legendám světového fotbalu. Rodák z Mosambiku je držitelem Zlatého míče pro nejlepšího hráče planety za rok 1965. V 745 soutěžních utkáních kariéry vstřelil 733 branek, nejvíce za Benfiku Lisabon.

Dvaačtyřicetiletý Karembeu zažil vrchol klubové kariéry v Realu Madrid, s nímž dvakrát vyhrál Ligu mistrů. V dresu francouzského národního týmu se radoval z titulu mistra světa (1998) i Evropy (2000). Momentálně působí jako skaut londýnského Arsenalu.

Zatímco Eusébio a Karembeu potvrdili účast, kouč Zeman, synovec legendárního slávisty Čestmíra Vycpálka, nedorazí. "Jsem rád, že mě Slavia pozvala na své velké výročí. Vnímám, že to pozvání je pro mého strýce. Strejda ve Slavii jako hráč potěšil hodně fanoušků. Potom i v Itálii často nadšeně o klubu vyprávěl, dělal Slavii v Itálii skvělou reklamu. Nemohu se ale slavnosti osobně v neděli zúčastnit, hrajeme ligový zápas," citoval slávistický web Zemana.

Reklama

Související témata: