Hlavní obsah

Naděje pro Spartu? Vrchní dráb je spokojený! Úroveň hráčů podle něj výrazně stoupá

Rychlost, intenzita, síla. Mantra, kterou od léta vyznává fotbalová Sparta. Hráči pod vedením nového dánského trenéra Briana Priskeho procházejí náročnou letní přípravou. Rychle se blíží ke konci. Již příští čtvrtek rozehrají na Letné úvodním zápasem 2. předkolo Konferenční ligy s norským Vikingem. Nový realizační tým svádí boj s časem. „Fyzický trénink nepřináší výsledky hned, chce to čas,“ avizuje šéf kondiční přípravy Christian Clarup v klubovém podcastu Srdce ze železa ze soustředění v Rakousku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kondiční trenér Sparty Praha Christian Clarup, Dávid Hancko a Jan Mejdr během tréninku.

Článek

Docela galeje. Hned na startu přípravy koňské dávky ve velké intenzitě, také po herních trénincích hráče bolí nohy jako dlouho ne. Sparta ovšem vsadila na větší náročnost a uhnout z cesty teď nemůže.

Efekt by se měl dostavit až za nějaký čas, vrchní letenský dráb přes kondici ovšem dává fanouškům naději.

„Když se podíváme na naše průběžné údaje ze zápasů, vidíme, že úroveň hráčů má výrazně vzestupnou tendenci, což je opravdu dobrý začátek," hlásí nový vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup.

Sparta v přípravě porazila Opavu 3:0. Vyhrála i druhý zápas pod trenérem PriskemVideo: Sport.cz

Devět let dohlížel na kondici v dánském Midjtyllandu. V klubu spolupracoval s trenérem Brianem Priskem, který si ho přivedl také do Sparty. Letenští teď úpí pod jeho nároky.

„Má filozofie je docela jednoduchá. Pracujeme s rychlostí, intenzitou a silou. Pak se snažíme být konzistentní, což znamená, že děláme ty samé věci znovu a znovu, pořád dokola. Náplň se liší maximálně v různých variacích nebo odlišných objemech a podobně. Vše je ale založeno na rychlosti, intenzitě a síle," vypráví dánský expert.

Nástupce Adama Hložka obléká dres s číslem 13. Kryštofu Daňkovi nosí vždycky štěstíVideo: Sport.cz

Získal si patřičné renomé, vždyť Midjtylland prošel přes pražskou Slavii až do Ligy mistrů. Zázraky do druhého dne ovšem Clarup neslibuje.

„Upřímně říkám, že nikdo nedokáže odpovědět na otázku, jak dlouho trvá dostat hráče na požadovanou fyzickou úroveň. Proto také děláme všechny ty kondiční testy. Ve fotbalovém týmu jsou totiž velké individuální rozdíly," vysvětluje kondiční trenér.

Díky úvodním testům už nový realizační tým dobře zná fyzické profily hráčů a přesně tedy ví, na kterých prvcích má pracovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske a vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup během přátelského utkání s Duklou.

„Neexistuje žádný model, který by vyhovoval všem, takže musíme dělat různé individuální úpravy podle pozice, věku, historie zranění, fyzických testů, fyzického výkonu, velikosti, hmotnosti, tělesného tuku a dalších hodnot daného hráče. Pak už jen připravíme kluky na to, co budou dělat," popisuje Clarup.

Výsledky se dostavují pozvolna. „Než se do toho hráči dostanou, trvá to docela dlouho. Po prvních čtyřech týdnech, konečně vidíme, že se jejich výkon zvedá. Koukáme hlavně na prvky, jakými jsou třeba uběhnuté metry ve sprintu. To nás zajímá. Zrychlení, kde je změna tempa. Údaje mají výrazně vzestupnou tendenci," kvituje kondiční trenér v klubovém podcastu Srdce ze železa.

Reklama

Související témata: