Hlavní obsah

Největší potenciál? Kolář, Hovorka, Ševčík i Provod, říká Nezmar

Praha

Když Tomáš Souček letos v létě definitivně stvrdil přestup ze Slavie do West Hamu za více než půl miliardy korun, stal se nejdražším hráčem, který kdy z české ligy přestoupil. Až na třetí místo odsunul Alexe Krále, jenž pro změnu zamířil z Edenu do moskevského Spartaku za cirka 310 milionů již před rokem. A právě tyto dva přestupy podle tehdejšího sportovního ředitele Slavia Jana Nezmara vyhouply sešívané na vyšší level.

Foto: Sport.cz

Souček byl podle mého názoru opravdu výjimečný, říká Nezmar.

Článek

„Transfer jako Suk bude pořád spíš výjimečná věc. Na druhou stranu Slavia se tím, že prodala Součka a Krále, posunula ve vnímání ostatních klubů v Evropě. Už ji mají zaškatulkovanou někde jinde, což automaticky zvyšuje cenu ostatních hráčů," tvrdí dnes Jan Nezmar, který na konci srpna ve Slavii skončil.

Kdo má podle něj největší šanci se Součkovi a Králi přiblížit? „Myslím, že hráče s velkým potenciálem pro Evropu rozhodně má. Určitě jím je Ondra Kolář, David Hovorka či Petr Ševčík, ale hodně třeba věřím Lukáši Provodovi. Tihle mě napadají okamžitě, ale určitě se najdou i další, abych na někoho nezapomněl," přiznává Nezmar.

„Ale přesto si myslím, že se už jen těžko bude prolamovat hranice transferu jako byl Alex Král. Jde však jen o můj názor, který jsem si vytvořil na základě diskusí s různými skauty a manažery týmů po Evropě. Neříkám, že se to stát nemůže, ostatně kdyby Slavia zase sehrála úspěšný part v Lize mistrů, cena jejích hráčů určitě bude stoupat. Ale Suk byl podle mého názoru opravdu výjimečný, u něj se toho sešlo vážně moc," říká Nezmar o 25letém záložníkovi.

Foto: Sport.cz

Alex Král v dresu Spartaku Moskva.

„Jde o hráče v ideálním věku, zároveň je ale vhodný i pro další transfer. Dlouhodobě je ověřený i na evropské scéně, neboť má za sebou spoustu zápasů v evropských pohárech. Navíc se stal tahounem reprezentace, kde uspěl v konfrontaci i s takovými týmy jako je Anglie," připomněl Nezmar loňský triumf nad výběrem Albionu 2:1 v kvalifikaci o EURO.

„Suk je navíc totálním atypem, co se fotbalových schopností týká. Je vysoký, přitom relativně dobře pohybově vybavený a umí lámat rekordy v počtu naběhaných kilometrů. Z pohledu defenzivy je situace schopný vyhodnocovat téměř počítačově přesně, ale zároveň je efektivní v ofenzivě. Z pohledu evropských parametrů je výjimečný," uznává Nezmar.

Současně však upozorňuje na zatím nečitelný vliv koronaviru. „Dneska ještě nikdo úplně přesně neví, jakým způsobem koronavir ovlivní fotbalový trh. Zatím se zdá, že ho ovlivňuje hodně negativně, když tedy pominu ty největší transfery. Ovšem přestupy střední a nižší třídy jsou zatím omezené hodně," uzavírá.

Reklama

Související témata: