Hlavní obsah

Nové pořádky i temné dědictví aneb Takový byl ligový podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby všechno bylo tak atraktivní jako poslední zápas, v němž Baník se Slavií sehrály strhující remízu 3:3, nikdo by se nezlobil. Fotbalová Fortuna liga ovšem nabídla ve své první části hrdiny nejen kladné, ale také záporné. Ve stručném přehledu jsme vybrali jedenáct událostí, jež zásadním způsobem psaly dějiny ligového podzimu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Aleš Mandous ze Slavie právě chytil Almásiho penaltu.

Článek

Odposlechy bez konce - Sotva si český fotbal v létě zvolil nové vedení, aby se odstřihl od minulé éry, naráží na dědictví Romana Berbra a spol. formou uniklých odposlechů znovu. Bývalý všemocný muž se v nich třeba domlouvá s vedením Slavie, jak to bude s milionem (korun, či snad eur...?) za její titul. Etická komise FAČR má právě dnes oznámit první opatření ohledně případu s rozsáhlým spisovým materiálem.

Starý lídr s novou jedničkou - Sešívaní znovu vedou, zatím však jen o bod před Plzní. Krátké léto po ME bez pořádné přípravy poznamenalo Trpišovského družinu. V pohárech musela vzít zavděk jen Konferenční ligou, na domácí scéně se výrazně zvedla s nástupem nové brankářské jedničky Aleše Mandouse. Jeho série 724 minut bez inkasovaného gólu je čtvrtá nejdelší v historii české ligy.

Ani klíč od Prahy zatím nestačí - V minulých sezonách měla Sparta po titulu hned během podzimu, tentokrát se drží o tři body za Slavií. Letenští ji poprvé od března 2016 a 14 soutěžních derby bez výhry porazili, ani klíč od Prahy jim zatím ovšem nestačí. Doma jsou pod koučem Vrbou téměř stoprocentní, jenže venku často ztrácejí.

Hrdinou derby Lukáš Haraslín. Rozhodlo to celé mužstvo, na standardku jsem si věřilVideo: Sport.cz

Bez Evropy, ale na válečné stezce - Když Plzeň v Evropě opět zkrachovala již v předkolech, mluvilo se o ekonomické katastrofě. Plánovaný prodej Viktorie se opravdu táhne, v lize však Bílkův tým válí. K potěše přátel Klubu defenzivního fotbalu 11x vyhrál jen o gól, tabulku však dlouho vedl a šlape sešívaným na paty.

Slovácko sa súdí - Když si Sparta odvezla z Uherského Hradiště debakl 0:4, jen se potvrdilo, že Svědíkova parta je senzací podzimu. Až pasáž tří kol bez výhry ji přibrzdila, čtvrtou příčku ve skupině o titul si ale drží. Mazák Milan Petržela vytvořil počtem 441 startů rekord české ligy.

Petr Čech o PlzniVideo: O2 TV Sport

Peltův klub v nouzi - Soudní román šéfa Miroslava Pelty bezpochyby dopadl na klub, který nastavil dvě tváře. Zatímco v pohárech byl dlouho nejpilnějším sběratelem bodů do českého koeficientu, v lize se propadal stále níž až na čtrnáctou příčku, což je ve světle minulých sezon dokonalý šok.

Je-li ruka nastřelena, tak nikoliv - Neblahé Berbrovo dědictví zkouší napravit také nová komise rozhodčích pod taktovkou Radka Příhody. Ani s pomocí videa se to ne vždy daří, navíc když stále nové výklady pravidel třeba ohledně hraní rukou komplikují situaci naprosto všem. Liga se pak dostává do skutečného VARu...

Nováček do Vánoc nasbíral spoustu oříšků - Když Votroci začali hned od začátku bodovat, jejich nový kouč Miroslav Koubek prohlásil, že sbírají body jako veverka oříšky před zimou. Nováček z Hradce Králové se pak ukázal být spíše nenasytným syslíkem a z první šestky vypadl až v úplně posledním letošním kole.

Útok na antirekordy - Celý podzim bez jediné výhry, pěkné nadělení! Ani spasitel Bohumil Páník zatím poslední Karvinou nepozvedl, v lize nezvítězila už 20 utkání za sebou. Jediným týmem, který na první vítězství v sezoně čekal déle, byla pražská Dukla v ročníku 1993/94 (dočkala se ve 23. zápase). Absolutní rekord v sérii bez výhry drží v české éře Benešov s 24 duely ze sezony 1994/95.

Skláři se systematicky potápějí - Dříve stabilní bašta, která svá Stínadla poskytovala jako nedobytný azyl i reprezentaci. Teplice se ovšem postupem sezon sunou stále níž a jen dvě slepené výhry v závěru po 12 kolech bez vítězství jim vdechly kapku naděje.

Dodatečný výklad řádů - Schéma sestupu z první a postupu z druhé ligy je dané, nepamatuje ovšem na Spartu B, která je o patro níž druhá a mezi elitu postoupit nesmí. Dodatečný výklad zní, že pokud mladíci ze Strahova skončí do třetího místa, zajistí tak klid 14. týmu z první ligy, který by jinak musel podstoupit baráž stejně jako mužstvo z 15. příčky. Poslední sestoupí přímo.

Reklama

  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články