Hlavní obsah

Odsouzený Pelta kouše další porážku. Situace je už kritická, zlobí se Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu oslavil padesáté sedmé narozeniny, ale důvodů k radosti měl Miroslav Pelta v posledních dnech pomálu. Den před nimi byl uznán vinným za zmanipulování sportovních dotací a poslán na šest let do vězení, zatím nepravomocně. Den po narozeninách se zase prohloubila krize jeho fotbalového Jablonce. Severočeši doma prohráli s Mladou Boleslaví 0:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Daniel Fila z Boleslavi a Jaroslav Zelený z Jablonce v duelu 16. ligového kola.

Článek

Když sudí Klíma na Střelnici naposledy foukl do píšťalky, Pelta zůstal na svém místě v nejvyšší řadě na hlavní tribuně a nějakou dobu jen zadumaně hleděl před sebe. Jako by nemohl uvěřit, co se děje s jeho Jabloncem. Po minulé sezoně byli jablonečtí fotbalisté třetí, v té probíhající sezoně se zatím nevídaně trápí a konec soužení tak svému šéfovi jako dárek k sobotní oslavě nenadělili. „Vítězství by bylo samozřejmě dobré, ale hráči musí chtít vyhrát především sami pro sebe,“ poznamenal jablonecký trenér Petr Rada.

Letmo se dotkl i Peltovy kauzy. „Samozřejmě tahle věc tady koluje, ale jde mimo nás. Hráči nemusí přece koukat, jestli je tady prezidentem Pepík nebo Venca, nebo jestli někdo má nebo nemá nějaké problémy. Oni jdou na hřiště a musí makat a vědět, že jde o jejich existenci a že už jsme někde, kde by Jablonec být neměl! Neříkám, že bychom měli pořád vyhrávat, krize někdy přijde na každého. Jenže do krize se dostáváme sami bohorovným přístupem, že se nic nemůže stát,“ zlobil se Rada, který s Jabloncem čeká na ligovou výhru už devět zápasů v řadě a strašit ho může i skóre 11:29. Jedenáct vstřelených gólů je nejméně ze všech ligistů, i poslední Teplice jich daly o dva více.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva David Douděra z Boleslavi a Martin Doležal z Jablonce v duelu 16. ligového kola.

„Přitom první poločas byl z naší strany dobrý, bylo tam nasazení o bojovnost, což jsme na Slavii postrádali. Nastřelili jsme tyčku a měli i šance, i když soupeř měl také dvě brejkové situace. Minimálně jednu branku jsme si vstřelit zasloužili,“ konstatoval Rada.

V utkání s Boleslaví kroutil hlavou především nad vstupem jeho svěřenců do druhé půle. „Hrůza. Nepochopím, že když jdou hráči v 15.45 ze hřiště, jsou nabuzení, bojovní. A v 15.59 jdou na hřiště a první pětiminutovku prospí. Prostě tohle nechápu, a to jsem ve fotbale dlouho,“ přiznal Rada. Ve 49. minutě nastřelil hostující Hlavatý tyč, o pár minut později zase hlavičkoval a z dorážky už vstřelil vítěznou trefu.

„Tohle už ani není na rozčilování, je to furt dokola. Ale musíme s tím bojovat a prát se s tím, nic jiného nám nezbývá. A já určitě necuknu a budu bojovat dál. Samozřejmě ve fotbale je vše možné, spousta trenérů je odvolaných. Ale já do poslední chvíle necuknu! Hráči budou mít pořád tvrdý režim. Mají jedinou výhodu, že je nikdo nevyhodí,“ usmál se hořce Rada.

Diametrální rozdíly ve výkonech Jablonce v Konferenční lize a domácí soutěži si Rada vysvětluje psychikou. „Myslím, že hráči už mají strach, aby neudělali chybu. Ale když se bojíte, většinou ji uděláte. V evropském poháru si možná někteří řeknou, že když prohrají s Alkmaarem, tak se nic neděje. Jenže v lize je situace už kritická. Prohráváme a strach se prohlubuje. Přijde mi, že hráči nejsou tak silní. V této situaci asi ještě nebyli, ale musí si na to zvyknout,“ uzavřel Rada.

Reklama

Související témata: