Hlavní obsah

Ofenzivní sen Dynama: mít Basseyho číslo 2. Budějovická posila z Dukly brzy vyrazí za týmem do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ligový podzim fotbalistů Českých Budějovic: 16 zápasů, 17 gólů. Hůř na tom byly jen Pardubice se Zlínem. Třinácté Dynamo, které je jen o dva body nad barážovou hranou, chce logicky ofenzívu vylepšit a v týdnu přivedlo Quadriho Adebaya Adedirana. S mladým nigerijským útočníkem se vracejí vzpomínky na jeho krajana Fortuna Basseyho, jenž předloni na podzim v Budějovicích nastřílel devět gólů a klub na něm báječně vydělal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Quadri Adebayo Adediran (vlevo) ještě v dresu Dukly na archivním snímku v duelu s Českými Budějovicemi.

Článek

Je mu dvaadvacet, narodil se v Lagosu a v Evropě hraje dva a půl roku. Quadri Adebayo Adediran po štacích v Německu a na Maltě kopal od léta 2021 v Dukle, druholigové áčko střídal s třetiligovou rezervou. Na podzim skóroval sedmkrát. „Stihl zaujmout několik ligových klubů. Přestože jsme s hráčem jednali, byl rozhodnutý některou z nabídek využít a nakonec se dohodl s Českými Budějovicemi, se kterými se následně dohodla i Dukla," citoval klubový web Dukly člena představenstva Jana Staňka.

Teď Adediran vyhlíží novou štaci na jihu, v Dynamu podepsal smlouvu do léta 2026. „Přichází, aby zvýšil konkurenci a přidal nám na kvalitě do ofenzívy. Zároveň je to mladý hráč, takže může být pro klub investicí do budoucna," řekl webu Dynama jeden z budějovických trenérů Marek Nikl.

S kolegou Tomášem Zápotočným znají Adedirana z druhé ligy: „Poprvé jsem ho viděl už v Benešově a hned mě zaujal svojí rychlostí i silou, dal nám dva góly. Nastoupil proti nám také v letošní sezoně, když jsme ještě působili v Příbrami, a sledoval jsem ho i v pohárovém zápase proti Slavii, kde se mi též hodně líbil."

Když se v Budějovicích mluví o nigerijských útočnících, fanoušci si s nostalgií vzpomenou na Fortuna Basseyho. „Hrál za Dynamo skvěle," poklonil se Adediran.

Pro připomenutí: Bassey přišel do Budějovic v létě 2020 z druholigového Ústí nad Labem, bylo mu jednadvacet. V prvním půlroce na jihu coby žolík naskočil jen do šesti ligových zápasů a byl rád za jarní hostování o patro níž ve Vlašimi. Ovšem po návratu se v Dynamu rozzářil: na podzim 2021 v lize nastřílel devět gólů a za 37 milionů korun odešel do Ferencvárose Budapešť, pro Budějovice to byl rekordní přestup.

„Doufám, že budu následovat Fortunovy kroky. Nebo že ho překonám," zasnil se Adediran. Focení v novém dresu absolvoval ještě v pražských Dejvicích a podle informací Sport.cz by si měl brzy vyzvednout vízum do Turecka, kde je jeho nový tým na soustředění. V ideálním případě by před startem jarní ligy mohl stihnout dva testovací zápasy: s polskou Lodží (18. ledna) a kosovským FC Priština (20. ledna).

Reklama