Hlavní obsah

Osmdesát. Dočkal se posunul na jubilejní metu a je o něco blíž rekordmanovi Horvimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobře utajené jubileum. Když Bořek Dočkal přihrál z rohového kopu Tomáši Wiesnerovi na vítězný gól v utkání s ostravským Baníkem (2:1), připsal si kapitán Sparty již 80. asistenci v domácí soutěži. V historické tabulce mu patří druhá příčka, rekordmanem fotbalové ligy v samostatné české éře je současný plzeňský asistent Pavel Horváth se 106 asistencemi. Zda ho ještě Dočkal bude schopen ohrozit, záleží především na budoucnosti nedávného kapitána národního týmu. Po sezoně mu končí na Letné smlouva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty Praha během utkání s Baníkem Ostrava.

Článek

Loni v březnu došlo k trochu symbolické změně v žebříčku. Bořek Dočkal se posunul na druhou příčku v pořadí asistencí zrovna v utkání proti Příbrami (4:0), kterou ještě vedl rekordman Pavel Horváth.

Tehdy na něj ztrácel pětatřicet gólových přihrávek.

„Nevím, jak dlouho Bořek plánuje ještě hrát," hodnotil svůj velký náskok populární Horvi.

Dočkala bych chtěl mít v týmu, říká trenér Josef Csaplár.Video: Sport.cz

„Je schopný v každém zápase čtyři, pět šancí spoluhráčům připravit. A pokud budou produktivní jako proti nám... Přeju mu, ať mě klidně dožene. Je příjemné být u finálních situací," usmíval se Horváth s nadhledem.

Dočkalovi je dnes třiatřicet let a smlouvu má jen do konce sezony. Trenér Pavel Vrba v zimě avizoval, že bude záležet, jak bude kapitán vypadat přibližně v březnu. Ani na začátku dubna však ještě není jasno.

„Bývá často kritizován, ale můj názor na něj znáte. Bořek je určitě výborný fotbalista," zopakoval Vrba po víkendové výhře nad Baníkem.

Největší počet asistencí v české lize
1.Pavel Horváth1060,2
2.Bořek Dočkal (Sparta)800,3
3.Rudolf Otepka710,2
4.Pavel Verbíř690,2
5.Martin Lukeš670,2
6.Marek Kulič650,2
7.Stanislav Vlček610,1
8.Jan Kovařík (Bohemians)590,2
9.Milan Petržela (Slovácko)570,1
10.Karel Poborský560,3
11.Karel Piták560,2
...
13.Marek Matějovský (Ml. Boleslav)530,1
14.Jan Kopic (Plzeň)520,2
18.Jan Krob (Jablonec)500,2
25.Lukáš Masopust (Slavia)450,2
38.Martin Fillo (Zlín)380,1
U aktivních hráčů uvedeno současné působiště.
V poslední kolonce průměr asistencí na jeden zápas.

Letenského kapitána dál uznává i expert Josef Csaplár, který byl v pondělí hostem pořadu Přímák na Sport.cz. „Já bych ho jako trenér chtěl mít v týmu," zdůraznil 59letý kouč.

„Má dobrá čísla. Jeho silné stránky jsou nadstandardní. Má i slabé stránky, ale vy je neřešíte z pohledu Bořka Dočkala, vy slabé stránky jednotlivých hráčů řešíte z pohledu týmu," poukázal Csaplár.

Dočkal působil i v Turecku, Norsku, Číně a Spojených státech. V české lize odehrál za Slavii, Kladno, Liberec a Spartu celkem 269 utkání. Vstřelil 45 gólů a zaznamenal 80 asistencí. V aktuální sezoně skóroval jen v poháru v Teplicích, asistence v lize má čtyři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Horváth (vpravo) se zpěvákem Petrem Jandou během benefičního utkání Horviho poslední desítka v plzeňské Doosan Areně.

Proti Baníku se mu o víkendu každopádně dařilo.

„Bořek je hráč, který je hlavně v předfinální fázi pro mužstvo strašně důležitý. V takových zápasech dokazuje svoji kvalitu, pomáhá nám v mezihře a v nadstavbě. Z mého pohledu potvrzuje, co si o něm myslím," vyzdvihl Vrba.

Aby měl Dočkal šanci Horvátha předstihnout, potřeboval by v solidní formě odehrát ještě minimálně další dvě, spíše tři sezony.

Z aktivních hráčů je po Dočkalovi druhý nejlepší Jan Kovařík z Bohemians s 59 asistencemi.

Reklama

Související témata: