Hlavní obsah

Pardubice se nastěhovaly na nový stadion a vyhlíží Slavii. Šéf měl celonoční, tým už hrál zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Září novotou, působí útulně a jeho nájemníci se spokojeně zabydlují. Fotbalový klub z Pardubic končí s dvouapůlletým kočováním po republice, dojížděním na všechny ligové zápasy a chlubí se novým stadionem. „Nejvíc mě nadchlo, když jsem si stoupnul na hřiště a viděl tribuny a celý stadion. Musím říct, že je to fakt hezké,“ líčí záložník Východočechů Kamil Vacek. S posledními pracemi a úpravami se ještě finišuje, ale v sobotu na otevírací ligové utkání proti Slavii bude CFIG Arena nachystaná a vyprodaná.

Fotbalisté Pardubic konečně na vlastním stadionu. Jak se vám líbí? Video: Sport.cz

 
Článek

Poslední dny byly v Pardubicích hektické. „Já tu měl některé dny i celonoční služby," vykresluje předseda představenstva východočeského klubu Vladimír Pitter, jak intenzivně se staral o dodělávky na stavbě, která sousedí s hokejovou arénou. „Před pár dny to tu vypadalo úplně jinak," dodává pardubický šéf.

Jaký je aktuální stav? Pardubice jsou nachystané, 4600 červených sedaček čeká na fanoušky, domácí hráči už začínají využívat pěknou kabinu, prostornou rozcvičovací místnost i kvalitní zázemí pro regeneraci. Komfort čeká i na hosty. „Jejich kabina i rozcvičovna jsou stejně velké jako naše," podotýká tiskový mluvčí klubu Radek Klier. Chybí například polepit arénu reklamami.

Mužstvo tu bude mít základnu, ale trénovat bude i v areálu Na Vinici. „Rádi bychom využili stávající plochu co nejvíce, ale musíme ji taky šetřit. Budeme tu mít před a pozápasové tréninky. Jinak budeme jezdit Na Vinici, kde jsou velmi dobré plochy. Když tomu bude počasí nahrávat, budeme tu třeba v teplejších měsících i víc," přibližuje sportovní ředitel klubu Vít Zavřel.

Téma nečekaného přesunu Florina Nity ze Sparty do Pardubic v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Dominantou je východní tribuna, která se rozpíná naproti té hlavní a je rozdělená tak, aby byl zachován průhled na historickou tribunu původního stadionu, které se slangově říká „Brána borců". S tím nešlo hnout, takový požadavek stanovili památkáři. Mimochodem původní stánek otevíral v květnu 1931 i prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Stadion patří městu, stavba měla vyjít i s navýšením v červnu loňského roku na 343,6 milionu korun bez DPH. Pardubický klub je od středy v nájmu, okamžitě ho začal testovat. Od 18 hodin se mužstvo rozdělilo na dvě jedenáctky a zahrálo si modelový zápas. Východočeši zkoušeli osvětlení, obrazovky a celý režim tak, jak bude v sobotu.

Někteří členové týmu samozřejmě stadion prohlíželi už dřív. Například zatím ještě nehrající kapitán Jan Jeřábek nezapřel, že se Na Vinici stará o trávník. Když přišel do nové arény, začal ho škubat, aby zjistil, jak je zelený pažit zakořeněný. Prý dobře.

Aktuálně poslední celek Fortuna ligy dostal v záchranářské misi silné povzbuzení. „Bylo složité, když se dva a půl roku dojíždělo pořád ven. Věřím, že nám to pomůže," přikývne Vacek. „Jsem rádi, že jsme konečně doma a že budeme bráni jako plnohodnotný ligový klub," dodává Zavřel.

A hezká vábnička je to i pro partnery, ostatně stadion ponese ve svém názvu pro ligové zápasy jméno společnosti CFIG. „Věděli jsme, že budeme chtít název stadionu obchodovat," odhaluje Pitter, co mimo jiné nájemní smlouva s městem obsahuje.

Na první zápas se chystá i předseda Fotbalové asociace České republiky Petr Fousek či pamětníci z posledního ligového utkání na starém stadionu z roku 1969. Představen bude nový maskot. Atraktivní budou i další duely. Po Slavii do Pardubic přijede Zlín s trenérem Pavlem Vrbou, Baník Ostrava, Sparta či k derby Hradec Králové.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava