Hlavní obsah

Pětice útočníků bojuje ve Slavii o místo. Zaskvěl se Van Buren, nováčci se rozkoukávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětice útočníků, z níž v uplynulém ročníku české fotbalové ligy nasázel každý více než deset gólů, se sešla ve Slavii. Tuhé zápolení o flek na hřišti začíná. V prvních dvou přátelských zápasech sešívaných na soustředění v Rakousku proti Rakówu Čenstochová (2:1) a Maccabi Haifa (2:1) si zahráli všichni, každému byl dopřán jiný čas na trávníku, minimem byla půlhodina. Výsledek? Zaskvěl se Mick van Buren, nováčci Muhamed Tijani a Mojmír Chytil ve hře moc nebyli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Mick Van Buren během utkání nadstavby Fortuna ligy ve skupině o titul proti Bohemians.

Článek

Van Buren vynikl proti Rakówu nejen dvěma góly, kterými utkání rozhodl. Celkově z něj tryskal elán, nebyl líný se vrátit až na úroveň stoperů, předvedl kvalitu i dobrá řešení situací. „Je nás tu hodně, všichni bojujeme o místo v kádru. Všichni máme velké ambice a motivaci," prohlásil pro klubovou televizi nizozemský forvard, který se prosadil tvrdou střelou po pěkném a rychlém zpracování míče a v závěru hlavou po centru Davida Douděry.

Sešívaní testovali v obou duelech formaci 3 - 4 - 3, Van Buren kmital nejprve na křídle. Na pozici, kde vznikla díra po odchodu Petera Olayinky. Na úplné špici se pohyboval v prvním zápase Tijani, jenž odehrál sedmapadesát minut.

Na čerstvé akvizici z ostravského Baníku se projevovalo, že se s týmem seznamuje. Bylo zřejmé, že si se spoluhráči zatím úplně nerozumí. Dal si nešťastný vlastní gól, za zboření soupeře dostal žlutou kartu, na druhou stranu naznačil potenciál v soubojích. „Je to pro nás nový typ hráče. Musíme vyzkoušet, jak on bude hrát, jak to všechno bude. Ale na tréninku je vidět, že takového hráče nemáme," prohodil Van Buren k dobře stavěnému Nigerijci.

Současní útočníci Slavie v uplynulé sezoně české ligy
Václav Jurečka (Slavia) 20 gólů
Mick van Buren (Liberec/Slavia) 14 gólů
Mojmír Chytil (Olomouc) 12 gólů
Stanislav Tecl (Slavia) 11 gólů
Muhamed Tijani (Baník Ostrava) 11 gólů

Podobně se do tempa dostával Mojmír Chytil, který přišel z Olomouce a jenž stejně jako Tijani nastoupil na špici ofenzivní vozby. Reprezentační útočník hrál od první minuty proti Maccabi, vydržel do 70. minuty. V první půli nebyl moc vidět, a když dostal od Kačaraby dobrou přihrávku v 39. minutě, míč si špatně zpracovala o výhodnou palebnou pozici přišel. Solidně se pohyboval, stejně jako Tijani bude potřebovat čas na aklimatizaci.

„Trenéři po mně chtěli víceméně to stejné, na co jsem byl zvyklý v Olomouci. Aktivitu na pozici hrotového útočníka. Dobrý pohyb, presink. Snažil jsem se to naplnit," vyprávěl čtyřiadvacetiletý debutant v červenobílém dresu.

Slavia je dva roky bez titulu. Diskuze v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Tijani s Chytilem očima trenérského štábu? „Řekl bych, že oba ukázali svoje možnosti. Je ale těžké to takhle rychle hodnotit, k týmu se připojili postupně. Každý je v trošku jiném rytmu, řekl bych, že to i bylo vidět, pohybově na tam nejsou tak dotažení jako ostatní hráči. Potenciál tam ale určitě je nesmírný," bilancoval asistent kouče Jaroslav Köstl.

Nejlepší kanonýr uplynulé sezony Václav Jurečka naskočil na třiatřicet minut proti Rakówu na křídlo, na hrot se posunul Van Buren. Přinesl oživení. Křídlo může být jeho - minimálně v úvodu sezony - vzhledem k přetlaku v ofenzivě hlavní pozicí. Je variabilní, přizpůsobivý. V jeho případě je otázkou, zda po povedeném jaru nedostane ještě nějakou nabídku ze zahraničí.

V základní sestavě proti Maccabi Haifa se představil Stanislav Tecl, hned v úvodu nebezpečně vystřelil, ale gólman jeho pokus vytěsnil na roh. Vzhledem k potenciálu ostatních má těžkou pozici, ale jak je u něj normální, bude připraven na jakoukoliv roli. Ta na hřišti slábne, což dokládá jeho čerstvé uvedení do manažerské pozice v třetiligovém béčku. Bude dál působit jako hráč u áčka, kde má silné postavení v kabině, ale horší vyhlídky na vytížení. Zároveň se bude věnovat nové funkci a případně za béčko i nastupovat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.