Hlavní obsah

Nevídané! Zápas Slavie ukončil rozhodčí. Kluby chtěly pokračovat, praporek si vzal Douděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Naprosto nevídaná věc, jakou fotbalisté pražské Slavie zřejmě nikdy nezažili, se stala v přípravném utkání s Rakówem Čenstochová. Rozhodčí duel ve 13. minutě po udělení červené karty hráči polského týmu ukončili a odešli do kabin. Kluby se však dohodly na pokračování, dokonce v jedenácti hráčích na obou stranách. A praporek si vzali obránce David Douděra nebo náhradní brankář Jan Sirotník. Slavia nakonec po obratu a dvou trefách Micka van Burena vyhrála 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie slaví gól vstřelený na Letné do sítě Sparty.

Článek

Psala se desátá minuta duelu, který se hrál v Rakousku, kde je Slavia na soustředění. Hlavní sudí Hajduk najednou zápas přerušil, v tom se k němu seběhlo několik hráčů úřadujícího polského mistra.

Po vášnivých debatách obdržel záložník Rakówa Giannis Papanikolaou červenou kartu. „Dle slov sudího za urážky výrazně za hranou a i přes opakované upozornění,“ popsal na Twitteru přímo z Rakouska Jakub Splavec, ředitel strategické komunikace Slavie.

Kluby však chtěly pokračovat a dohrát v plném počtu fotbalistů na obou stranách. To měl sudí odmítnout. „Byl dle svých slov v ohrožení zdraví,“ informuje Splavec. I přes snahu všech dalších stran včetně organizátorů zamířil hlavní arbitr do kabin, písknutím a mávnutím rukou s sebou zavolal i své asistenty. Údajně už odmítl jakkoliv komunikovat.

Zápas byl ukončen a mezi lavičkami se strhla debata, co bude dál. Nikdo nechtěl verdikt přijmout, takže nastala domluva. Žlutý rozlišovák si vzal manažer polského týmu Kamil Waskowski a postavil se s praporkem v ruce na lajnu, stejně tak krajní obránce Slavie David Douděra, jehož od 2. půle nahradil gólman Sirotník. Douděra totiž v 66. minutě vystřídal Lukáše Masopusta.

„Prvním nominantem byl za nás Sirotník. Než stačil informaci vstřebat, obul se David Douděra a s nadšením se chopil role na čáře,“ popisuje Splavec, co se v Rakousku dělo. Jako hlavní arbitr zaskočil tamní licencovaný sudí z nižší soutěže. Zápas mohl za stavu 0:0 pokračovat, dokonce i s původně vyloučeným Papanikolaouem, protože důvodem červené karty nebyl nějaký surový zákrok.

Slavia nakonec zvítězila, i když jako první skóroval Raków. Triumf 2:1 ale zařídil dvěma trefami Mick Van Buren. Pražené od 18:00 odehráli ještě s izraelským celkem Maccabi Haifa, zvítězili opět 2:1.

Už před prvním kláním však museli řešit sešívaní určité problémy. Původně se měl v základní jedenáctce představit reprezentační krajní obránce David Jurásek. Jenže musela přijít vynucená změma. „Místo Davida Juráska, který si přivodil lehké zranění, nastoupil od první minuty Lukáš Provod," informoval následně klub na sociálních sítích.

Slavia má s Rakówem celkem nedávnou zkušenost. Oba celky se utkaly loni v srpnu závěrečném předkole Konferenční ligy. Pražané se tehdy v roli favorita nadřeli. V Polsku prohráli 1:2, doma následně v základní hrací době vyhráli 1:0, postup pak v prodloužení vystřelil Ivan Schranz. Raków následně poprvé v historii ovládl domácí soutěž a zahraje si o Ligu mistrů.

Sestava Slavie pro utkání s Rakówem Čenstochová
Kolář – Masopust (66. Douděra), Bořil, Ogbu, Konečný – Dom. Pech (45. Holeš), Oscar, Provod (77. Beran) – Lingr (77. Šmiga), Tijani (57. Jurečka), van Buren
Náhradníci:
Sirotník – Holeš, Jurečka, Beran, Douděra, Šmiga

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.