Hlavní obsah

Pivo k snídani na procházce? To posilu Slavie šokovalo

Praha

Posila, která prožila velkou část podzimu na tribuně, v lepším případě na lavičce náhradníků. Dánský záložník Mads Emil Madsen má za sebou prvních šest měsíců ve Slavii. A mnoho radosti mu nepřinesly. „Chci hrát víc. Už jsem se adaptoval, tak doufám, že to teď přijde," říká třiadvacetiletý hráč, který má ve Slavii smlouvu ještě na čtyři roky.

Foto: www.slavia.cz

Mads Emil Madsen už ve slávistickém dresu.

Článek

„Normálně, když jsem přišel do nového klubu, tak jsem byl jeden z nejlepších běžců v týmu. Pak jsem přišel do Slavie a byla to úplně jiná úroveň," přiznává Madsen.

Po přestupu do Edenu z rakouského LASK navíc musel bojovat i s hmotností. „V mém minulém týmu jsme hráli více fyzicky a měl jsem až moc svalů v horní části těla. Musel jsem trochu shodit, abych byl lehčí a mohl víc běhat," vypravuje Madsen. „Zhubnul jsem asi tři nebo čtyři kila, pak se to hodně zlepšilo. Cítil jsem na hřišti mnohem jistější," popisuje Madsen pro slavia.cz proměnu.

Naskočil jen do osmi ligových zápasů, celkem odehrál 161 minut, maximem byl druhý poločas proti Mladé Boleslavi. Přidal i dva starty v Mol Cupu, přičemž proti Zlínu si připsal premiérový gól.

„V prvních zápasech jsem hodně přemýšlel nad tím, jak hrát, jak běhat, kam musím přihrát. Poslední čtyři zápasy jsem už hrál uvolněněji. Samozřejmě ne všechno bylo dobré, ale mám pocit, že se to zlepšovalo. V našem stylu hry jsem se pak už cítil lépe," říká Madsen.

Doufá, že bude dostávat hodně příležitostí. „Protože zápasovému rytmu se nic nevyrovná. Když hrajete několik zápasů v řadě, tak je to pak mnohem lepší," krčí rameny Madsen, který si zvyká i na totálně odlišné úkoly. „Trenéři po mně chtějí hodně běhání, abych se vždy dostával do pozice, kde můžu získat balon. Musím také více komunikoval a být lídr pro hráče kolem sebe, abych pomohl celému týmu."

Madsen si pochvaluje, že po předešlých štacích v Silkeborgu a Linci je kádr Pražanů tvořen hráči mnoha národností. „Když to srovnám s ostatními týmy, kde jsem byl, tak je to tu více mezinárodní. Víc lidí mluví anglicky," lebedí si Madsen a porovnává tři soutěže, jimiž prošel.

„V Dánsku to bylo hodně o běhání, ale ne v takové intenzitě. V Rakousku se hrálo ve velkém tempu, ale s méně běháním. Tady je to kombinace obojího, musíte hodně běhat ve velké intenzitě. Co se týče úrovně horších týmů, tak ty jsou v Dánsku lepší než horší týmy v Čechách, ale lepší týmy v Česku jsou na vyšší úrovni než ty z dánské špičky. Podobně je to v Rakousku, ale tam je Red Bull Salcburk, který je zhruba na úrovni Slavie," dumá fotbalista.

V Dánsku žil ve městečku Old Rye, které mělo patnáct stovek obyvatel. „Je skvělé žít ve velkém městě. Doma jsem byl ve velmi malém, takže jde o skvělou zkušenost," popisuje Madsen. „Jen mě překvapuje, když jdu ráno na procházku a vidím, že si někdo v restauraci dává pivo k snídani. To jsem v Dánsku ani Rakousku neviděl," směje se.

Snaží se také pochopitelně popasovat se záludnostmi českého jazyka. „Můj krajan a obránce Slavie Alex Bah mě naučil základní slova jako sám, záda, hezky nebo dobře. Neumím tak dobře, jak bych chtěl. Přijde mi, že lépe rozumím, ale když mluvím, tak jsou to většinou jednoslovné odpovědi, které používám na hřišti. Snad i tohle dokážu zlepšit. Měli jsme mít hodiny češtiny. Jenže proběhla jedna. Další se kvůli zhoršující pandemické situaci nekonaly. Doufám, že se dokážu v jazyce zlepšit," krčí rameny Madsen, který se aktuálně chystá se Slavií na jarní část sezony v portugalském Algarve.

„Jsem unavený, ale cítím se dobře. Nemám žádná zranění, cítím se fit a jsem připravený víc trénovat. Každý den tu máme hodně náročné tréninky. Zápasů bude hodně, musíme hodně makat, protože když budeme hrát každé tři dny, tak pak nebude čas tolik trénovat. Snad díky přípravě budeme mít méně zranění," vyhlíží druhou polovinu sezony Madsen.

Reklama

Související témata: