Hlavní obsah

Plzeň šetřila síly, vyhrála s odřenýma ušima. Byl to risk, ale museli jsme to udělat, řekl Bílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po červencové nevydařené přípravě se St. Truidenem kouč Michal Bílek proklamoval, že se sestavou příliš experimentovat nebude. Plzni se však otevírá šance získat jackpot v podobě stovek milionů korun, souboj s Tiraspolem ve 3. předkole Ligy mistrů má solidně rozehraný (výhra venku 2:1). Bílek proto sáhl v sobotním ligovém duelu proti Pardubicím do základní jedenáctky razantně.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Plzeňská radost. Útočník Viktorie Jan Kliment slaví trefu do pardubické sítě, objímá svého parťáka Tomáše Chorého.

Článek
Fotogalerie

Oproti úternímu duelu v Moldavsku kouč Viktorie udělal změnu hned na pěti pozicích. I tak úřadující mistr zvítězil (2:1), byť s odřeným břichem.„Byl to risk. Udělat změny směrem k úterní domácí odvetě jsme ale museli. Víme, o co s Tiraspolem budeme hrát," řekl Bílek po utkání, které jeho tým rozhodl ve druhém poločase gólem obránce Havla (2:1).

Vzhledem k disciplinárnímu trestu Hejdy vyslal do boje zcela novou stoperskou dvojici Kaša-Čihák. První se teprve dostává do laufu po delším zranění, 23letý Čihák si zase odbyl premiéru za Viktorii. Namísto Sýkory, Buchy a Kopice pak nastoupili Qose, Cadu a Holík.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Plzně Michal Bílek během zápasu.

„Bylo na nás vidět, že souhra vázne. Logicky. Jedenáctka, která vyběhla, spolu nikdy nehrála. Ale potřebovali jsme rozložit síly a také jsme chtěli vidět kluky, kteří toho tolik neodehráli. Vůbec nešlo z naší strany o podcenění Pardubic. V prvním kole s Budějovicemi sice prohrály, ale byly výborné. Což teď znovu ukázaly. Moc si výhry ceníme," uvedl Bílek.

Po prvním poločase vedl sice jeho tým 1:0 gólem Klimenta, nicméně především díky skvělému brankáři Staňkovi, který vytáhl dva parádní zákroky. Plzni to drhlo, proto Bílek poslal hned od začátku druhé půle do hry dvojici ze základu Bucha-Sýkora a štírka Pilaře.

Rázem to bylo od Viktorie jiné kafe. Přestože hosté Solilem vyrovnali, Západočeši dokázali Havlem rozhodnout. K tomu zahodili spoustu šancí. „Poločasové změny byly trochu v plánu, chtěli jsme ušetřit další hráče. Na druhou stranu jsme viděli, že se nám nedaří tak, jak bychom si představovali. Potřebovali jsme hru oživit. Když přišli na hřiště kluci z obvyklé jedenáctky, začali jsme mít tlak. Splnili všechno, co jsme po nich chtěli. Tedy zkvalitnit hru a dovést zápas do vítězství," pochvaloval si Bílek.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Milan Havel z Plzně slaví rozhodující branku.

Stejně jako v Tiraspolu použil model se dvěma hroty Chorým a Klimentem, který se prosadil v prvním poločase hlavou. Ve druhé půli mu dopřál Bílek odpočinek, Viktoria se vrátila k obligátnímu stylu s jedním útočníkem.

„Myslím, že jak Chorému i Klimentovi se hraje líp, když jsou nahoře ve dvou. Což ale neznamená, že takhle nastoupíme i v odvetě s Tiraspolem. Model se dvěma útočníky je prostě jednou z variant, kterou můžeme praktikovat," dodal Bílek, kterému se vzhledem k průběhu zápasu nepodařilo naplnit záměr, aby ani jeden z hráčů, kteří hráli od první minuty v úterý proti Tiraspolu, neodehrál devadesát minut. Havel s Kalvachem museli na trávníku zůstat do poslední vteřiny.

Reklama