Hlavní obsah

Plzeň znovu zaváhala. Zbrojovka začala debaklem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plzeňští fotbalisté v prvním nadstavbovém kole skupiny o ligový titul dvakrát nad Slováckem vedli, ale po lacino inkasovaných brankách se museli spokojit s remízou 2:2. Baník vyhrál ve skupině o záchranu nad Zbrojovkou Brno vysoko 4:0. Teplice si na domácí půdě poradily díky trefě Trubače s Pardubicemi (1:0). Další zklamání ovládlo Zlín. Tým vedený koučem Pavlem Vrbou před vlastním publikem jen remizoval s Jabloncem 1:1 a zůstává poslední. Na Pardubice ztrácí bod.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Plzně Jindřich Staněk na archivním snímku.

Článek
Fotogalerie

Viktoria již v závěru základní části ztratila reálnou šanci na obhajobu, třetím utkáním bez výhry v řadě se i pouhá teoretická naděje ještě snižuje.

Všechny branky padly až ve druhém poločase. Viktorii poslal do vedení kapitán Lukáš Hejda, tým z Uherského Hradiště odpověděl zásluhou Jana Kalabišky. Střídající Rafiu Durosinmi v 74. minutě vrátil domácím náskok, ale další náhradník Filip Vecheta stanovil konečný výsledek.

Plzeňští mají na třetím místě neúplné tabulky desetibodový náskok před čtvrtými Bohemians 1905, kteří v neděli nastoupí ve vršovickém derby na Slavii. Na tu Viktoria ztrácí osm bodů, za vedoucí Spartou zaostává o 10 bodů. Slovácko počtvrté z posledních pěti kol neprohrálo a je páté s jednobodovým mankem na Bohemians. Vedoucí Sparta hraje v neděli v Olomouci, druhá Slavia hostí Bohemians.

Upoutávka na podcast Bodlo. Hostem byl Jan RajnochVideo: Sport.cz

Jablonec poslal do vedení ve Zlíně sedm minut po pauze Pavel Šulc, o osm minut později vyrovnal střídající Nedeljko Kovinič. Vzájemný duel v nejvyšší soutěži skončil nerozhodně pošesté za sebou, Ševci v lize neporazili Severočechy už 20 zápasů.

Zlínští sice tři kola po sobě neprohráli, v tabulce ale zůstali poslední s jednobodovou ztrátou na patnácté Pardubice a s osmibodovým mankem na první pozici mimo baráž. Jablonec čeká na ligovou výhru už sedm zápasů, i tak na 12. místě zvýšil svůj náskok před barážovými příčkami na pět bodů.

"Stáhli jsme náskok týmů na barážových pozicích na jeden a čtyři body, stále žijeme a nyní musíme něco uhrát venku. Potřebujeme každý bod a dva další duely venku budou v mnohém rozhodující," řekl na tiskové konferenci trenér domácích Pavel Vrba. "Byl to zápas dvou rozdílných poločasů, bod musíme brát. Teď nás čekají dva zápasy doma, které chceme zvládnout a zachránit se," konstatoval jablonecký kouč David Horejš.

Studio s Rosou, Folprechtem a Mikolandou
Všechny sobotní zápasy z FORTUNA:LIGY vysílají exkluzivně stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal. Sobotní studio moderátora Petra Svěceného začíná v 14:30, jako expert se představí Antonín Rosa. K večernímu zápasu Plzeň - Slovácko pak do studia dorazí dvojice expertů Zdeněk Folprecht a Petr Mikolanda. Sestřih všech sobotních odehraných utkání 1. kola nadstavby FORTUNA:LIGY nabídne od 20:30 na O2 TV Fotbal pořad F:INITO.

Tepličtí prodloužili sérii neporazitelnosti na čtyři utkání. Pardubičtí nezvládli svůj 100. zápas v nejvyšší soutěži a venku prohráli popáté za sebou. Také třetí vzájemný duel v ligové sezoně ovládl domácí tým. Na rozdíl od říjnového utkání na teplických Stínadlech (5:1) a březnového zápasu na novém pardubickém stadionu (3:1) ale tentokrát padla jediná branka. Zařídil ji domácí Trubač, který našel na hranici vápna odražený míč a z voleje ho napálil nechytatelně k tyči.

Baník rozhodl zápas s Brnem třemi góly v prvním poločase, poskočil na 11. místo tabulky a přiblížil se k udržení mezi elitou. Brankou a dvěma přihrávkami se blýskl krajní bek Jan Juroška, prosadili se také Cadu, Muhamed Tijani a Srdjan Plavšič. Ostravští ve třetím vzájemném duelu ligové sezony poprvé bodovali. Zbrojovka prohrála potřetí z posledních čtyř kol a na první barážové pozici ztrácí na třinácté Teplice už čtyři body..

Z pětikolové skupiny o záchranu přímo sestoupí do druhé ligy jen nejhorší tým, 14. a 15. celek pak bude čekat baráž o nejvyšší soutěž.

Program 1. kola ligové nadstavby
Sobota
Skupina o titul:
Plzeň - Slovácko 2:2
Branky: 47. Hejda, 74. Durosinmi - 64. Kalabiška, 76. Vecheta
Skupina o záchranu:
Zlín - Jablonec 1:1
Branky: 60. Kovinič - 53. Šulc.
Teplice - Pardubice 1:0
Branka: 15. Trubač.
Ostrava - Brno 4:0
Branky: 10. Cadu, 32. Tijani, 37. Plavšič, 62. Juroška.
Neděle
Skupina o titul:
15:00 Olomouc - Sparta
18:00 Slavia - Bohemians
Skupina o umístění:
15:00 České Budějovice - Liberec
15:00 Mladá Boleslav - Hradec Králové

Reklama