Hlavní obsah

Po Plzni zvládli i Slovácko. Hráči na sebe zvýšili nároky a jdou nahoru, kvituje Priske

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli soupeři co vracet. Fotbalisté Sparty porazili v dohrávce 14. ligového kola Slovácko 4:0 a navázali na víkendové vítězství v Plzni. O triumfu v repríze květnového finále domácího poháru, které vyhrál tým z Uherského Hradiště, rozhodli Letenští už v prvním poločase. „Padaly góly a některé z nich byly moc hezké. Jsem rád, že se více projevovala ofenzivní součinnost mezi hráči. Také mě moc potěšila reakce fanoušků a také, jak fandili až do konce,“ pochvaluje si trenér Brian Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Brian Priske po utkání s 1. FC Slovácko.

Článek
Fotogalerie

Povedená reakce na výbuch v derby nekončí. Sparta podala dost možná nejlepší výkon pod Dánovým vedením.

„Je to těžké, takhle říct. I v Plzni jsme hráli dobrý zápas, ale je pravda, že tam to bylo založené spíše na defenzivě a soubojovosti," přemítá Brian Priske.

Vítezství nad mistrovskou Viktorií mělo vliv i na výkon ve středeční dohrávce.

„Určitě. O víkendu jsme si v Plzni připsali velké vítězství, které mělo vliv i na domácí zápas, ve kterém jsem cítil sebevědomí. Není to ale jen o posledním utkání. Několik týdnů pozoruji u týmu, že se chce posouvat a zlepšovat," cení si kouč.

„Porážky bolí a ve velkých utkáních, jako bylo derby, obzvlášť. Viděl jsem ale, že se celý tým chce z této zkušenosti poučit. Hráči se zlepšili, zvýšili na sebe nároky a je poznat, že jdou nahoru," poukazuje Priske.

Pražané ztrácejí na vedoucí Viktorii devět bodů, o čtyři méně pak na městského rivala Slavii. V zápasech teď hodně využívají rychlých kontrů.

„Částečně to byl záměr. Rozhodně jsme nechtěli přenechávat iniciativu soupeři. Někdy je to samozřejmě záměr, minimálně jsme to ale nechtěli dělat tak často. V druhé půli jsme už měli více ze hry. Již jsme nebyli tak pasivní v presingu a díky Kuchtovi, Haraslínovi a Daňkovi, který přišel v průběhu do hry, byl soupeř častěji pod tlakem, čímž jsme se dostávali do takových situací, do kterých jsme chtěli," líčí trenér.

Vsadil na stejnou sestavu jako proti Plzni. Je otázkou, zda může jít o dlouhodobé řešení.

„Na to neexistuje jednoduchá odpověď. Výsledky samozřejmě nasvědčují, že by to tak mělo být. Já ale nevidím fotbal tak jednoduše. V závěru jsme se spoustou mladých hráčů přešli na 4-3-3, což také fungovalo a vytěžili jsme z toho branku Karabce," nechává si Dán pro sebe.

Změna v rozestavení se vyplatila. Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas, těší Briana Priskeho.Video: Sport.cz

„Je dobré mít více scénářů, které pak můžete měnit podle soupeřů. Záleží také na naší filozofii, jak chceme hrát fotbal. Můžete zaparkovat autobus, nebo hrát fotbal. Mně je bližší druhá varianta. Třeba tak, jak se nám to dařilo tentokrát. V Plzni to nebylo natolik patrné. Jsem také rád, jak se hráči vypořádali se změnou rozestavení a všechny změny vstřebali," pochvaluje si.

Během utkání přišel o Čvančaru. Autor druhého gólu musel byl střídán hned zkraje druhého poločasu.

„Zatím nevíme, vypadá to na svalové zranění. O poločasovém vyšetření vypadal v pořádku, ale po chvíli na hřišti cítil bolest, a tak jsme sáhli ke střídání. Musíme počkat na vyšetření, možná půjde i na rentgen. Samozřejmě bych jej chtěl mít na sobotu připraveného," myslí Priske na utkání s Českými Budějovicemi.

Sestava 14. kola fotbalové Fortuna ligy podle Sport.cz:
Berkovec (Brno, 1) - Vitík (Sparta, 2), Frydrych (Ostrava, 1), Janošek (Pardubice, 1) - Jirka (Plzeň, 1), Olayinka (Slavia, 2), Sadílek (Sparta, 2), Ševčík (Brno, 3) - Gning (Teplice, 3), Chorý (Plzeň, 5), Haraslín (Sparta, 1).

Reklama

Související témata: