Hlavní obsah

Polský sudí derby zvládl, trenéři pražských rivalů výkon Marciniaka chválili. Co první gól Slavie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čišela z něj autorita, s hráči hojně komunikoval, vysvětloval jim situace, držel žhavé derby mezi Slavií a Spartou v mantinelech, kontrole se mu nevymklo. Polský rozhodčí Szymon Marciniak nejtěžší zápas v Česku zvládl. Ani jeden z trenérů si po utkání nestěžoval, naopak oba unisono jednačtyřicetiletého muže s píšťalkou po výhře sešívaných 2:0 chválili.

Polského rozhodčího chválily po derby Sparta i SlaviaVideo: Sport.cz

 
Článek

Pavel Orel únorové derby ve čtvrtfinále domácího poháru zmastil, vymklo se mu z rukou. Před další bitvou mezi Slavií a Spartou, která bývá pro sudí vysoce riziková, zkušení čeští arbitři nebyli z různých důvodů k mání, a tak rozhodcovská komise pod vedením Radka Příhody sáhla do Polska pro elitního evropského sudího Szymona Marciniaka a jeho kolegy.

Vyplatilo se, sudí ošlehaný duely v Lize mistrů nebo z mistrovsví světa, si věděl rady. Byl spravedlivý, držel se trendu, který sám nastolil. Po utkání na něj výtky z řad aktérů necílily.

„Rozhodčím jsem poděkoval. Měl jsem pocit, že to zvládli velice dobře," ocenil sparťanský trenér Pavel Vrba, i když jeho soubor padl v Edenu 0:2.

„Měli respekt. Líbilo se mi, že i když je (Szymon Marciniak) cizinec, byl hrozně připravený na zápas, protože už před ním komunikoval s některými hráči, aby tolik nepadali nebo si dávali pozor na určité zákroky. Měl ty týmy načtené. Taky se mi moc líbilo, že si všechno rozhodl sám. Ač to byl zápas, kde bylo hodně faulů, skrumáží a situací před brankou, tak do toho VAR ani jednou nevystoupil," přidal spokojeně slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Marciniaka předcházela pověst, že se v zápasech, které řídí, kope hodně penalt. V českém derby ji nefoukl, neměl důvod. Nebyl úzkostlivý, nepískal každý kontakt, každý zákrok, který se mohl zdát jako faul. Ve svých rozhodováních byl kontinuální, hru zbytečně nedrobil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Polský rozhodčí Szymon Marciniak a Peter Olayinka ze Slavie během derby.

Už ve 13. minutě udělil za ostrý zákrok na Yiru Sora sparťanskému záložníkovi Ladislavu Krejčímu mladšímu žlutou kartu, emoci nabitému lídrovi Letenských v dalším průběhu utkání domlouval, dokázal ho ukočírovat stejně jako jiné.

Jako například slávistu Ibrahima Traorého, jenž působil rovněž hodně impulsivně. Když se v jednom souboji v 62. minutě kočkovali Tomáš Holeš s Adamem Karabcem, napomenul je oba žlutou kartou.

Nejdiskutovanějším momentem byla a bude situace před prvním gólem Slavie. Alexander Bah při náběhu vpřed lehce brnknul o nohu Lukáše Haraslína, jenž upadl. Marciniak nepískal, Bah nacentroval a Ondřej Lingr hlavou skóroval.

I když to bylo nízko, dal jsem tam palici. Nohou bych to asi netrefil, přiznává Ondřej LingrVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Tenhle výrok nevybočil z jeho metru, naopak do něj zapadl. A kolega od videa ho k přezkoumání situace nevolal. Zřejmě má uloženo v paměti, že technika má opravovat jen zjevná pochybení sudích na trávníku, což tento případ dle všeho nebyl. Komise rozhodčích se k tomuto momentu, ale i celkovému výkonu Marciniaka vyjádří v pondělí odpoledne.

Polský arbitr odpískal celkem 32 faulů (22 slávistických, 10 sparťanských) a rozdal devět žlutých karet (5 pro domácí, 4 pro hosty).

Reklama

Související témata: