Hlavní obsah

Trpišovský po derby: Sparta boj o titul nevzdá. Hovorka hrál skvěle. Proč chytal Kolář?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapil, když do základní sestavy do vypjatého derby poslal po dlouhé pauze stopera Davida Hovorku. Slávistického trenéra Jindřicha Trpišovského definitivně přesvědčil Hovorkův výkon ve středečním modelovém utkání. Vyplatilo se, Hovorka žhavý střet s rivalem zvládl a přispěl k výhře 2:0. „Je to šéf,“ vypíchl Trpišovský. Chválil i další borce a Spartu, která už v tabulce na jeho partu a Plzeň ztrácí deset bodů, ještě neodepisuje.

David Hovorka podal dobrý výkon. Emoční zápasy mu vyhovují, chválí Jindřich Trpišovský

 
Článek
Fotogalerie

Berete to tak, že jste Spartu vyřadili ze hry o titul?

V nadstavbě budou hrát mezi sebou všichni z čela, Sparta se to o ještě pokusí. Tenhle zápas nám dal výhodu, že do nadstavby půjdeme před Spartou. Ale do konce se bude hrát ještě o hodně bodů, jsme ve hře v Evropě. Sparta svou kvalitu má, disponuje spoustou dobrých hráčů. Nevzdají to. V nadstavbě bude hrát každý s každým, tam se bude rozhodovat.

Kdy padlo definitivní rozhodnutí, že do derby pošlete po třináctiměsíční pauze stopera Davida Hovorku?

Ve středu, kdy jsme hráli modelové utkání. Výkon Davida nás přesvědčil. Takhle z voleje si myslím, podal skvělý výkon. Jsem rád, že to zvládl kondičně i běžecky, jít do takhle náročného zápasu není jednoduché. Hodně pomohl Juráskovi, řídil ho celý zápas, je to šéf a odlehčilo se Aihamovi (Ousouovi). Kosočtverec, který vytvořili David, Aiham, Ondra Kolář a Tomáš Holeš, byl základní stavební kámen pro to, že jsme to zvládli.

Nebáli jste se rizika, že ho hodíte po zranění do takhle těžkého zápasu?

Jednoduché to není. Kdyby byl Taras (Kačaraba) v pořádku, asi bychom do toho nesahali. Ale David je jeden z hráčů jako třeba Ibra Traoré, kteří vyhledávají tyhle emoční zápasy. Náročná utkání jim vyhovují. Brali jsme si i ponaučení z posledního derby, kdy nám chybělo vůdcovství, více emocí a zdravé rvavosti. I tohle pro Davida rozhodlo. Věděli jsme, že potřebujeme někoho, kdo strhne ostatní. Chtěli jsme hráče, kteří mají zkušenosti s těmito velkými zápasy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Schranz ze Slavie oslavuje gól na 2:0 v derby se Spartou.

Proč jste dali přednost v bráně Ondřeji Kolářovi před Alešem Mandousem?

Na prvním místě je výkonnost, tu musí mít. To, co pro něj rozhodlo, bylo i složení stoperské dvojice. Absencí Tarase jsme ztratili výšku, Sparta má výškovou převahu a je nebezpečná ze standardek. Třetí věcí pak byla Koliho šňůra v derby, ještě ho neprohrál. Měl sebevědomí a chuť. Ale rozhodovali jsme se jen pro tenhle zápas.

Jak budete při výběru brankářů postupovat dál?

Uvidíme, ve čtvrtek hrajeme s Lincem, pak v Liberci. Sedneme si s trenéry. Ve čtvrtek budou určitě nějaké změny, někteří hráči nejsou na soupisce. Pozor, Mandy chytá skvěle, za góly v předchozích derby nemohl. Bereme to tak, že máme dva skvělé gólmany, typologicky jsou jiní, jsou z jiného těsta, třeba už jen tím, že jeden je pravák, druhý levák. Dřív jsme v takové pozici nebyli, Koli to táhnul sám.

Pojďme k dalšímu hráči. Derby sedlo levému bekovi Davidu Juráskovi. Jak probíhá jeho aklimatizace v týmu?

Rozkoukává se abnormálně rychle, všechny zápasy zatím zvládl. Výkon na to, že takové utkání v takové kulise nikdy nehrál, byl výborný kromě jedné situace ve druhé půli. Má obrovský potenciál, jeho ofenzivní složka je skvělá. Dozadu se učí, je tam střídavě oblačno. Ale derby odehrál skvěle, měl na sebe dva reprezentační hráče. Má nadstavbu ve finální přihrávce, jsme s ním spokojeni.

V derby rozhodla první branka. Desetibodová ztráta už pro nás není dobrá, říká Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Vítěznou branku dal Ondřej Lingr. Jak se mění jeho pozice v mužstvu?

Určitě se mění. V hierarchii týmu stoupá, je tu rok a půl a patří mezi lídry. Je to emoční hráč, umí strhnout ostatní. Je na něj spoleh, je nejsilnější v posledních třiceti metrech, má skvělý timing, načasování. Je komplexní v zakončení. Na předzápasovém tréninku snad devětkrát z deseti střel trefil bránu. Jeho góly jsou většinou důležité. Je to univerzální a strašně důležitý hráč. Jeho největší síla je v doplňování v pokutovém území.

Jak to vypadá se zraněnými hráči?

Petr Ševčík má od zápasu s Bohemkou zvláštní poranění nervu v koleni, musí mu spadnout otok, aby mohl fungovat. Řádově to může trvat měsíc nebo třeba jen čtyři dny. Oscar má drobné svalové zranění, Kuba Hromada šel s velkým sebezapřením, ale chtěli jsme ho mít na lavičce. Taras má problém s tříslem, orientačně naskočí po repre pauze. U Lukáše Masopusta jde o tříslo, ale byla rezonance čistá, na Linec by mohl být k dispozici. U Ondry Kúdely se objevily po středečním modelovém zápase problémy, které ale nesouvisejí s jeho předchozím zraněním.

Reklama

  1 : 1 Teplice - Č. Budějovice 1 : 1 35. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava