Hlavní obsah

Portugalec jde od válu, rozhodčí mají nového šéfa

Praha
Aktualizováno

Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky formou hlasování per rollam definitivně a jednomyslně potvrdil jmenování Radka Příhody do funkce předsedy Komise rozhodčích FAČR. Jde o očekávanou zprávu, protože výkonný výbor na svém prvním jednání minulý týden Příhodu jednomyslně schválil jako kandidáta do funkce a Ligové grémium Ligové fotbalové asociace (LFA) ve středu tento krok vzápětí taktéž jednomyslně odsouhlasilo. Příhoda tak nahradí Portugalce Vítora Manuela Mela Pereiru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Radek Příhoda během utkání Sparty s Plzní.

Článek

Žádné překvapení, čtvrteční rozhodnutí celou věc jen formálně uzavřelo.

„Radku Příhodovi upřímně gratuluji a přeji mnoho úspěchů ve velmi náročné roli. Jako rozhodčí nasbíral mnoho zkušeností, na ligové úrovni se vyprofiloval do role respektované osobnosti a uspěl také na mezinárodní scéně. Má veškeré předpoklady, aby obstál i v nové roli," poukazuje Petr Fousek, předseda výkonného výboru.

Zklamáním skončily volby pro Vladimíra Šmicera. Petr Fousek s ním ale dál počítáVideo: Sport.cz

„Oceňuji na tomto procesu tři věci. Primárně shodu napříč fotbalovým spektrem na jménu Radka Příhody, ať to v minulém týdnu bylo jako první jednomyslné rozhodnutí výkonného výboru jako jediného kandidáta do funkce, tak včerejší jednomyslný verdikt Ligového grémia LFA," zdůrazňuje nový předseda FAČR.

"Všichni si uvědomujeme, že v oblasti rozhodcovství je třeba učinit celou řadu změn, nejde pouze o komisi. Jde také o další návazné kroky. Jsem spokojen s rychlostí, s níž bylo jeho jmenování uskutečněno. A všechna jednání byla navíc rozhodnuta jednomyslně a v absolutní shodě," oceňuje Fousek.

Do komise se chystá neurochirurg

Příhoda bude přizván na další jednání výkonného výboru, kde dojde ke schválení celé pětičlenné komise. Jedním z jejích členů bude jako zástupce LFA figurovat Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA, jehož potvrdilo Ligové grémium LFA již na středečním zasedání.

Bártu po půlroce vystřídá Jiří Moláček. "Samozřejmě jsme chtěli, aby tam šel dříve, ale jeho pracovní povinnosti to nedovolují. Pan Moláček je neurochirurgem, byl bych rád, kdyby bylo více takových lidí ochotno se angažovat ve fotbale," poukazuje Dušan Svoboda, předseda LFA.

Budeme od UEFA žádat kompenzace za vyšší náklady na EURO, říká Petr FousekVideo: Sport.cz

Příhoda v české nejvyšší soutěži působil do roku 2018 a odpískal v ní 237 utkání. V letech 2008 až 2018 byl na listině mezinárodní federace FIFA.

Nahradí Portugalce Vítora Manuela Mela Pereiru, který šéfoval sudím poté, co předchozí komisi pod vedením Jozefa Chovance odvolal výkonný výbor po říjnovém zatčení bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Někdejší vlivný funkcionář je jednou z 20 trestně stíhaných osob v kauze údajné korupce a ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy. Aféra se dotýká především rozhodčích.

Reklama