Hlavní obsah

Jankto pár dní po coming outu poprvé na trávníku: potlesk vestoje, skandování jména

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí ohlásil coming out, v neděli doma proti Jablonci (3:0) poprvé v jarní části Fortuna ligy vběhl na ligový trávník. Fotbalista pražské Sparty Jakub Jankto se dočkal potlesku i ovací zaplněného stadionu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Jakub Jankto v duelu s Jabloncem.

Článek

„Jakub Jankto, Jakub Jankto," znělo Letnou v průběhu druhého poločasu. Reprezentant, jenž je ve Spartě na hostování ze španělského Getafe, se dostal na trávník v 70. minutě, když střídal útočníka Jana Kuchtu. Diváci na tribunách v tu chvíli tleskali vestoje.

„Říkal jsem mu, že jsem rád, jak ho fanoušci přijali. Nebylo to pro něj jednoduché, ale jsme tým a podpořili jsme ho," konstatoval po utkání Kuchta.

Jankto totiž v pondělí učinil ve fotbalovém prostředí ojedinělý krok. Ještě jako aktivní hráč učinil coming out. „Také chci žít svůj život ve svobodě. Bez obav. Bez předsudků. Bez násilí. Ale s láskou. Jsem homosexuál a už se nechci skrývat," oznámil na sociálních sítích muž, který si při domácím triumfu proti Jablonci připsal své první ligové minuty od poloviny října.

Dočkal se podpory od svého klubu i reprezentace, stejně tak od zahraničních velkoklubů, lig včetně anglické Premier League i samotných fotbalistů. „To je hráč! To je osobnost! Výborně, Jakube, že jsi se ozval a ukazuješ cestu ostatním," uvedl například Němec Thomas Hitzlsperger, jenž se k podobnému kroku odhodlal v roce 2014, ale již ve chvíli, kdy svou profesionální kariéru uzavřel.

Situaci kolem coming outu samozřejmě vnímal i soupeř, který vše vnímá jako běžnou součást lidského života. „Ale s hráči jsme se o tom speciálně nebavili. Tohle jsme vůbec neřešili a soustředili se jen na náš výkon," uvedl trenér Jablonce David Horejš.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články