Hlavní obsah

Potřeboval jsem trochu narazit. Dost mi to pomohlo, říká slávistická kometa Vlček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvář má červenou od portugalského slunce a na kotníku šrám z tréninku. Co to? Tomáš Vlček popíše souboj s parťákem a velkoryse se usměje. Všechny bolístky se mu teď hojí snáz. Nedivte se, mladý stoper je po třech hostováních konečně pevnou součástí fotbalové Slavie, na podzim ochutnal i Evropskou ligu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dvaadvacetiletý stoper Tomáš Vlček po třech hostováních konečně zakotvil ve Slavii, kde odehrál povedený podzim.

Článek

Lagos (Od našeho zpravodaje) – „Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré, což jsem poznal dokonale,“ vykládal Vlček na konci dlouhého slávistického soustředění.

Říkal jste si to i před pár lety na hostování v druholigovém Ústí?

Možná jsem potřeboval trochu narazit. Abych zjistil, že všechno není růžové. Přišel jsem z velkého klubu a myslel si, jak to půjde snadno a že budu automaticky hrát. Ústí mi otevřelo oči. Zjistil jsem, jaká je realita, a dost mi to pomohlo.

V čem?

Byl jsem naivní dítě mezi chlapy. Druhá liga je dost těžká, souboj střídá souboj. V mládežnickém fotbale máte nárok na chybu, jenže u dospěláků je to jinak. Chyby jsou tam daleko víc vidět, protože jde o všechno. O peníze, kariéru i tým. Byl jsem teenager a potřeboval jsem udělat krok do dospělého fotbalu.

Kdy se to zlomilo?

Když si mě trenér Křeček vzal z Ústí do Jihlavy.

Vždyť jste pod ním skoro nehrál.

Taky mě zarazilo, že si mě vyžádal na další adresu. Ovšem dost mi to pomohlo, odehrál jsem spoustu těžkých zápasů. Stejně jako potom v ligových Pardubicích.

Jejich kouč Radoslav Kováč je vaším dalším osudovým trenérem, viďte?

Doteď jsme v kontaktu a řešíme situace, které jsem mohl udělat líp. Taky hrával stopera a mně a Robinovi Hranáčovi, který teď hraje v Plzni, dost pomohl. Trávil s námi moře času u videa i na hřišti. Dával rady nad zlato, jsem mu za to strašně moc vděčný. S Robinem jsme se hodně zvedli.

Všímal si toho slávistický trenér Jindřich Trpišovský?

Měl jsem radost, když mi párkrát zavolal. Počítal jsem s dvouletým hostováním v Pardubicích, ovšem už po roce jsem se vrátil do Slavie. Splnil se mi tím dětský sen.

Zároveň to ale byl obrovský skok, ne?

Jasně, ale musel jsem to zvládnout. V Pardubicích jsme měli mladý tým, kde jsme si byli všichni rovni. Slavia je jiná, je tady neskutečná konkurence. Snažím se na plné pecky a učím se od lepších, abych jednou třeba mohl být lídrem sám.

Daří se to? Možná hrajete víc, než jste čekal.

V létě jsem si říkal, že budu vděčný za každou minutu, a nakonec z toho bylo 20 zápasů za áčko. Pomohlo mi, že se mi v lize povedl hned start s Hradcem, ovšem pořád mám spoustu prostoru ke zlepšení. Však i asistent Houštecký mi opakuje: „Vlčáku, nebuď posera!“

Na hřišti jako posera nevypadáte.

Taky bych řekl, ale trenér správně vidí, že je na čem pracovat. Ve Slavii mám za sebou teprve první podzim, spíš jsem nechtěl něco pokazit. Potřebuju dál hrát a odstraňovat rezervy. Dovolit si víc, nebát se jít do riskantních přihrávek při kombinaci odzadu a častěji vyvážet míč.

To zní jako…

Ondra Kúdela, můj vzor. Jednou bych chtěl hrát jako on: být klidný při hře s míčem a mít jistotu v rozehrávce. Líbí se mi i Sergio Ramos.

On? Má úchvatný životopis, ovšem občas sklouzává k zákeřnostem a sbírá dost červených karet.

Možná to někdy přežene, když chce mít šestnáctku pod kontrolou. Každopádně s míčem je skvělý, v soubojích úspěšný a počet jeho trofejí mluví za všechno.

Je vaším vzorem i exslávista Marek Suchý? Vaše manželky jsou sestřenice.

I od něj se učím. Řešíme spolu zápasové situace, podporuje mě.

Šel jste vlastně podobnou trasou jako Jan Suchopárek, váš někdejší trenér z reprezentační jednadvacítky. Kudy vedla cesta z Kladna do Slavie?

Jako žáček jsem nejdřív nikomu nefandil, ale když jsem v deseti letech přišel do Slavie, nebylo co řešit. Pro mě i celou rodinu včetně dědy, který mě vozil na tréninky. Hodně se mi obětoval, nepřestávám mu děkovat.

Měl jste v hlavě kariéru fotbalisty už od dětství?

Odmala jsem si šel za tím, že mě fotbal bude živit. Jsem hodně cílevědomý a zlomilo se to na hostování v Jihlavě, kam jsem přišel v devatenácti. Najednou jsem věděl, že to půjde.

Častá hostování by kdekoho minimálně naštvala. Pomohla vám vaše buldočí povaha?

Když jsem ze Slavie někam odcházel, opakoval jsem si, že se musím zlepšit a být silnější, abych se mohl vrátit. Chtělo to trpělivost a počkat si na správný moment. Díky všem klubům, kterými jsem prošel, teď můžu být ve Slavii.

Cítil jste během podzimu satisfakci, že jste to nevzdal?

Už jsem mluvil o tom, že se mi splnil dětský sen. Když jsem byl v mládeži, chodil jsem v Edenu podávat míče a užíval si atmosféru na stadionu. A teď tyhle emoce můžu prožívat na vlastní kůži.

Prožívá je s vámi už i roční dcerka Lotty? Teď jste od ní byl dlouho odloučený, kemp v Portugalsku trval 18 dnů.

Volali jsme si každý den a těšil jsem se, až ji konečně pomazlím.

Dostane se její táta na letní mistrovství Evropy? Loni jste byl na Euru s jednadvacítkou v Gruzii.

Uf, těžká otázka. Na jaře bych měl rád titul se Slavií a co nejlepší výsledky v Evropě, tohle je zásadní. Udělám všechno pro to, abych se na Euro dostal, a pak to bude už jen na trenérovi a jeho volbě.

Za Jaroslava Šilhavého jste se do národního týmu nedostal, ovšem pod novým koučem Ivanem Haškem jsou všichni na stejné startovní čáře. Spoléháte na to?

V první řadě mám pocit, že by každý fotbalista měl mít cíl reprezentovat svoji zemi. Nic víc neexistuje. Potřebujete nejvyšší ambice, abyste se měli kam posouvat. Euro v hlavě mám, zároveň ale makám úplně stejně jako vždycky.

Reklama