Hlavní obsah

Sparta a Slavia? Velké kluby, mají skvělý skauting. V Norsku jsou velmi úspěšní, říká ředitel Lilleströmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je to svým způsobem fenomén, největší fotbalové české kluby Slavia a Sparta poslední dobou koncentrují svou pozornost na sever Evropy, především v Norsku si rády vybírají nové posily. „Je to dobré pro všechny,“ reaguje na žádost o rozhovor sportovní ředitel Lilleströmu Simon Mesfin. Do Sparty prodal záložníka Kaana Kairinena, do Slavie stopera Igoha Ogbua. Mesfin v obsáhlém povídání pro Sport.cz vypráví o lovení pražských klubů v Norsku, vztahu se sportovním ředitelem Sparty Tomášem Rosickým, o tom, jak to v Eliteserien chodí, nebo o práci Lilleströmu s mladými hráči z Nigérie.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Igoh Ogbu ze Slavie oslavuje se spoluhráči gól proti Šeriffu Tiraspol v Evropské lize. Objímá ho Christos Zafeiris. Vedle je Conrad Wallem (vpravo) a Andres Dumitrescu.

Článek

Jsou Slavia a Sparta na norském trhu nyní silnými hráči?

„Vnímám, že Slavia a Sparta mají v posledních letech v Norsku velmi dobrý skauting, zkoumají zdejší trh a jsou aktivní a úspěšní. Vezměte si hráče, kteří tam z norské ligy přišli. Zafeiris, Kairinen, Ogbu a další se stali důležitými součástmi jejich mužstev. To je úspěch i pro nás a jsme na to hrdí. Musím také říct, že mám velmi dobré zkušenosti se sportovními řediteli Sparty Tomášem Rosickým a Slavie Jiřím Bílkem. Samozřejmě ta jednání s nimi byla tvrdá, ale i po nich zůstáváme v kontaktu. Když mi Tomáš napíše, snažím se mu hned odpovědět. To samé Jiří. Snažím se vztahy udržovat.

Co spolu probíráte?

V poslední době jsme spolu hovořili například o Markusi Solbakkenovi (přišel do Sparty z Vikingu Stavanger - pozn. aut.). Sice to nebyl náš hráč, ale znám ho velmi dobře, protože jsem ho skautoval od jeho sedmnácti let, kdy se začal prosazovat v dospělém fotbale. Snažil jsem se ho přivést do mého klubu, ale v tu chvíli jsme měli Kaana Kairinena. V této situaci je nyní Sparta, má je oba, ale Kaana mohou třeba prodat a Solbakken ho může nahradit. Říkal jsem Tomášovi, že je vhodný čas, aby do Sparty šel. Myslím si totiž, že je vidět, jak Sparta přemýšlí. Mají dobrý skauting a přivádějí náhrady za hráče, které mohou prodat. Při stavbě mužstva je tohle výborná strategie.

Hráči z norské ligy v Česku od ledna 2023
Igoh Ogbu (Lilleström - Slavia)
Kaan Kairinen (Lilleström - Sparta)
Christos Zafeiris (Haugesund - Slavia)
Conrad Wallem (Odds BK - Slavia)
Sheriff Sinyan (Molde - Slavia)
Markus Solbakken (Viking Stavanger - Sparta)
El Hadji Malick Diouf (Tromsö - Slavia)

Cítím, že práci Tomáše Rosického ve Spartě i jeho samotného uznáváte. Mám pravdu?

Víte, někomu věříte, někomu ne. A Tomášovi opravdu věřím. Vím, že v Česku je velkou osobností. Jsme v podobné věku, on byl skvělým hráčem, ale když s ním jednám, nehledím na to, jakou kariéru měl a jak významný byl pro Arsenal. Pro mě je buď dobrým, nebo špatným člověkem. A pro mě je Tomáš skvělým člověkem.

Je podle vás lepší Kaan Kairinen, nebo Markus Solbakken?

Myslím, že v tuhle chvíli Kaan, ale znám i Markuse, protože patří mezi hráče, které jsem doposud nejvíc sledoval a skautoval. Věřím, že se prosadí. Bude však podle mého soudu potřebovat trochu času na integraci v českém fotbale. Může mít podobný začátek jako Kaan, který je fantastický hráč.

Co byste na něm vypíchl?

Prožil si těžké chvíle v Midtjyllandu, což je klub, který má hodně talentů, ale někdy se pro ně už nenajde místo. To byla šance pro mě, abych ho získal. Potřebuje důvěru a je to příkladný profesionál. Byl na seznamu největších talentů své generace tady ve Skandinávii společně třeba s Martinem Ödegaardem. V šestnácti přecházel z Finska do Dánska za slušné peníze. Je tichý, klidný, žádný řečník. Co se týče herních vlastností, je to vynikající technický hráč s dobrým nastavením. Už jako mladík působil vyzrále. Samozřejmě vždy záleží i na osobnosti daného hráče. Je jasné, že očekávání ve Spartě a Slavii jsou vysoká, a je pak na každém, jak se s tím vyrovná. Myslím si, že Markus se může rozvinout podobně jako Kaan.

Foto: Profimedia.cz

Sportovní ředitel fotbalového Lilleströmu Simon Mesfin.

Do Slavie jste před rokem prodávali stopera Igoha Ogbua. Co říkáte na jeho progres? Momentálně patří k nejlepším obráncům české ligy.

My už asi dvanáct let přivádíme do klubu nigerijské hráče přímo z Afriky. Je to klubová strategie přivést osmnáctileté, devatenáctileté nebo dvacetileté Nigerijce, rozvinout je a pak je prodat. Každou sezonu se nám to daří, máme v tomto směru vysokou úspěšnost. Ovšem Igoha jsme kupovali z jiného norského klubu ze druhé ligy (Sogndalu - pozn. aut.) za tři sta tisíc euro. Igoh je pro mě válečník. Pokud má bránit útočníka a neprohrávat s ním souboje, tak ho brání a neprohrává je. Vybavuji si, když jsme hráli v předkole Konferenční ligy proti Antverpám a on vymazal útočníka Vincenta Janssena, jenž předtím působil třeba v Tottenhamu. Řekl bych, že Slavia je pro něj výborný klub.

Nechtěli jste ho prodat do kvalitnější soutěže sami?

Nepotřebujeme prodávat hráče přímo do top pěti evropských lig, protože je někdy lepší, aby ten hráč odešel třeba do Slavie. To je pro něj postupný krok a odtamtud už může zamířit třeba do Premier League, bundesligy nebo La Ligy. Igoh potřeboval pracovat na taktických detailech, ale po jedné sezoně byl připraven. Myslím, že pro Slavii to byl skvělý obchod, protože podle mě mohl jít přímo do bundesligy. Je stejně jako Kaan pravý profesionál, nedělá žádné hlouposti. Je loajální a tvrdě pracuje. Pokud potřebujete vojáka, zavolejte Igoha, protože on vás ochrání. Když budu potřebovat ochranu pro svoje děti, zavolám Igohovi. Myslím, že až skončí s kariérou, mohl by být bodyguardem českého prezidenta (smích).

Cítíte tedy, že je pro hráče z norské ligy lepší udělat krok v podobě přestupu do Slavie nebo Sparty, než jít přímo do velké ligy? Pomáhá tomu, že si oba kluby v posledních letech výrazně zvedly renomé?

Vždycky je to individuální. Martin Ödegaard šel v patnácti do Realu Madrid, protože patřil mezi absolutně největší talenty v celé Evropě. Ale myslím, že pro všechny hráče, kteří v poslední době zamířili z Norska do české ligy, šlo o dobrý krok. Byly to dobré odchody. Myslím, že některé norské kluby by mohly porazit některé české, ale Sparta a Slavia jsou prostě velké kluby, které hrají v evropských pohárech. Pozoruji, jaký vývoj udělaly za poslední roky. Sparta byla trochu dole, ale teď získala titul, daří se jí v Evropě. Kombinace toho, že můžou pravidelně hrát o titul a zároveň v evropských pohárech a získávat zkušenosti, je pro hráče lákavá.

Prakticky všichni se v Česku rychle rozkoukali.

Souhlasím. Také mi přijde, že se všichni docela rychle etablovali. Neznám tolik českou kulturu, ale když se podívám na jejich příklady, tak bych řekl, že může být podobná jako ta norská. Pro mnoho hráčů je tohle prostě dobrý krok. Samozřejmě někdy může někdo odejít přímo do některé z top pěti ligy, nedávno jsme prodali nigerijského útočníka a kamaráda Igoha Akora Adamse za velké peníze do francouzského Montpellieru, ale někdy je lepší udělat menší posun. Nejdůležitější pro hráče je, aby nastupoval v základní jedenáctce. Pak mu může růst sebevědomí a následně může přestoupit do některé z top pěti lig. V tu chvíli už bude mít zkušenosti z boje o titul i evropských pohárů.

Získat Solbakkena bylo těžké, prozrazuje Tomáš Rosický. Znám jeho otce, ale v příchodu jsem hrál jen malou roli, zlehčuje Brian PriskeVideo: Sport.cz

Z toho, co vidíte, myslíte si, že česká a norská liga si jsou podobné?

V některých aspektech určitě ano. Třeba intenzita je podobná. Myslím, že Sparta a Slavia by byly na špici i v norské lize. Když vidím, v jaké intenzitě pracují, z norských klubů by se jim mohly vyrovnat zřejmě jen Bodö/Glimt a Molde. I v Norsku platí, že hráči musejí být dobře fyzicky připraveni. Je to rozdíl třeba oproti Švédsku, se kterým sousedíme, ale fotbal se tam hraje mnohem techničtější. Je to způsobeno i tím, že ve Švédsku se hraje víc na umělkách. V Norsku má momentálně umělku asi šedesát procent klubů, čtyřicet přírodní trávník. To je taky důležité hledisko.

Zmínil jste, že už dvanáct let přivádíte hráče z Nigérie a daří se vám je posouvat a pravidelně prodávat do větších klubů. V čem tkví tajemství vaší práce?

Nejde o žádné tajemství. Myslím, že se pro ně snažíme dělat to co například Slavia a Sparta pro hráče, kteří přijdou z Norska. Na prvním místě jim vytváříme komfortní prostředí, jak jen to je možné. A nemyslím teď fotbal, ale jde o to, aby poznali místní kulturu, životní styl. Mluvíme s nimi a snažíme si jim vytvořit podmínky pro dobrý život. Zařizujeme jim ubytování, ti kluci vědí, že je vždy někdo, na koho se mohou s čímkoliv obrátit, když potřebují. Vezměte si, že přijedou z Afriky, je jim tu zima, jsou daleko od domova. Musíme jim pomoct, jak umíme, aby se tu cítili dobře. Protože když se dobře cítí, teprve pak se mohou plně soustředit na fotbal a vy z nich můžete dostat to nejlepší a ideálně rozvíjet jejich potenciál. Uvedu to ještě na příkladu. Když je vaše manželka šťastná, váš život je taky šťastný.

Souhlasím.

(úsměv) V tomhle případě platí to samé. Když jsou hráči šťastní, můžou hrát dobrý fotbal. Nejde o žádné kouzelnické triky, tohle platí v životě každého. Když jste v pohodě, můžete pak v práci podávat ten nejlepší výkon. A myslím, že ve Spartě a Slavii je přístup podobný. Ti hráči tam sice přišli z Norska, ale každý z nich je jiný. Igoh je z Afriky, Kaan je Fin, Zafeiris má řecké kořeny, Conrad Wallem je zase typický Nor. Každý z nich má jinou náturu, jiné zázemí, ale všichni přišli do stejné ligy a ve Slavii i ve Spartě je dokázali dobře integrovat do týmu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články