Hlavní obsah

Potřetí v Plzni! Ambice zůstaly a já jsem zocelený, říká Pilař po pěti letech putování českými kluby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Už potřetí v kariéře bude Václav Pilař oblékat dres fotbalistů Viktorie Plzeň. Ve čtvrtek se hlásil na úvodním tréninku na západě Čech po pěti letech. „Prožil jsem tady nejlepší fotbalové období. A věřím, že na něj mohu navázat," prohlásil třiatřicetiletý záložník.

Václav Pilař po návratu do PlzněVideo: Youtube FC Viktoria Plzeň

 
Článek

Prvně se na západě Čech hlásil v červenci 2011. Skvělým působením si vybojoval místo v základní sestavě, hrál Ligu mistrů, probojoval se na mistrovství Evropy, vydřel si angažmá v bundeslize. Prošel Wolfsburgem a Freiburgem. V červenci 2015 se vrátil do Plzně, aby v zimě 2018 západ Čech opustil.

Postupně oblékal dres Liberce, Olomouce, Jablonce. Teď jako volný hráč zamířil znovu do Štruncových sadů. „Měl jsem informace, že kabina skvěle funguje. Jako v dobách dávno minulých. Jsem tady třetí den a všechno se potvrzuje," usmíval se Pilař.

Během předešlého období často bojoval s problematickým kolenem. Zranění se pořád ozývalo. „Nebyla to sranda, určité části toho období byly problémové a někdy to v klubech se mnou měli těžké. Někdy jsem já sám nebyl soudný. Koleno někdy nefungovalo, jak mělo. Často jsem nemohl trénovat, ale nedělal jsem to naschvál. Trenéři se mnou měli velkou trpělivost." přiznává Pilař.

V Polsku byl terčem kritiky fanoušků a teď má v Plzni nahradit nejlepšího střelce ligy? Diskuse z pořadu PŘÍMÁK.Video: Sport.cz

„Ale poslední dva roky v Jablonci bylo koleno lepší. Cítil jsem se dobře. A v minulé sezoně jsem byl prakticky pořád v základu. Snad se i v Plzni vyvaruji všech problémů. Dělám maximum, abych potížím předešel a výpadky se mi vyhýbaly. Ale někdy prostě člověk ať dělá sebevíc, stejně má smůlu," krčil rameny Pilař.

Nijak netají, že pět sezon mimo plzeňskou kabinu jej poznamenalo. „Hlavně zocelilo. Hodně jsem se stěhoval, poznal nové lidi, nová místa, nové trenéry. Každá ta zkušenost mi pomohla. Zažil jsem i těžké zápasy, protože v Liberci i Jablonci jsme hráli v pohárové Evropě," přemítal odchovanec Hradce Králové.

Velkou roli při podpisu kontraktu na západě Čech hrála i přítomnost Michala Bílka, pod nímž Pilař zářil v reprezentaci a zahrál si na mistrovství Evropy 2012. „Pochopitelně jsme se hodně bavili o mém zapojení. Stejně tak s majitelem klubu Adolfem Šádkem a bývalým spoluhráčem, dnes asistentem Pavlem Horváthem. Vlastně jsem neměl důvod přemýšlet, jestli nabídku odmítnout. Volba byla jasná. Moje ambice jsou pořád nejvyšší. A s Plzní je mohu naplnit," usmíval se Pilař.

S Plzní si zahrál i Ligu mistrů. Tehdy však v azylu v Edenu, protože Plzeň neměla vyhovující stadion. Na podzim 2011 zažil bitvy s Borisovem, AC Milán a FC Barcelona. Teď bude usilovat se Západočechy o postup mezi klubovou smetánku znovu. „Projít přes všechna předkola je těžké. Ale v našich silách určitě je dojít do základní skupiny," říkal mnohoznačně Pilař v narážce na skutečnost, že i případná účast v Evropské lize by pro Plzeň představovala terno.

Trenér Plzně Michal Bílek na prahu nové sezonyVideo: Youtube FC Viktoria Plzeň

Každopádně pro fotbalového hračičku bude angažmá v Plzni velkou úlevou po loňském boji o záchranu na severu Čech. „Je příjemné hrát na špičce a v Evropě. S Jabloncem jsme skončili třetí, bojovali v základní skupině Evropské konferenční ligy... Ale když jsme na jaře bojovali o záchranu, bylo to komplikované. Všichni jsme měli hrozbu sestupu v hlavách a hodně nás to brzdilo," tvrdil Pilař na startu letní přípravy: „Doufám, že ji přečkám ve zdraví. Člověk z ní pak čerpá dlouhé měsíce."

Reklama

Související témata: