Hlavní obsah

Proč sudí nenařídil penaltu proti Slavii? Šlo o odraz od nohy, hájí se. Byla jasná, oponuje mu expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco při obou penaltových zákrocích ve prospěch Slavie neváhal, v případě zahrání rukou hostujícího stopera Ogbua při centru teplického Urbance hlavní rozhodčí Tomáš Klíma mlčel. Jeho verdikt v sobotním duelu fotbalové ligy (1:1) mu posvětil VAR. Ovšem správně?

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Slávista Eduardo Santos (vlevo) v hlavičkovém souboji s Abdallahem Gningem z Teplic.

Článek

Co přesně se na Stínadlech po čtvrthodině odehrálo? Teplice, které vedly brzkým gólem Tadeáše Vachouška, podnikly další z nebezpečných brejků. Na pravé straně se kolem slávisty Davida Pecha prohnal Jakub Urbanec, jeho přihrávku srazil ve skluzu Ogbu. Rukou, kterou podle televizních záběrů neměl u těla.

„Myslel jsem si, že jdeme kopat roh, kluci ale začali křičet, že byla ruka. Sudí situaci konzultoval s videorozhodčím, byli jsme v očekávání. Penalta z toho ale nebyla," uvedl brankář Teplic Tomáš Grigar.

Klíma byl dlouho ve spojení se svými asistenty u videa Tomášem Kocourkem a Matějem Vlčkem. Nakonec ukázal na rohový praporek, aniž by se šel podívat na video. „Pokutový kop jsem neodpískal, přestože ke kontaktu míče s rukou došlo. Zákrok jsem nevyhodnotil jako přestupek hráče Slavie, protože si míč do ruky zahrál nohou, byl tam odraz. Situaci pochopitelně zkoumal i videorozhodčí, který mi ten odraz potvrdil. Dokonce viděl odraz dvojí - od pravé nohy do levé a následně do ruky," řekl Klíma v pozápasovém rozhovoru pro stanici O2 TV Sport.

V tomto případě se však nejednalo o klasické nastřelení vlastní ruky, které se za přestupek nepovažuje. Šlo, podle verze sudích, o odraz. „Z lavičky jsem to neviděl, proto bych tento moment nechtěl komentovat," prohlásil teplický Jiří Jarošík.

„Ať se na mě nikdo nezlobí, tohle je jasná ruka. Obgu ji měl od těla, míč zasáhl místo mezi loktem a podpažím. Minimálně měla následovat intervence VARu, aby se šel sudí Klíma podívat na monitor," řekl ve studiu O2 TV Sport bývalý obránce Teplic Antonín Rosa. „Musím sportovně uznat, že kontakt s rukou vidět je," doplnil druhý host ve studiu, někdejší záložník Slavie David Kalivoda.

Sport.cz požádal po utkání v Teplicích o vyjádření šéfa komise rozhodčích Radka Příhodu, který v odpovědi odkázal na nejbližší zasedání komise. „Dobrý večer. Byl jsem na fotbale v Brně, k situaci se samozřejmě vyjádří komise rozhodčích," napsal Příhoda v esemesce.

Stanovisko jistě zaujme komise také ke dvěma pokutovým kopům proti Teplicím. Ten první byl nařízen za zákrok Urbance na pronikajícího Petera Olayinku, druhý za faul Grigara na Petra Hronka. Zatímco faul Grigara byl jasný, u první penalty posuzoval videorozhodčí, jestli k podražení Olayinky došlo v šestnáctce Teplic nebo ještě před ní. „Hronek si míč píchnul přede mnou, trefil jsem ho, takže jasná penalta. U té první mi přišlo, že to bylo před vápnem. A Urbanec říkal, že Olayinky se příliš nedotkl," podotkl Grigar.

Reklama