Hlavní obsah

Rosa na plac!? Sparta teď není blízko žádnému příchodu ani odchodu

Nejde o seriózní informaci, která by fanoušky fotbalové Sparty zvedla ze židlí, ale vtípek. „Jsem velice pozitivně překvapen. Tomáš přišel po kempu v Rakousku oholený a ostříhaný. Neuvěřitelně omládl a říkal, že ještě rok ve středu hřiště zvládne,“ zažertoval si v pondělí generální ředitel František Čupr na adresu sportovního ředitele Rosického. Letenští prezentovali na hlavní tribuně svého stadionu plány pro novou sezonu. „Chceme být nahoře, natěsno se Slavií a Plzní a účinkovat v Evropě,“ ujistil Malý Mozart již zcela vážně.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Sportovní ředitel fotbalové Sparty Praha Tomáš Rosický během tiskové konference před startem nové ligové sezony.

Článek

Kdepak, žádný velký návrat na hřiště neplánuje. Tomáš Rosický má na starosti sestavení kádru pro novou sezonu. Během léta přišli reprezentanti Ondřej Čelůstka a Ladislav Krejčí starší, bulharský talent Martin Minčev a gólman Dominik Holec.

Hostování na Letné si prodloužil Dávid Hancko a z hostování se vrátili Jan Fortelný, Filip Havelka, Lukáš Juliš, Dominik Plechatý, Matějové Pulkrab s Polidarem a Filip Souček.

Posledním do mozaiky by měl být další reprezentant David Pavelka. Jeho návrat z Turecka se však zatím vleče.

„Momentálně nejsme blízko žádnému příchodu ani odchodu," ujišťuje sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Pokud jde o případné odchody, otázkou je třeba Benjamin Tetteh, který se místo očekávaného restartu formy propadá v hierarchii útočníků stále níž a níž. A třeba o Srdjana Plavšiče se zajímá CZ Bělehrad.

Spartu už každopádně někteří zahraniční hráči opustili - klíčový záložník Guélor Kanga, dále Costa Nhamoinesu, Semih Kaya, Georges Mandjeck či Tal Ben Chaim. Odešli také Martin Frýdek, Martin Graiciar, Zinedin Mustedanagič a Vojtěch Vorel. Na hostování zamířili Václav Drchal, Jiří Kulhánek, Ondřej Zahustel a Uroš Radakovič.

Pokladník uvítal finanční úspory

„Odešli od nás hráči, kteří měli poměrně významné platové nároky. Díky tomu jsme schopni fungovat s nižším rozpočtem. Věřím, že přesto jsme kvalitativně posílili. Jak dobře, se ukáže až na hřišti. Finanční úspory nás nicméně těší," netají generální ředitel František Čupr.

Sparta má včetně brankářů na soupisce 29 hráčů. Jelikož kvarteto zraněných Hancko, Krejčí starší, Karlsson a Minčev však začátek sezony nestihne, tradiční zužování kádru se zatím nekoná.

„Dobře víme, že ve fotbale se věci mění velice rychle. Nikoho teď pouštět nebudeme. Máme dva zápasy, pak je reprezentační pauza. Dílčích momentů aktuálního stavu bude dost," avizuje Rosický.

Rozchodem s řadou drahých hráčů každopádně pokročil v přestavbě kádru podle svých představ.

Být natěsno se Slavií a Plzní

„Dlouho pro mě byla Sparta týmem individualistů. Mým cílem je, aby se prezentovala jako tým. Mužstvo se bude nadále vyvíjet. Hráči ukázali, že pod trenérem Kotalem můžou vyhrávat. Pokoronavirová fáze byla i herně uspokojivá a na Spartě se po delší době objevil pohár. Chceme v tom pokračovat, hráči musí potvrdit, že budou schopni takto hrát celou sezonu," líčí Rosický.

Cíle Sparty zůstávají jako vždy nejvyšší. „Musíme jít dílčími kroky, aby se nestávalo, že jsme dvacet pět bodů od prvního místa. Další krok je návrat do Evropy a hrát o špičku. Opravdu po velké pauze musíme jít krok za krokem. Být nahoře, natěsno se Slavií a Plzní a účinkovat v Evropě," zdůrazňuje Rosický.

Reklama

Související témata: