Hlavní obsah

Rosický v roli sportovního ředitele Sparty? Tlak je větší, ale není na to sám, míní Jarolím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalista, sportovní ředitel, trenér. Každou z těchto rolí si už vyzkoušel David Jarolím. Dlouhá léta válel v německé nejvyšší soutěži, byl oporou bundesligového HSV, po návratu do Česka a ukončení hráčské kariéry ochutnal fotbal v roli sportovního ředitele prvoligové Mladé Boleslavi. V posledních letech se ale snaží prosadit, jak už je v rodině Jarolímů zvykem, na pozici kouče. „Je mi bližší každodenní práce na hřišti,“ přiznává David Jarolím v pořadu Přímák na Sport.cz. Jak vzpomíná na práci sportovního ředitele a jak hodnotí práci Tomáše Rosického na podobné pozici ve Spartě?

Rosický v roli sportovního ředitele Sparty? Tlak je větší, ale není na to sám. Diskuse v PřímákuVideo: Sport.cz

 
Článek

V médiích je často slyšet, že když byl někdo vynikajícím fotbalistou, ještě nemusí být skvělým funkcionářem či trenérem. Jarolímův otec Karel to sice dokázal, v roli hráče působil ve Slavii, vyzkoušel si i zahraniční angažmá. Jenže třeba na hlavu Tomáše Rosického, který zářil v roli hráče, se za manažerskou činnost ve Spartě valí kritika.

„Nemůžu hodnotit, jakou má práci a odpovědnost. Je jasné, že Sparta je top klub a očekávání i zodpovědnost jsou vyšší," nediví se Jarolím, že je bývalý reprezentant pod obrovským tlakem médií i fanoušků ve chvílích, kdy se Spartě nedaří.

Kdo vyhraje titul ve Fortuna lize? Ptáme se v PřímákuVideo: Sport.cz

„Na druhou stranu, ve Spartě dělá do skautingu daleko víc lidí, kteří s Tomášem spolupracují, takže jeho odpovědnost se fakt těžko hodnotí," dodává, že za současné tápání borců v rudých dresech nepadá vina jen na hlavu někdejšího hráče Arsenalu či Dortmundu.

Sám Jarolím ukončil hráčskou kariéru v roce 2014 a do roku 2017 byl sportovním ředitelem Mladé Boleslavi. Šéf klubu Dufek mu nabídl zmíněnou pozici a on kývl. „Zdravotní stav mi nedovolil dál hrát. Zkušenosti v roli sportovního ředitele jsem neměl, nikdy jsem se v tom nepohyboval. Ale ta práce mě bavila. Bylo to o sledování hráčů a o tom, abychom v přestupových termínech vybrali správné hráče na dané pozice," vzpomíná David Jarolím v pořadu Přímák na Sport.cz.

Daniel Křetínský je z toho sám nešťastný. A co Tomáš Rosický? Debatujeme v PřímákuVideo: Sport.cz

Přiznává, že pokud někomu přijde, že je v Česku sportovní ředitel pod tlakem, tak v Německu jsou sportovní ředitelé více sledovaní. „Je tam obrovský rozdíl v kompetencích, odpovědnost je daleko větší," tvrdí Jarolím, jenž si postupem času uvědomil, že mu chybí každodenní práce s týmem na hřišti. Proto se rozhodl pro další krok v kariéře a jel si vystudovat trenérskou licenci.

Priske řekl, že o titulu nemůže být řeč... Co na to sparťanská legenda v Přímáku?Video: Sport.cz

Jako sportovní ředitel si přitom nevedl zle. Při sledování hráčů byl jako ryba ve vodě, ve fotbalovém prostředí se uměl pohybovat, měl známé. Horší to bylo v oblasti týkající se financí. „Tam se člověk musel rozkoukávat. Klub měl určitý budget, rozpočet. Do toho jsem se musel dostat. Jsou hráči jako Zdeněk Grygera ve Zlíně, které ta funkce baví, ale mně bylo bližší být na hřišti."

Trenérsky se David Jarolím zatím pohybuje mimo nejvyšší soutěž. Ve třetí lize vedl Radotín, pak si odskočil k mládeži na pražský Vyšehrad, až přišla šance v druholigovém Ústí nad Labem. Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz?

Reklama

Související témata: