Hlavní obsah

Rozhodne derby faktor „S“? Klíčovou roli mít bude, připouští slávistický kouč

zp, dosSport.cz

Standardní situace byly v posledních kláních pražských rivalů faktorem, který rozhodoval o výsledku derby. Slavia dokázala z nacvičených signálů těžit a pomoci si jimi, takže i proto v posledních osmi ligových konfrontacích se Spartou nepoznala porážku. I v nedělním duelu na Letné budou přímé kopy, rohy a pochopitelně penalty faktorem, jenž může o výsledku rozhodnout.

Bude Slavia v derby na Spartě těžit ze standardek? Video: Sport.cz

 
Článek

„Půjde o jeden ze dvou faktorů, který bude o osudu a výsledku derby rozhodovat," souhlasí slávistický kouč Jindřich Trpišovský a dodává, že tím druhým bude minisouboj dvou legionářů v sestavách obou týmů.

Na domácí straně Kanga, na slávistické Stanciu.

„Oba jsou pro ofenzivu svých týmů strašně důležití. Když jeden z těchto hráčů podá výkon na hranici svých top možností, může to utkání hodně ovlivnit. Stejně jako standardky," přemítá Trpišovský,

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šťastný slávista Nicolae Stanciu po výhře v Teplicích

„Důležité skutečně bude, jak se nám podaří eliminovat standardní situace soupeře," ví své o slávistické síle při standardkách i letenský trenér Václav Jílek, když mu připomínají, že v pěti posledních derby se střelecky pokaždé prosadit slávistický záložník Tomáš Souček.

Vesměs právě po standardních situacích.

„Nebude to ale jen o tom, jak ubránit Součka. Dává góly všem soupeřům, i když v poslední době ze střelecké produktivity ubral, ale nebezpečí pořád představuje. My ale musíme uhlídat nejen jeho, ale i ostatní soupeřovy hráče," upozorňuje Jílek, že ve Slavii se při standardkách dovede střelecky prosadit nejen Souček.

Souvisí to pochopitelně s tím, že Slavia nacvičuje a zahrává standardní situace jinak než ještě na jaře.

Foto: slavia.cz/Martin Malý

Tomáš Souček na tiskové konferenci v Miláně před utkáním Ligy mistrů s Interem.

„Pochopitelně, protože typologie mého mužstva se změnila. Odešli Deli a Ngadeu, kteří moc branek nedávali, ale zato na sebe při standardních situacích vázali protihráče, nemáme už ani Stocha, který kopal rohy z levé strany a my z nich dávali hodně branek. A protože nemáme nad soupeři při standardkách takovou výškovou převahu, jako ještě na jaře, snažíme se je spíše rozehrávat," připomíná Trpišovský svému trenérskému souputníkovi Jílkovi, aby se na tuto změnu připravil.

Pro Spartu potřebný apel, protože ještě na jaře bránění standardních situací často nezvládala a inkasovala.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Guélor Kanga ze Sparty během utkání ve Zlíně.

„Teď už je ale náš způsob řešení obranných situací výrazně lepší," je v klidu kouč domácí Sparty Jílek, kterého k optimismu určitě svádí nula na kontě inkasovaných gólů v posledním ligovém střetnutí ve Zlíně.

„Ono ovšem jde nejen o finální zúročení standardních situací, ale i kvalitu kopu a trajektorii střely či přihrávky. Takže bude záležet na Kangovi, který standardky kope ve Spartě, a u nás pak na Stanciuovi a Hušbauerovi," připomíná Trpišovský, že i v tomto směru půjde o zajímavý hráčský minisouboj, který může do osudu a výsledku derby hodně promluvit.

Reklama