Hlavní obsah

Santos je pro Slavii přítěž. Musí do béčka, hřímá Tvrdík. Hovorka byl pro nás šok, přiznává

Trable fotbalové Slavie v zadních řadách vyvrcholily nedělním šlágrem v Plzni, který sešívaní v podstatě ztratili už v první minutě, když byl po faulu v šestnáctce vyloučen Eduardo Santos a Viktoria šla z následné penalty do vedení. V přesile si pak dokráčela k celkem pohodové výhře 3:0. Není divu, že si brazilský stoper u vedení týmu i klubu pořádně zavařil. Ostrými slovy na jeho adresu nešetří ani šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Eduardo Santos viděl hned v úvodu šlágru 9. kola Fortuna ligy v Plzni červenou kartu.

Článek

V rozhovoru na youtubovém kanálu Hovory z Edenu se nijak netajil tím, že do 24letého zadáka vkládali ve Slavii obrovská očekávání.

„Na našem seznamu byl číslem jedna. Strašně mu věřilo sportovní vedení i představenstvo klubu. Na jeho získání jsme vynaložili nejen velké finanční prostředky, ale i mimořádné úsilí. Tomáš Syrovátka a Jirka Bílek byli několikrát v Karviné. Nechtěli jsme nechat nic náhodě, věděli jsme, že o něj stojí Plzeň i Sparta. Bylo to nejžhavější zboží na přestupovém trhu," připomínal.

„Věřili jsme mu moc, ale ty jeho výkony jsou zklamáním. Hodně našich neúspěchů jde na jeho vrub. Buď je sám způsobil nebo vystavil zbytek týmu složité situaci. Přitom je zřetelné, že když se koncentruje, je bezkonkurenčně nejlepší hráč na hřišti. Střídá ale skvělé okamžiky s obrovskou laxností. V tuto chvíli není pro klub posilou, ale přítěží," vyřkl Tvrdík krutý ortel nad vytouženou posilou.

Katastrofální první půle. Nechápu dvojí trest, přiznává Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz

Je jasné, že na západě Čech Santos svůj tým potopil. „Věděli jsme, do jakého jedeme v Plzni prostředí. Že budou rozhodčí čekat na každou naši chybu. Ta nálada byla jasná. Trenéři hráče poučovali, na co si mají dát pozor. Vysloveně, ať nedávají na hráče ruce. Přesně to, čeho se dopustil, tak na to upozorňovali," zlobil se i s odstupem slávistický boss.

Následně sice apeloval na fanoušky, aby trápícího se Brazilce nezatracovali, ale nijak neskrýval, že minimálně v jeho očích si bude muset znovuzískání důvěry tvrdě odpracovat:

Problémy v obraně Slavie? Douděra nemůže hrát na Mosqueru. K Santosovi chybí Hovorka, míní bývalý reprezentant. Pasáž z PřímákuVideo: Sport.cz

„Pro setrvání ve Slavii od něj budeme chtít obrovskou dřinu. Za mě je jeho rychlý návrat do áčka vyloučen. Nikdy jsem nezasahoval trenérům do jejich práce. A nebudu to dělat ani teď. Neumím si ale představit, že by se vrátil do prvního týmu, aniž by třeba odehrál tři zápasy za béčko ve 110procentní koncentraci po celé utkání."

Otázkou nyní je, jak se Santosem naloží trenéři, jejichž důvěru zklamal. „V té zkoušce neobstál. Nevyhazujeme ho, nelámeme nad ním hůl, ale cesta do áčka podle mě vede jen přes B tým," trval si na svém Tvrdík.

Součástí taktiky bylo dostat Santose pod tlak, a vyplatilo se, těší Michala BílkaVideo: Sport.cz

Ten připustil, že slávistickému vedení se nepodařilo přivést v létě adekvátní posily do obrany, protože jednání s vyhlédnutými hráči ze zahraničí se nepodařilo dotáhnout do úspěšného konce. Včetně třeba stopera Djurgaardenu Isaka Hiena, jehož transfer podle bossových slov krachl kvůli komplikované situaci s odlišným přestupovým obdobím ve Švédsku.

Další ranou pak bylo zranění Davida Hovorky. „Byl pro nás velký šok, když se zranil. Měl to být jeden z klíčových stoperů. Kdyby se zranil dřív, tak bychom nemohli připustit odchod Ondry Kúdely. Tady nám ta časová posloupnost nevyšla," mrzí Tvrdíka.

Pokud pošlou trenéři Santose do béčka, zbývá jim na stoperské pozice duo Kačaraba, Ousou. Na trvalo by se k nim měl přidat po uzdravení Tomáš Holeš.

„Až se Tomáš vrátí, myslím, že už je jasné, že nebude rotovat v sestavě mezi defenzivním záložníkem, ale bude prostě stoperem. Jím bude stoprocentně do konce sezony. A možná i na delší čas. Bude muset v zadních řadách přenést jistotu na ostatní. Dáváme hodně gólů, ale hodně dostáváme, a to je naše slabina," připustil Tvrdík.

Holeš by se podle jeho slov měl ještě příští týden podrobit kontrolní magnetické rezonanci a na derby už by měl být určitě připraven.

Reklama