Hlavní obsah

Sedm posil. Ale bude to stačit Plzni na poháry? Beauguela nepůjde nahradit hned, má jasno expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cílila na větší jména, ta jí však vyfoukla movitá Slavia. Mistrovská Plzeň se vzhledem k nepříznivé finanční kondici musela chovat na přestupovém trhu pragmaticky. Přesto přivedla v létě už sedm posil. Před sebou má jasný cíl - dostat se po tříletém půstu do pohárové Evropy a zmátořit se finančně. Bude však náhrada za Beauguela a spol. dostačující?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jean-David Beauguel po mistrovské sezoně v Plzni skončil.

Článek

„Plzeň vyhrála ligu, chce do Evropy. Kádr rozšiřuje, což je třeba, když chce bojovat na dvou frontách. Sice tam nezvoní největší hvězdy, ale přivádí dobré hráče za slušné peníze," říká ve svém glosáři pro Sport.cz Jan Rajnoch, někdejší obránce Sparty nebo Liberce.

Beauguela má nahradit někdejší velký talent Jan Kliment, který přišel z Wisly Krakov. Santose zase exslávista Tijani s Filipem Čihákem. Do záložní řady dorazila trojice Václav Pilař, Qose, Cadu. Na případný prodej jedničky Jindřicha Staňka reagoval klub angažováním gólmana Martina Jedličky.

„Po zisku titulu je vždycky vyšší pravděpodobnost, že to bude jenom horší. Na nových hráčích bude ležet velké břemeno zodpovědnosti. Uvidíme, jak se s tím popasují. Nicméně nahradit Beauguela nepůjde hned," doplňuje bývalý reprezentační stoper Milan Fukal.

Že ztratí nejlepšího střelce uplynulého ligového ročníku Beauguela, věděla Plzeň půl roku dopředu. Francouzský útočník avizoval s předstihem, že smlouvu neprodlouží. Měla políčeno na Václava Jurečku, kterému skončila smlouva ve Slovácku. Slavia ji však přeplatila. Stejně tak v případě Brazilce Santose, který s kapitánem Hejdou vytvořil na jaře nejlepší stoperskou dvojici v české lize.

„Beauguel měl fantastickou sezonu, především díky němu získala Plzeň titul. Kliment má naopak za sebou šílenou anabázi ve Wisle. Nedařilo se jemu ani týmu. Nemyslím si, že by okamžitě začal střílel góly. Vytěsnit z hlavy negativní zkušenost z posledního roku nejde mávnutím proutku. Bude potřebovat nějaký čas. A Santos? Během pár měsíců udělal neskutečný progres, bude těžké ho nahradit. I Tijani bude mít náročnou pozici," myslí si Fukal.

Jenže Plzeň potřebuje, aby posily šlapaly hned v úvodu sezony, který je pro klub klíčový. Nejdůležitější za poslední dekádu. Další krach v boji o Evropu by pro Viktorii znamenal obrovskou ránu, ze které by se nemusela vzpamatovat hodně dlouho. „Říká se, že klub dluží hráčům, i proto se potřebuje nutně dostat do pohárů. Potažmo aby přilákal investora. Majitel Šádek vsadil všechno na jednu kartu. Pokud to tým zvládne, čekají Viktorku světlé zítřky. Pokud ne, potáhne za sebou kámen, bude to pro ni hodně složité," podotýká Fukal.

„Všem je jasné, že když není investor, dají se peníze vydělat jenom na hřišti. Hráči se o ně musejí poprat. Že Plzeň finanční injekci potřebuje, o tom není třeba mluvit. Vždyť Kliment, Tijani nebo třeba Cadu nedostali dorostenecké smlouvy," dodává Rajnoch.

Viktorie se týká 2. předkolo Ligy mistrů, do kterého vstoupí 19. nebo 20. července. Pokud souboj s Helsinkami či Rigou zvládne, zajistí si minimálně základní skupinu Konferenční ligy, a s tím i prémii okolo 75 milionů korun. Pomůžou jí posily zpět do solidní finanční kondice?

POSILY PLZNĚ
CADU
věk: 24 let
státní příslušnost: Brazílie
pozice: záložník
bilance v české lize: 60 zápasů/11 gólů
uplynulá sezona: 31/4
předchozí klub: FK Pardubice
MOHAMED TIJANI
věk: 24 let
státní příslušnost: Pobřeží slonoviny
pozice: obránce
bilance v české lize: 28 zápasů/1 gól
uplynulá sezona: 16/1
předchozí klub: FK Teplice
VÁCLAV PILAŘ
věk: 33 let
pozice: záložník
bilance v české lize: 170 zápasů/22 gólů
uplynulá sezona: 24/4
předchozí klub: FK Jablonec
JAN KLIMENT
věk: 28 let
pozice: útočník
bilance v české lize: 64 zápasů/13 gólů
uplynulá sezona: 22/2
předchozí klub: Wisla Krakov
Kristi QOSE
věk: 27 let
státní příslušnost: Albánie
pozice: záložník
bilance v české lize: 71 zápasů/9 gólů
uplynulá sezona: 31/1
předchozí klub: MFK Karviná
MARTIN JEDLIČKA
věk: 24 let
pozice: brankář
bilance v české lize: 1 zápas/ žádné čisté konto
uplynulá sezona: 19/8
předchozí klub: Dunajská Streda
FILIP ČIHÁK
věk: 22 let
pozice: obránce
bilance v české lize: 46 zápasů/3 góly
uplynulá sezona: 27/2
předchozí klub: FK Pardubice
Probojuje se Plzeň do pohárové Evropy?
ano
85,2 %
ne
14,8 %
Celkem hlasovalo 2494 čtenářů.

Reklama

Související témata: