Hlavní obsah

Sekal latinu jen poslední tři měsíce. Sparta vysvětluje Kangův odchod

Aktualizováno

Rozchod. Podivné letní námluvy vyústily v očekávaný konec. Fotbalista Guélor Kanga po dvou a půl letech opouští pražskou Spartu. Devětadvacetiletý gabonský záložník nepodepsal s letenským klubem novou smlouvu a vrací se do Crvené zvezdy Bělehrad. S produktivním hráčem bylo těžké vyjít. Jak na klubovém webu poukazuje sportovní ředitel Tomáš Rosický, africký svéráz se choval vzorně pouze poslední tři měsíce před vypršením smlouvy. Na nové se nedohodl, přestože nabídku od Sparty dostal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Guélor Kanga ze Sparty oslavuje gól během utkání 3. předkola Evropské ligy s Trabzonsporem.

Článek

Průběh jednání poté, co Guéloru Kangovi skončila smlouva, je znám jen ze zákulisních zpráv. V pátek dopoledne se k němu poprvé oficiálně vyjádřil také Tomáš Rosický.

„Po nástupu do funkce sportovního ředitele jsem se zmiňoval o věcech, které pro mě při skládání mužstva budou naprosto podstatné a které tvoří základ mé představy o fungování skutečného týmu. Jednou z nich bylo, aby se Sparta opět prezentovala jako skutečný tým a ne jako soubor individualit. Zároveň jsem hovořil i o tom, že budeme pracovat s hráči, kteří mají touhu v klubu být, identifikují se s klubem a jeho hodnotami a mají týmové smýšlení,“ předesílá sportovní ředitel a je jasné, kam míří.

„Za dva a půl roku, co Kanga v našem klubu působil, splňoval vše, jak bychom si představovali, ať už na hřišti i mimo něj, jen poslední tři měsíce před vypršením smlouvy. Respektoval týmová pravidla, dodržoval pokyny trenéra. Pak je to hráč, kterého tu chceme,“ zdůrazňuje Rosický.

Opci do smlouvy nechtěl

Během jednání o prodloužení nebyl problém ani tak ve financích jako spíš v délce smlouvy.

„Po zkušenostech s ním jsme vyhodnotili, že naší společnou cestou může být jen kontrakt, který bude hráče od samého začátku motivovat, aby nadále splňoval výše zmíněná kritéria. Proto jsme navrhli model: hraješ, plníš úkoly trenéra, jsi disciplinovaný, máš dvouletý kontrakt. Takovou délku nové smluvní spolupráce si sám Kanga představoval. Model byl ale zároveň nastavený takto: nejsi disciplinovaný, nerespektuješ spoluhráče a kouče, pak nehraješ a budeš tu s námi jen rok,“ popisuje Rosický.

Pro Kangu neměl být vzhledem k jeho kvalitám žádný problém opci naplnit. Kontrakt na jeden plus jeden rok se mu však nezamlouval.

„Náš mančaft stavíme na hodnotách, které každý respektuje a dodržuje. Naše strategie je nadále budovat zdravý, hladový TÝM, ve kterém si budou hráči pomáhat, bojovat jeden za druhého. Tým, který bude společně růst. Budou v něm dostávat šanci mladí hráči, naši odchovanci a budeme ho doplňovat o zkušené fotbalisty, kteří mladším pomohou v rozvoji jejich kariéry,“ ujišťuje Rosický, že Sparta si bez Kangy poradí.

„K naplnění cílů potřebujeme hráče, kteří v rudém dresu za prvé skutečně chtějí hrát a za druhé budou mít zájem pracovat ve prospěch mužstva,“ dodává výčitku směrem ke svéráznému Afričanovi.

Sparta láká české reprezentanty

Sparta mu nicméně děkuje za odvedené služby. Kanga přišel v lednu 2018 z Crvené zvezdy a stal se jednou z opor týmu. V úvodním půlroce dal na Letné čtyři ligové branky, v dalších dvou sezonách nejvyšší soutěže si připsal shodně 12 gólů. V uplynulém ročníku byl druhým nejlepším týmovým střelcem za útočníkem Liborem Kozákem. Kanga za Spartu odehrál 81 soutěžních duelů, ve kterých vstřelil 31 gólů.

Záložník z Gabonu včera přistál v Bělehradě. Přestože do hry údajně vstoupila ještě také Celta Vigo ze španělské ligy, CZ během pátku na sociálních sítích oznámila Kangův návrat. Podle srbských médií ho klub nalákal na roční plat přes 13 milionů korun a tříletou smlouvu.

Letenští se teď podle zákulisních informací zaměřili na tři hráče české reprezentace. Pokročila jednání s obráncem Ondřejem Čelůstkou, z Turecka by mohl přijít také odchovanec David Pavelka. Z Itálie pak Sparta láká k návratu dalšího svého bývalého hráče Ladislava Krejčího.

A stále jedná s Fiorentinou, aby na Letné mohl pokračovat klíčový stoper Dávid Hancko.

Reklama

Související témata: