Hlavní obsah

SFC Opava nabízí ubytování uprchlíkům. Je to minimum, které můžeme udělat, říká šéf klubu

Vpád ruské armády na území suverénní Ukrajiny drtivá většina sportovců nejen v Česku aktivně odsoudila, Slezský fotbalový klub Opava se ale rozhodl jít dál než jen zveřejněním statusu na sociální síti, či dočasného přebarvení loga do ukrajinských barev. Ve spolupráci s Diecézní charitou ostravsko-opavskou druholigový fotbalový klub nabídl uprchlíkům z Ukrajiny ubytování v prostorách Parkhotelu Opava.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kapitánská páska Vlastimila Daníčka ze Slovácka.

Článek

Nabídka je mířena především na ženy a děti, kteří prchají ze země zasažené válkou. „V posledních dnech jsme svědky něčeho, co si naše generace už ani nedokázala představit. K humanitární pomoci se přihlásila spousta zemí, včetně České republiky a toto je náš způsob, kterým se chceme zapojit i my jako fotbalový klub. Z Ukrajiny utíkají před válkou zejména ženy a děti. Jsou odloučeni od svých rodin a blízkých a nemají jistotu, že je ještě někdy uvidí. To minimum, které pro ně můžeme udělat, je nabídnout jim bezpečné zázemí a střechu nad hlavou," uvedl předseda představenstva SFC Opava Zdeněk Viktorin.

„Nechceme se vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině schovávat pouze za prázdná slova, bez reálných činů. Proto se rozhodl  klub nabídnout ukrajinským občanům, kteří byli nuceni opustit své domovy, dočasné ubytování. Další pomoc budeme zajišťovat operativně na základě aktuální potřeby. Rád bych také poděkoval klubovým partnerům, kteří nám s organizací pomoci aktivně pomáhají, děkujeme také všem lidem, kteří se snaží pomáhat ukrajinským občanům, protože jakýkoli čin, jakákoli drobnost, může mít hluboký význam," pokračoval Viktorin.

Neomluvitelnou agresi proti suverénnímu státu odsoudily také hokejové Vítkovice, jejichž barvy hájí ruští obránci Alexej Solovjov a Ruslan Pedan. „Odsuzujeme agresi na Ukrajině, jsme proti jakékoli válečné akci, která má za následek smrt nevinných civilistů. Je našim vroucím přáním, aby byl konflikt co nejdříve ukončen a situace vyřešena mírovou cestou. Říkáme kategoricky NE VÁLCE," stojí v prohlášení klubu na sociální síti.

Podporu Ukrajině vyjádřil také ostravský Baník. „Myslíme na tebe Ukrajino!" sdílel na sociální síti klub, jehož kapitánem je brankář Jan Laštůvka, který více jak deset let chytal za ukrajinské týmy Šachťar Doněck a Dněpr Dněpropetrovsk.

„Na Ukrajině jsem strávil řadu let, odehrál jsem tam spoustu zápasů a našel si přátele, se kterými jsem dodnes v kontaktu. Situace na nám není lhostejná. Ukrajino, celý Baník myslí na tebe," uvedl ve videu zveřejněném klubem Laštůvka. Bližší formu pomoci chce ostravský klub představit v nadcházejícím týdnu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Baníku Ostrava Jan Laštůvka.

Pozadu nezůstal ani nejúspěšnější florbalový klub v Česku 1. SC Vítkovice, který do víkendových zápasů mužů a žen v nejvyšší soutěži nastoupil symbolicky ve žlutomodré kombinaci. „Florbal Vítkovice se rozhodl podpořit Ukrajinu v době, kdy čelí zcela bezprecedentní agresi ze strany Ruské federace. Výtěžek ze vstupného na víkendová utkání play off Extraligy žen a Superligy mužů zašle klub Ukrajině na pomoc v této válce s agresorem," uvedl klub.

Reklama