Hlavní obsah

Sigmu pískal v lize sudí z Olomouce? Komisi rozhodčích zajímá klubová příslušnost, ne bydliště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to jako provokace, ale není. Situace, kdy zápas týmu píská v nejvyšší soutěži sudí, jenž bydlí ve stejném městě, není ojedinělá. Naposledy se podobný kousek stal v Olomouci, kde pískal sudí Křepský, jenž v Olomouci žije. A u videa seděl Jan Machálek, jenž je v hanácké metropoli nyní také doma. „Nevnímám to jako problém, ale chápu, že emoce to může budit," řekl v pořadu Přímák na Sport.cz Martin Vozábal, bývalý fotbalista a nyní sportovní ředitel druholigového FC Silon Táborsko. Sigma se Slováckem prohrála 1:2.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký fotbalista Filip Zorvan hlavičkuje během utkání nejvyšší soutěže se Slováckem.

Článek

Vozábal zmíněnou situaci nijak nedramatizuje, nicméně připouští, že by bylo lepší, se podobných věcí vyvarovat a nominovat rozhodčí z jiné destinace. „V emocích bych to možná také zmínil a štvalo by mě to. Ale s chladnou hlavou bych to neřešil. Myslím, že to není problém, horší roky jsou za námi," naznačuje expert, že kvalita výkonů českých rozhodčích roste a problematických situací je podle něj méně než v minulosti. A navíc se prý dnes všichni dobře znají.

„Rozumím tomu, že když k podobné situaci dojde, je to nástroj pro debaty. Aby nebyla, tak by rozhodčí z Olomouce neměl pískat zápas Sigmy," myslí si, ale připomíná, že utkání Sparty v hlavním městě také řídí sudí z Prahy. Moderátor O2 TV Radek Šilhan připomíná, že situace je jiná v tom, že Praha má o dost více obyvatel než Olomouc.

Ideální počet cizinců v kádrech českých klubů řešil pořad Přímák na Sport.cz s Martinem Vozábalem.Video: Sport.cz

Ten také prozadil, že na dané téma hovořil s šéfem rozhodčích Radkem Příhodou. Ten prý rovněž konstatoval, že by zmíněná shoda neměla hrát roli. „Komise rozhodčích zkoumá klubovou příslušnost, zda jsou tedy rozhodčí členy nějakého klubu, nebo jejich rodinní příslušníci. Místo bydliště je podružná záležitost. Vášně ale rozdmýchává," vykládá moderátor pořadu Přímák na Sport.cz.

Baník Ostrava na čtvrté místo nemá hráčskou kvalitu. Diskuze z pořadu Přímák na Sport.cz.Video: Sport.cz

Vozábal souhlasí. „Umím si představit, že když deset lidí sedí u piva v Uherském Hradišti a jen řekne, že sudí zápasu Sigma - Slovácko je z Olomouce, tak to za mě vyvolává zbytečné emoce a to v tom nic nehledám," pokračuje v povídání na téma rozhodčích expert.

Následně čelil dotazu, co si sám v roli funkcionáře zjišťuje o rozhodčím, který má pískat jeho tým. Určitě prý to není místo bydliště. „Třeba zhruba víte, že ten sudí je z Moravy, ale jestli je z toho a toho města, to ne," dušuje se sportovní ředitel druholigového Táborska. Když pracoval pro České Budějovice, nikdy se mu prý nestalo, že by zápas Dynama řídil sudí z Budějovic. „Trošku bych se divil, kdyby se to stalo. V menších městech se to nestává."

Co dalšího zaznělo v pořadu Přímák na Sport.cz?

Reklama