Hlavní obsah

Sivok chce zůstat v zahraničí. Doma ale bude hrát jedině za Dynamo, s nímž trénuje

České Budějovice

Začal v mateřském klubu během úterý zase trénovat, velký návrat však ještě není zdaleka jistý. Obránce Tomáš Sivok by mohl posílit fotbalisty Českých Budějovic, prioritou pro něj ale stále zůstává setrvání v zahraničí. Po konci v izraelském Maccabi Petah Tikva čeká na zajímavou nabídku z ciziny. Pokud by se pětatřicetiletý bývalý reprezentační kapitán rozhodl pro návrat domů, zůstal by v Dynamu, týmu nováčka nejvyšší soutěže. Jasno chce mít do konce července.

Foto: Sport.cz

Trenér David Horejš (vlevo) a Tomáš Sivok znovu bok po boku.

Článek

Lákají ho domů, jasná věc. "Jsme rádi, že se k nám Tomáš připojil. I pro mladé kluky je velkým přínosem, když takového hráče vidí v tréninku. Jsme domluveni, že rozhodnutí necháme na něm. Samozřejmě bychom byli moc rádi, kdyby u nás působil. Když si člověk něco přeje, tak se říká, že to vyjde," cituje klubový web trenéra Davida Horejše.

Tomáš Sivok návrat do Dynama nevylučuje, bere si ovšem čas na rozmyšlenou.

"Moje situace je taková, že bych chtěl zůstat v zahraničí. Z hlediska fotbalového i osobního. Chtěl bych se posouvat dál, poznat novou mentalitu, řeč. Důležité je, abych mohl mít s sebou svoji rodinu, takže výběr není široký. Pokud bych se měl vrátit, tak jedině do Dynama. Měl jsem i další nabídku z Česka, ale o žádném jiném českém klubu nepřemýšlím," ujišťuje zkušený světoběžník.

V Budějovicích začal profesionální kariéru, na což Jihočeši samozřejmě hrají. "Moc si přeji, aby u nás Tomáš hrál. Je to můj bývalý spoluhráč, nastupovali jsme spolu ještě s Davidem Lafatou, Markem Kuličem a dalšími," poukazuje kouč Horejš.

S mužstvem si zatrénoval také další slavný odchovanec, brankář Jaroslav Drobný.

Do konce července má být rozhodnuto

Sivok chce mít jasno do poloviny prázdnin. "Většina transferů se dělá během července, takže věřím, že do konce července bude rozhodnuto. Vím, že to pro vedení není moc příjemná situace. Ale vyjasnili jsme si situaci a dali mi šanci s týmem trénovat," líčí obránce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Sivok v souboji s Portugalcem Hélderem Postigou ve čtvrtfinále ME 2012.

Na české scéně působil naposledy před 11 lety ve Spartě. Později hrál za Udine, Besiktas Istanbul či Bursaspor. O návratu na Letnou, kde získal tři ligové tituly, prý neuvažuje. "Je pravda, že v Česku jedině Dynamo nebo Sparta. Ale v současné situaci nepřipadá v úvahu. Myslím, že na Spartě mají svých problémů dost. Ale věřím, že se pod vedením Tomáše Rosického vše povede dát do pořádku, i když to možná bude chvíli trvat."

Poslední dvě sezony strávil v Izraeli. "Velice zajímavá zkušenost. I po životní stránce příjemná. Bohužel jsme sestoupili, přestože jsme měli pět kol před koncem dvanáct bodů náskok. Problémů tam bylo víc, nechtěl bych je rozvádět. Měl jsem domluvenou smlouvu na další rok, ale po sestupu jsem měl částečně i trénovat. Mentálně bych takovou situaci asi nezvládl, proto jsem se rozhodl odejít," naznačuje Sivok, který má 64 startů za reprezentační A-tým.

Reklama

Související témata: