Hlavní obsah

Slavia chce po majiteli Edenu 30 miliónů. Ten se brání žalobou

Praha

Mezi fotbalovou Slavií a majitelem stadiónu to už nějaký čas skřípalo, v poslední době však pořádně přituhlo. Klub i jeho fanoušci vyjádřili obavu z kroku vlastníka Edenu, který se v půlce května obrátil na soud s žalobou o určení neexistence nájemní smlouvy. „Všechno odstartovala Slavia, my jsme se jen museli bránit,“ řekl Sport.cz Václav Slavíček, majitel společnosti Vinet, která stadión v pražském Edenu vlastní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stadión pražské Slavie v Edenu (ilustrační foto)

Článek

Slavia totiž 29. dubna odeslala Vinetu dopis, v němž si nárokuje smluvní pokutu 30 miliónů korun. Důvod? Podle ní nedala vlastníkovi souhlas k uskutečnění tří zápasů. A sice evropského Superpoháru a dvou duelů české reprezentace (s Arménií a Norskem).

„Pokud by na nás Slavia takhle nevystřelila, nikdy bychom žalobu nepodávali. Přestože na naše podněty ke společnému jednání, kde by se smluvní vztah mezi oběma subjekty, který je podle našeho názoru naprosto chaotický a tudíž v podstatě neexistuje, vyřešil ke spokojenosti obou stran. Jenže Slavia na to opakovaně nereflektovala, přestože jsme setkání iniciovali i přes prostředníka Prahu 10. Výsledkem všeho bylo, že po nás Slavia požaduje pokutu. Na základě smluv, které vlastně neexistují. Proto jsme se byli nuceni se bránit," vysvětluje Slavíček, podle kterého je hloupost, že by Slavii z Edenu tímto krokem vyháněl.

„Nejedná se o žádnou výpověď, jak bylo ze strany mluvčího Slavie pana Vrby mylně interpretováno. Naopak, naší prioritou je, aby Slavia v Edenu hrála, vždyť sem historicky patří," podotýká Slavíček s tím, že i v případě, že by smlouvy mezi subjekty byly platné, by Slavie nemohla pokutu uhrát.

„Aby mohla hrát v Edenu reprezentace a Superpohár muselo být samozřejmě se souhlasem Slavie. Klub dokonce při akcích FAČR pronajímá část prostor, což je trochu postavené na hlavu," dodává Slavíček, který si přeje se Slavií dlouhodobou spolupráci na základě nově sepsaného dokumentu, jež bude odpovídat požadavkům obou stran.

„Jenže v současné podobě je smlouva výhodná jen pro Slavii," podotýká Slavíček.

Jinými slovy - na Slavii, největšího nájemce, nechce doplácet. A přidává konkrétní čísla, která jsou v rozporu v těmi, s nimiž vyšla nedávno Slavia. Podle červenobílých platí klub Vinetu 10 miliónů korun ročně. Ve smlouvě, do které měl Sport.cz možnost nahlédnout, však stojí částka 20 tisíc eur. Tedy necelých 600 tisíc korun ročně, tedy necelých 50 tisíc korun měsíčně včetně sportovního zázemí a šaten. Klub má povinnost platit i další náklady za služby a energie.

Slavíček: Ročně doplácíme na klub skoro dva milióny

„Jenže tyto věci už neodpovídají realitě, jsou z roku 2008," upozorňuje Slavíček. Navíc prý existuje ještě jedna smlouva, v níž jsou zahrnuty pronájmy kanceláří a parkovacích míst. „Každopádně, Slavia maximálně zaplatí 3,2 miliónu korun. Stadion je ročně v mínusu 1,7 miliónu. Přitom my potřebujeme splácet závazky. Když jsme v červenci 2012 do Edenu přišli, bylo dluhové zatížení 1,3 miliardy korun, nyní je téměř o miliardu nižší. Roční náklady na splátku České spořitelně, jedinému věřiteli, jsou ve výši 40 miliónů korun. Stadión musí vydělat tuto částku, plus další milióny, aby byl vůbec na nule. Slavia, místo, aby šla do příjmů, nás stojí skoro dva milióny," říká Slavíček.

Selský rozum však říká: proč by měla Slavia přistoupit na úpravu podmínek nájemního vztahu, když jsou pro ni tak výhodné? Byla by hloupá, kdyby chtěla platit víc.

„Oba subjekty se navzájem potřebují, jsou to spojené nádoby. Když se nebude dařit nám, dopadne to negativně na klub a obráceně. Jestli jsou rozumní, musejí uznat, že stadión má nějaké závazky. Když neplatím nic, zaplatit to musí někdo jiný. A když už je někdo jiný platí, minimálně mu neházím klacky pod nohy, nýbrž jsem k němu alespoň vstřícný v tom smyslu, že si s ním sednu ke stolu k jednání," tvrdí Slavíček. „Doufáme a věříme, že Slavia se na to v dohledné době podívá ze správné strany a dohodneme se. I kvůli fanouškům, ti trpí nejvíc," doufá Slavíček.

Reklama

Související témata: