Hlavní obsah

Slavia dál tepe do LFA. Vedení ligy situaci vysvětluje a odkazuje na postoj Zlína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fotbalisté Slavie se v sobotu několik hodin kodrcali do Zlína, ligové utkání s domácími ševci však bylo v neděli dopoledne kvůli nočnímu sněžení nakonec odloženo. Představitelé klubu z Edenu tepou do Ligové fotbalové asociace, která situaci vysvětluje ze svého pohledu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaroslav Tvrdík a nový dres Slavie Praha pro sezonu 2022/2023.

Článek

Už v sobotu se výjezd sešívaných do Zlína intenzivně řešil. Slávistický předseda představenstva Jaroslav Tvrdík žádal LFA o odložení utkání ještě před cestou. K tomu nedošlo, a tak červenobílá výprava vyjela v 16 hodin na jihovýchod Moravy. Sešívaní poukazovali na riziko samotné cesty a na ohrožení zdraví hráčů během zápasu. LFA kontrovala, že sobotní stav hrací plochy na zlínské Letné je vyhovující a že by se na tom dle předpovědi nemělo nic měnit.

Přes noc však ve Zlíně napadlo až ke dvaceti centimetrům sněhu, utkání bylo odloženo a Slavia opět zaútočila na LFA. “ ,Vzhledem k počasí, předpovědi na dnešní den i neděli, regulérnosti celé soutěže, zdraví hráčů a kvůli fanouškům bych odložil celé ligové kolo.´ Tento návrh jsem včera (v sobotu), dlouho před zahájením prvního zápasu tohoto kola, směřoval vedení LFA. Procedurálně není nic jako ,oficiální žádost´. Je jen a výhradně na vedení LFA v době kratší než týden do zápasu, jak rozhodne. Je to stejné jako s TV právy. Buď je vedení LFA kompetentní, nebo nikoliv,“ napsal v neděli dopoledne na sociální síť X (dříve Twitter) Tvrdík. Už v sobotu uvedl, že v únoru bude iniciovat změnu ve vedení LFA.

Štiplavou poznámku přidal na stejné síti i ředitel strategické komunikace Slavie Jakub Splavec. „Od pátku bylo jasné, že to na většině stadionů prostě nepůjde. V zájmu ochrany zdraví hráčů, zachování regulérnosti pro všechny zúčastněné, nezničení už tak zkoušených hracích ploch a atraktivity pro fanoušky na tribunách i u TV jsme se to snažili vysvětlit těm, kteří mají za úkol řídit ligu. Ti samí lidé nechali naše kluky odjet do Zlína s tím, že druhý den dopoledne zápas odloží. Místo toho, aby se řídili racionálním úsudkem, hráli si na meteorology a byrokratické mravokárce. Výsledek ať si každý zhodnotí sám. Šťastnou cestu zpět klukům i fanouškům, kteří už ve městě jsou. Jinak už fakt nemám slov,“ vyťukal Splavec.

Odložení utkání LFA vysvětlila ve svém prohlášení. Zmínila například, že poslední slovo o osudu utkání má dle Soutěžního řádu FAČR hlavní rozhodčí. Zároveň řekla, že zlínský klub nežádal, aby přijela některá z delegovaných osob dřív, aby zhodnotila stav hrací plochy.

„Kvůli dění v posledních hodinách a dnech byla ale LFA v intenzivním kontaktu s kluby v rámci celé Fortuna ligy, a pokud domácí celek požádal, LFA vyslala na stadion delegovanou osobu, aby situaci posoudila a v případě špatného stavu utkání s předstihem odložila,“ popisovala LFA.

„V případě Zlína ale klub o nic podobného nežádal a dopředu avizoval, že stav hrací plochy je dobrý a díky příznivé předpovědi by mělo být vše připraveno tak, aby se utkání mohlo uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Bohužel noční sněžení situaci změnilo a i přes všechnu snahu domácího celku nebylo možné hrací plochu uvést do odpovídajícího stavu. Utkání proto bylo nutné odložit na zatím neurčitý termín,“ uzavřelo vedení soutěže.

Měla LFA odložit celé 17. ligové kolo?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9789 čtenářů.

Reklama