Hlavní obsah

Slavia je dál bezkonkurenční, titul jí podle bookmakerů nikdo nevezme

Praha

Již dnes odstartuje předehrávkou 15. kola Teplice - Jablonec jarní část fotbalové Fortuna ligy. Nejlepší výchozí pozici si během podzimu vybudovala Slavia, která vede tabulku s šestibodovým náskokem. Jakkoliv soutěž ještě není ani v polovině a třeba Sparta s Jabloncem se stále drží „na dostřel“, úřadující mistry může v kontextu kurzu 1,02:1 o další titul připravit jen něco nevídaného. Na celkové vítězství sešívaných aktuálně směřuje zhruba 90 % sázek, tedy ještě o 5 % více, než tomu bylo na prahu ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha Nicolae Stanciu, Peter Olayinka a Júsuf Hilál v první řadě slaví zisk loňského titulu.

Článek

Fotbalovou ligu na tikety znovu přidají i tisíce sportovních sázkařů. Základem kurzového sázení je, že sázíte na předem neznámé skutečnosti. Jenže v domácí soutěži se jedna důležitá neznámá pomalu ale jistě mění ve skutečnost známou.

Je jí jméno mistra ligového ročníku 2020/21. „Slavia nemá tak obří náskok, ale s druhým Jabloncem s šestibodovým odstupem se na titul nepočítá, Sparta ztrácí bodů sedm a Plzeň je v patnáctibodové propasti," vypočítává důvody Petr Urbanec, fotbalový bookmaker Tipsportu.

Největším a prakticky jediným soupeřem Slavie bude podle bookmakerů Sparta, která se aktuálně sází v kurzu 13:1. Umístění Letenských do druhého místa se každopádně vzhledem ke kurzu 1,25:1 zdá být rovněž jako velká jistota. Všechny ostatní týmy nabízí minimálně trojciferný kurs, což platí i pro Jablonec (100:1) a Plzeň (150:1), které patrně čeká souboj o třetí příčku.

Sešívaní řeší dílčí problém

„Trenér Trpišovský si zimní přípravu nepochybně představoval jinak, řada hráčů se musela popasovat s covidem, což ale při šíři a kvalitě kádru představuje spíše dílčí problém, nikoliv vážnější komplikaci. Slavia během podzimu dominovala, jediné ztráty představovaly dvě remízy s nováčky, své úhlavní rivaly Spartu a Plzeň sešívaní přehráli bez větších problémů, ačkoliv oba tyto duely hráli venku," poukazuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Náskok Slavie není náhodný, její fotbal má přes veškeré změny v kádru znovu hlavu a patu trenéra Trpišovského. Spartě chybí Hložek a nefunguje obrana, v Plzni je toho víc, a tak se tam kýve křeslo s trenérem Guĺou," hodnotí rivaly Urbanec.

„Výmluvné je i skóre 36:4, které ze Slavie dělá nejlépe útočící, a hlavně bránící mužstvo. Šestibodový náskok ukazuje, že nic není rozhodnuto a ve specifických časech se může přihodit ledacos. Na druhou stranu představa, že se někdo zmobilizuje způsobem, aby byl schopen tým z Edenu skočit, je pro mě opravdu hodně divoká," přizvukuje Hanák.

V létě se sázelo mnohem vyrovnaněji

Mezi sázkami na titul jich 79 % klientů Tipsportu podalo na Slavii. „Možná byste čekali ještě větší poměr, ale jsou v tom započítány i sázky před startem soutěže, kdy se sázelo mnohem vyrovnaněji a opravdu nebylo jasné, že Slavia opět propluje ligou ve velkém stylu daleko před konkurenty (kurzy na titul před začátkem ligy: Slavia 2,1:1, Sparta 3:1 a Plzeň 4,5:1)," upřesňuje Urbanec.

Pokud nedostaneme nabídku, která by nám vyrazila dech, nikoho nepustíme, říká Tomáš RosickýVideo: Sport.cz, AC Sparta Praha

Zatímco Pardubice jsou na pátém místě tabulky příjemným překvapením dosavadního průběhu, druhý nováček z Brna bude mít podle všeho sestupové starosti (1,35:1). V podobné situaci je i Opava (1,4:1), každopádně nejčernější mračna se stahují nad Příbramí (1,2:1).

Střeleckým statistikám sezony zatím s deseti zářezy vévodí obrozený sparťan Juliš, který je s kurzem 1,6:1 největším favoritem na královskou korunu. Pozici hlavního vyzyvatele si pak sedmi brankami vystřílel slávista Sima (4:1).

Velká trojka má v premiéře důvěru

Pokud jde o zápasy prvního letošního kola, v severočeském derby má podle bookmakerů i sázkařů navrch Jablonec.

„V úvodním duelu 67 % sázkařů dává s kurzem 2,11 čistou výhru hostujícího Jablonce, 28 % tipuje remízu v kurzu 3,51 a 5 % lidí věří Teplicím, jejichž šanci na vítězství ohodnotili bookmakeři kurzem 3,53. Dále tipéři sázejí, že se první gól podaří Jablonci a uvidíme od něj alespoň dva góly," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský David Limberský se snaží zastavit slávistu Abdallaha Simu.

Sázkaři i bookmakeři pak věří, že velká trojka vstoupí do jarní části sezony s úspěchem.

Slavia hostí Olomouc. „Podle bookmakerů i sázkařů má pražský tým vítězství v kapse. S kurzem 1,26 na ně zatím sází 100 % tipérů. Na výhru Olomouce je vypsaný kurz 13,10, na remízu 5,97. Dále lidé často tipují, že Slavia vyhraje s čistým kontem v kurzu 1,85 nebo že dá Slavia alespoň 2 góly," rekapituluje Světlíková.

Mnoho sázkařů zbystří, když je na někoho z velké trojky proti jiným týmům vypsaný kurz vyšší než 2. To je případ i nadcházejícího utkání mezi Baníkem a Spartou, jejíž šanci na výhru ohodnotili bookmakeři kurzem 2,41.

„Na tuto příležitost sází 73 % lidí. Ve vítězství domácích Ostravanů s kurzem 3,06 jich doufá 18 % a jen 9 % tipérů odhaduje remízu v kurzu 3,31. Sází se také, že dá Sparta více než 2 góly," uvádí mluvčí Chance.

Plzeň pak nastoupí na půdě předposlední Příbrami. Drtivá většina sázkařů věří s kurzem 1,43 Viktorce. Výhru Příbrami ohodnotili bookmakeři kurzem 7,51.

Reklama

Související témata: