Hlavní obsah

Slavia se loučila s Olayinkou, který dostal vlastní pohár. Sešívaní zatím marně hledají náhradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když zase řádil kanonýr Václav Jurečka, poslední utkání sezony v Edenu se neslo ve znamení velkého odcházení. Po pěti letech se s fotbalovou Slavií rozloučil nigerijský křídelník Peter Olayinka, v sobotu proti Slovácku (4:0) hrál před přesunem do Crvene zvezdy Bělehrad za sešívané naposledy. Symbolicky si navlékl kapitánskou pásku, a když dvanáct minut před koncem střídal, celý stadion burácel.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Peter Olayinka se loučil se Slavií.

Článek

Olayinka se při odchodu ze hřiště uklonil na všechny čtyři tribuny, a sotva usedl na lavičku, začal kotel skandovat „Olie, Olie". Sedmadvacetiletý pracant se zvednul a dal si první děkovné kolečko ještě během zápasu. „Byl jsem nadšený. Naposledy jsem mohl fanouškům poděkovat. Atmosféra byla v ten moment parádní," vysvětlil. Děkovačku pak absolvoval s červenobílou korunou na hlavě. Emoce pracovaly.

„Cloumají se mnou emoce. Před zápasem jsem byl nervózní, teď už se mi ale ulevilo. Jsem šťastný, všechno vyšlo dobře. Děkuji Bohu za možnost tady být a dosáhnout všech úspěchů. Všem jsem velmi vděčný. Fanouškům, spoluhráčům, managementu, trenérům i ostatním zaměstnancům," vyznal se Olayinka.

„Pro tým je to velká ztráta, znamenal DNA Slavie a našeho herního stylu. Měl silné propojení s klubem, hodně mu na něm záleželo, pomáhal s adaptací nových hráčů. Dýchal pro klub. Neodchází se mu lehce, ztrácíme excelentního hráče a nejlepšího hráče v represinku po ztrátě míče," chválil odcházejícího fotbalistu slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Už před zápasem sešívaní borce s devítkou na zádech vyznamenali speciální trofejí pojmenovanou po něm: Olayincup. Unikátní pohár byl složen z třiaosmdesáti dílků a odrážel celé jeho působení ve Slavii (50 gólů + 26 asistencí + 7 trofejí, proto 83 dílků). Slavnostně mu ho předával šéf klubu Jaroslav Tvrdík. „Velmi si tohoto ocenění vážím, vůbec jsem něco podobného nečekal. Byl to šok. Miluji ho," byl Olayinka nadšený z dárku, který od klubu obdržel.

Gólovou rozlučku neprožil, spoluhráči ho stejně jako Václava Jurečku přihrávkami hledali. Olayinka se nachomýtl k několika zajímavým situacím, v 34. minutě ho vychytal gólman Filip Nguyen.

V Edenu strávil pět let, získal tři české tituly, tři domácí poháry a jeden československý Superpohár. Nasázel padesát gólů, trefil se například v Lize mistrů na Interu Milán, se třinácti brankami se stal nejlepším střelcem klubu v evropských pohárech. „Je to přesně ten odkaz, který jsem tu chtěl zanechat. Týmové úspěchy ční nad vším, je to fotbal, týmový sport. Ale tohle je taky moc fajn," podotkl už Olayinka v zápasovém magazínu Poločas.

Přicházel v létě 2018 z belgického Gentu v přepočtu za více než 80 milionů korun. Investice se vyplatila. Mnoho lidí v Edenu ho teď bere jako legendu. Loučí se v dobrém, i když jeho zimní oznámení transferu od července do Crvene zvezdy Bělehrad, kdy i zapózoval s dresem srbského týmu, namíchla třeba i Tvrdíka. Nigerijský křídelník ale zůstal členem kádru a pro Slavii se vydal, i když například ulétl v Liberci, kdy byl za nesmyslný zkrat a výpad proti Giglimu Ndefemu vyloučen.

Mnohamilionové měsíční odměny už ne. S Olayinkou jsme se nedokázali domluvit, přiznává Jaroslav TvrdíkVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Odchází jako hrdina a slávistický trenér Jindřich Trpišovský už teď dumá, jak ho nahradí. „Druhý není na obzoru. Už nějakou dobu hledáme křídlo s takovými mentálními, charakterními i fotbalovými vlastnostmi, typologicky klasického křídelníka po celé délce hřiště. Má možná lepší obrannou fázi než útočnou. Typologicky má k němu blízko Ivan Schranz, ale takového hráče pořád hledáme. Pokud se nám to nepovede, sáhneme k přeskupení personálnímu nebo formace," podotkl Trpišovský.

Reklama