Hlavní obsah

Kdyby mi někdo řekl o pohárech před sezonou, poslal bych ho do Bohnic, hodnotil Veselý historický úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v trenérské kariéře vede prvoligový celek. A rovnou jej po minulé sezoně, kterou s Bohemians zachraňoval až v baráži, vytáhl do pohárové Evropy. I prohra s Olomoucí (0:1) totiž znamená čtvrté místo v konečné tabulce a tedy účast ve druhém předkole Konferenční ligy. A co by kouč Jaroslav Veselý řekl optimistům, kteří by Klokany na pohárové příčky pasovali před začátkem ročníku? „Naštěstí nikdo není dost šílený, aby s tím přišel. Asi bych ho poslal do Bohnic,“ culil se 45letý stratég.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Klokani doskákali do Evropy. Trenér Bohemians Praha Jaroslav Veselý po utkání s Olomoucí.

Článek

„Sezónu provázela spousta malých pádů a vzepětí. Nechci nikoho adorovat, není to ani můj úspěch, ani hráčů. Bylo to týmové," připomněl Veselý, co bylo klíčem k tomu, že Bohemians si po 36 letech opět zahrají evropské poháry.

„Musím poděkovat také fanouškům. Myslím, že za hrůzy, co Bohemka v posledních dekádách zažívala, si to zaslouží," připomněl poté věrnost příznivců. „Rád bych ocenil i všechny ostatní lidi v klubu. Například pana majitele Jakubowicze se synem. Vypadl nám sponzor a oni to financují sami," pokračoval ve výčtu těch, kteří si zaslouží pochvalu.

Veselý pak přiznal, že před ročníkem dostal od vedení jednoduchý úkol – aby probíhal o něco klidněji než ten předchozí. „Cíle se ale snad čtyřikrát přehodnotily, to jsem asi ještě nezažil. Nejdřív jsme chtěli klid, pak se upevnit ve středu. Poté se naskytla šance uspět v poháru a zajistit si účast ve skupině o titul. Nakonec se objevila možnost hrát o čtvrté místo, tak jsme si řekli, že to zkusíme," svěřil se. „Vyhrát pohár by bylo skvělé, ale pro mě má daleko větší hodnotu dlouhodobá soutěž. Převažuje velká spokojenost, tým má sílu. Věřím, že když zůstaneme pohromadě, může to být příští sezónu ještě zajímavé. Je to výzva," hledí do budoucnosti.

Tím se vůdce klokaní party dostal k tématu případných změn v kádru. „V tuto chvíli jsou největším otazníkem Martin Jedlička, Aleš Čermák a Václav Drchal. Nad těmi nemáme kontrolu, zbytek hráčů je náš," připomněl, že zmíněná trojice je v Ďolíčku pouze zapůjčená. První dva jmenovaní z Viktorie Plzeň, ten poslední pak ze Sparty. „Ideální by bylo, aby tu všichni zůstali a přišli dva nebo tři dobří hráči, jádro by měli tvořit ti, kteří si to vykopali. Důležité je, aby přišla kvalita a ne kvantita," uvědomuje si.

Jedno je ale jisté. Veselý nehodlá létat hlavou v oblacích, sám totiž moc dobře pamatuje dobu, kdy Bohemians bojovali o holý život. „Fotbal dělám dlouho, nejsem žádný zelenáč. Je to pomíjivé. Proto bych rád poprosil fanoušky, aby zachovali klid vůči týmu a vzpomněli si na tyhle euforické chvíle, když se nám třeba nepodaří tři zápasy v řadě," klidnil přehnanou radost. „Kritika jednotlivých hráčů je občas za hranou slušného chování. Vím, že to vychází z lásky ke klubu, ale je třeba si uvědomit, že za každým hráčem je nějaký osobní příběh, rodina."

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Trenér Bohemians Praha Jaroslav Veselý při utkání s Olomoucí.

Nyní ale Veselého družinu čekají o poznání příjemnější starosti v podobě oslav. A zanedlouho také druhého předkola Konferenční ligy, kde kouč Bohemians využije i rady svého přítele Martina Svědíka, který Slovácko v uplynulém ročníku dostal až do základní skupiny téže soutěže. „Zavolám mu a prokonzultujeme to. Jsme typologicky podobné, malé kluby. Když se mnou tyhle věci bude sdílet, budu rád," uzavřel.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice