Hlavní obsah

Slavia se může probudit zrovna v derby, varuje Hübschman. Chystá se na to Podještědské, trumfne Bicana?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve znamení dramatických derby bude sobotní program fotbalové ligy. Večer bude Tomáš Hübschman přát Spartě v souboji pražských „S“, ale ještě předtím si jablonecký kapitán sám střihne Podještědské derby. A pokud s Jabloncem doma rivala z Liberce porazí, od trenéra Horejše má se svými parťáky slíbené volno. To veteránovi po náročném programu bodne.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Střelec Tomáš Hübschman z Jablonce se raduje z vyrovnávacího gólu.

Článek

Jak moc jste po minulém týdnu toužil po volnu, když jste jako druhý nejstarší hráč ligy zvládl během sedmi dnů odehrát tři celá utkání s Pardubicemi, Slováckem a Plzní?

Sám jsem byl zvědavý, jak ten týden bude probíhat. Delší dobu jsem nehrál systémem neděle, středa, sobota. Ale musím říct, že jsem na to reagoval dobře, byť jsem byl zklamaný, protože jsem cítil, že doma se Slováckem jsme měli na víc než remízu a porážka s Plzní byla taky špatně, po tom průběhu jsme minimálně bod udělat měli. Vnitřně jsem s tím spokojený nebyl. Ale to už vyšumělo. Fyzicky jsem se cítil dobře, ale každý volno je samozřejmě příjemné.

Nejstarší hráč ligy Josef Jindřišek z Bohemians prožil také anglický týden, ve třech zápasech naběhal přes 40 kilometrů. Co na tuhle porci říkáte?

Jsme s Pepou stejný ročník, akorát on je v únoru a já v září, dělí nás sedm měsíců. Dokážu se vžít do jeho pocitů po takovém trojzápase, co absolvoval. Je to úžasný, smekám před Pepou klobouk. Vím, že on i jiní starší hráči to nemají vůbec jednoduchý, člověk se z toho nějaký čas sbírá. Ale někdy to i nám starším sedne a pak je skoro lepší hrát než trénovat. Třeba to tak měl a cítil se líp, než kdyby musel celý týden trénovat. Zápasy přináší adrenalin, který člověka žene, a když to dobře dopadne, regeneruje se mnohem líp.

Jste spolu v kontaktu?

Když se vidíme, tak se pobavíme. Dnes jsem měl třeba možnost ráno vidět Marka Matějovského, tak jsme se o tom bavili, jak to zdravotně zvládá. Říkali jsme si, že Pepovi je ještě o sedm měsíců víc, a jak se asi musí cítit on...

Mimochodem, pokud Jindřišek v lize vstřelí gól, převezme od vás rekord nejstaršího střelce v české lize, který jste udělal se Slováckem. Skóroval jste ve věku 41 let a 213 dnů.

Tohle mi vůbec vadit nebude. Tahle možnost může nastat každý zápas, kdy Pepa nastoupí. Je starší, takže pokud dá gól, bude nejstarším střelcem. S tím nemám vůbec problém.

Nelákalo by vás stát se absolutním rekordmanem i s československou ligou? Nejstarším střelcem je legendární Bican ve věku 41 let a 330 dnů.

(usměje se) Popravdě mě nelákalo překonat ani Pavla Zavadila (41 let a 103 dnů, pozn. red.). Prostě k tomu došlo. Nekoukám se na to, jaký rekordy můžu překonat, tohle není můj styl. A hrát budu do té doby, dokud mě to bude bavit, dokud budu zdravý a budu mít nějakou výkonnost. Tohle říkám pořád dokola. Uvidí se, jestli tohle bude poslední sezona, nebo ještě další přibydou.

Když jsme u vaší dlouhověkosti a čeká vás vaše již 17. Podještědské derby v lize, to první jste odehrál před 22 lety a 2 měsíci. Vybavíte si ho skoro po čtvrtstoletí?

Určitě ne. Jednak to byly moje první krůčky v lize a musím říct, že je to tak dávno, že si moc nevzpomínám. Ale venku jsme určitě úspěšní nebyli, protože si stále pamatuju na vítězství na hřišti Liberce, když dával Martin Doležal gól, protože šlo o první výhru Jablonce v Liberci vůbec. (podzim 2014)

Vím, že statistiky nemusíte, ale právě Martina Doležala můžete v sobotu dohnat v počtu zápasů za Jablonec proti Liberci. Odehrál jich 17, nikdo z Jablonce víc nemá.

Nechci tyhle statistiky znevažovat, pro někoho jsou asi důležitý, ale pro mě jsou důležitější týmový výsledky a body do tabulky než někde napsané moje jméno, že mám nejvíce zápasů v Podještědském derby.

REKORDMANI V POČTU STARTŮ V PODJEŠTĚDSKÉM DERBY
Tomáš JanůLiberec22
Petr PapoušekLiberec/Jablonec19
Jan NezmarLiberec17
Martin DoležalJablonec17
Tomáš HübschmanJablonec16
Luboš LoučkaJablonec16

Liberec jste na jaře v tabulce předstihli. Překvapovalo vás, jak hodně klopýtal?

Neměl jsem moc možnost vidět jejich zápasy v lize, viděl jsem pohárové utkání se Spartou, kde mě překvapil. A ikdyž vypadl na penalty, pocit ze zápasu musel mít dobrý. Dlouhou dobu byl vyrovnaným soupeřem. Sice se mu nepovedla utkání s Bohemkou a v Boleslavi, ale jinak propadáky neměli. Po podzimu měli bodů víc než my, ale poznamenal je odchod Van Burena a Maxe Talovjerova, i zranění Thea (Gebre Selassie) a dalších klíčových kluků. Liberec je stále týmem, který má kvalitu a určitě to nebude nic jednoduchého.

Jak vnímáte zálohu Liberce, kde hrají hráči narození téměř v době, kdy jste hrál své první derby?

Střed zálohy má Liberec kvalitní. Prezentují se poctivým běhavým fotbalem a kluci do toho umějí dát i techniku. Jen neodkopávají, snaží se hrát ve středu konstruktivně. Nečeká nás nic jednoduchého. Ale nás bude ve středu hřiště taky víc, budeme si muset nějakým způsobem vyhovět a pomoct navzájem a budeme věřit tomu, že jejich střed dokážeme přehrát.

Hodinu a kousek po vašem Podještědském derby začne i očekávaný souboj o titul mezi Spartou a Slavií. Jaký výsledek tipujete?

Favorit v něm není vůbec žádný. Byť Sparta teď opticky vypadá v lepším rozpoložení, ale to může klamat. Sparta podle mě nesmí podcenit vůbec nic, protože Slavia má obrovskou kvalitu, kterou v minulosti potvrzovala a nikde není napsané, že se nemůže v uvozovkách probudit zrovna v derby. U obou bude záležet na aktuálních momentech a maličkostech, které mohou zápas ovlivnit na jednu, nebo na druhou stranu.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice