Hlavní obsah

Slavia se po postupu do Evropy rozvášnila a řádí. Tlak opadl, kvituje Trpišovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozjíždějí se a začínají budit u soupeřů respekt jako dřív. Fotbalisté Slavie pod dohledem reprezentačního kouče Jaroslava Šilhavého v Edenu porazili krotké Teplice 6:0 a udrželi první příčku ligové tabulky o dva body před Plzní. Úřadující šampion však má utkání k dobru. Červenobílým chyběl jen jeden gól, aby se pomstili Teplicím za debakl 0:7, který s nimi utrpěli doma v srpnu 2013, což je jejich nejvyšší porážka v samostatné lize. „Tým se trošku uklidnil, když už není pod tlakem kvalifikace o Evropu, kterou úspěšně prošel,“ kvituje trenér Jindřich Trpišovský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Spokojený trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský.

Článek
Fotogalerie

Slavia má suverénně nejlepší útok soutěže, za šest kol si připsala už 24 gólů.

„Vždycky jde o produktivitu, někdy vám to tam padne. Góly někdy nejsou někdy úplně vypovídající měřítko výkonu v zápase. Personálních změn bylo hrozně moc, spousta hráčů přišla, někdo odešel, někdo se vracel po zranění a bylo tam hodně mladých hráčů. Říkal jsem, že čas bude hrát pro nás," poukazuje trenér Jindřich Trpišovský.

„Psychika hraje obrovskou roli. Od každého je to trošku. Tým si sedá, zvyká si na sebe, je tam nová hierarchie na některých postech a rolích. Vypadá to dobře. Všechno se dá ale změnit jedním nepovedeným zápasem. Takové další krizové momenty, jako byl třeba Raków nebo Panathinaikos, ukážou, jak na tom jsme," uvědomuje si kouč.

Slavia bude favoritem, Slovácko doma uhraje body. Hodnotíme los Konferenční ligy v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

V posledních dnech je markantní, jak moc sešívané nakopl vydřený postup do Konferenční ligy přes Čenstochovou.

„Hráči si na hřišti daleko víc dovolí a věří si. Měli jsme to hodně v hlavě. Ukázat se v Evropě je důležité spíš ze sportovního než ekonomického hlediska. Hráči cítí, že předchozí přestupy z klubu byly často na základě výkonů v evropských pohárech," připomíná Trpišovský.

Slavia odvrátila hrozbu podzimu bez pohárů a na evropské scéně si zahraje skupinu pošesté za sebou.

„Koncentrace na postup byla obrovská, bezprostřední tlak taky, protože na to myslíte a uzpůsobujete tomu rotaci a chránění hráčů. Dáváte tomu velkou váhu a pak se rozhodne v jednom zápase, kde buď zúročíte celou přípravu i předkola, což má na kádr bezprostřední vliv, jestli uspějete, nebo ne," líčí trenér.

Při kombinacích nebo při zpracování je vidět, jak si sešívaní zase věří. Řeč těla je najednou jiná.

Ondřej Zlámal v Přímáku vzpomíná na nejbizarnější momenty kolem slávistických přestupůVideo: Sport.cz

„Máme jistotu dalších šesti zápasů na podzim v Evropě. Kluci na to mysleli, byli pod velkým tlakem, na který někteří nebyli zvyklí. Každý chce Evropu hrát. Jde i o přestupy. Hráči v zahraničí hodně koukají, jak je klub úspěšný, jestli hraje Evropu a kam hráči odcházejí. Mluvilo se hodně o finančním hledisku, ale to u Konferenční ligy není až tak důležité. Tam je daleko podstatnější, co jsem teď jmenoval. Ulevilo se nám všem a jsme rádi, že jsme to dokázali, ale postup je pryč a teď musíme vyhrát na Slovácku."

Rovněž tým z Uherského Hradiště postoupil do Konferenční ligy.

„Čeká nás jeden z nejtěžších soupeřů v lize. Mají nejzkušenější mužstvo, výborného trenéra, nepříjemné prostředí. Zaslouženě postoupili do základní skupiny evropských pohárů, vždy je to těžký zápas o jednom gólu. Teď jsme tam dvakrát o gól vyhráli, předtím ale jasně prohráli, bude to těžký zápas," má jasno Trpišovský.

Reklama

Související témata: