Hlavní obsah

Slavia uzavřela spolupráci s mediálním gigantem. Přijde průlom v otázce televizních práv?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena za televizní práva na českou ligu? To je problém, na který zejména fotbalová Slavia a Jaroslav Tvrdík dlouhodobě upozorňují. Nejen podle nich, ale i názoru expertů jsou současné smlouvy mezi Ligovou fotbalovou asociací, titulárním partnerem Fortunou a společností Pragosport nevýhodné, české kluby přicházejí o peníze a v porovnání s konkurenčními soutěžemi jsou vysílací a marketingová práva za Fortuna ligu hluboce podhodnocené. Vršovický klub koncem minulého týdne oznámil, že uzavřel memorandum o spolupráci s tureckou společností Saran Group. Mohlo by to v boji o vysílací práva znamenat nějaký posun?

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Tvrdík na tiskové konferenci Slavie. Archivní foto

Článek

Mediální korporace Saran Group už na českém trhu působí. V Česku vlastní práva na Ligu mistrů, bundesligu, Serii A a La Ligu.

„Saran Group bude Slavii zastupovat při prodeji mediálních televizních práv ze zápasů kvalifikace Ligy mistrů, Evropské ligy či Evropské konferenční ligy. Turecká skupina by se mohla zúčastnit i tendru ohledně televizních a mediálních práv české ligy," píše se na slávistickém klubovém webu.

Problém je ale v tom, že žádný takový tendr doposud vyhlášen nebyl. Šéf sešívaných Tvrdík dlouhodobě po vyhlášení soutěže marně volá. Naráží ale na odpor předsedy LFA Dušana Svobody.

Svoboda změnu připustil, jeho vize je ale taková, že smlouvy mezi LFA, Fortunou a Pragosportem se o několik milionů navýší výměnou za prodloužení kontraktů. O tom, že by se chystala LFA na práva vyhlásit tendr, ale nejspíš neuvažuje.

U klubů ale s takovým postupem narazil a na jednání klubového grémia LFA na začátku února se mu jeho návrh prozatím protlačit nepodařilo.

Publicista Jiří Vojáček v nedávné analýze odhadl, že cena za televizní práva na českou ligu by se správně měla pohybovat v částce kolem 758 milionů korun za rok. Částka, kterou za vysílání doposud platil Pragosport je přitom 150 milionů.

K navýšení by podle Svobody mohlo dojít i v otázce marketingových práv, tedy mezi LFA a titulárním partnerem Fortuna. Svoboda klubům nabízí navýšení o osm milionů nad stávající částku 70 milionů za rok. Podle Tvrdíka by ale i to mohlo být o mnoho více. Tipsport údajně nabízí milionů až 120.

I zájemců o tendr na vysílací práva by přitom podle Tvrdíka mělo být víc. I proto je oznámení o uzavření memoranda mezi Slavií a tureckou společností Saran hodné pozornosti. Zvlášť poté, co boss Slavie nedávno pohrozil, že sešívaní by mohli práva na vysílání jejich zápasů obchodovat sami.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články