Hlavní obsah

Slavia začíná přípravu v Rakousku. Chybí reprezentanti, jedou dvě posily, šanci dostanou Van Buren a spol.

Dovolená skončila, fotbaloví vicemistři hlásí návrat do práce. Slavia se v neděli ráno vydala na soustředění do rakouského Aigenu. „Polovinu času stráví kluci na hřišti, potřebujeme je vidět v herních situacích, druhou pak v lese při naběhávání kilometrů,“ nastínil program asistent trenéra Jaroslav Köstl.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie.

Článek

Kádr červenobílých pro první kemp v nové sezoně není logicky vyladěný. Chybí několik hráčů, kteří ještě reprezentují své země. S českým áčkem jsou brankář Aleš Mandous, záložník Ondřej Lingr, útočník Stanislav Tecl a nový forvard Václav Jurečka, jenž přišel po konci smlouvy ve Slovácku.

Stoper Taras Kačaraba hraje za Ukrajinu, ofenzivní univerzál Ivan Schranz za Slovensko, krajní bek či záložník Oscar Dorley za Libérii. Obránce Aiham Ousou nastupuje za švédskou jednadvacítku, stoper či záložník Maksym Talovjerov za tu ukrajinskou.

„K týmu se budou připojovat postupně. Měli náročný program, bude to hodně individuální," podotkl Köstl. Útočník Daniel Fila za mužstvem dorazí po pondělním zápase české jednadvacítky s Andorrou.

Na soustředění budou o šanci bojovat mladíci či navrátilci z hostování. „Jsme zvědaví, jakého progresu dosáhli," pronesl Trpišovského pobočník na adresu Ubonga Ekpaie, Micka van Burena a spol.

Zaujmout budou chtít i borci, již mají být posilami. Kromě Jurečky přišli dva další. Z Mladé Boleslavi dorazil krajní univerzál David Douděra, rychlonohý a produktivní hráč, jenž bude zacelovat mezeru po odchodu Alexandra Baha do Benfiky Lisabon.

V sobotu sešívaní potvrdili příchod brazilského stopera Eduarda Santose, který prožil zvláštní sezonu. Počítá v ní totiž sestup s Karvinou i titul s Plzní, kde na jaře hostoval. „Je to sen, chci být zase mistr," vyznal se pro klubový web obránce, který vyniká silou v osobních soubojích.

Slavia potřebovala pozici stopera vyztužit, protože její defenziva na jaře nepůsobila nějak zvlášť pevně, navíc v klubu skončil zkušený Ondřej Kúdela (odešel do Indonésie). „V Karviné mě naučili bojovat a jak hrát v Česku, v Plzni jsem se naučil, jak hrát ve velkém týmu," podotkl vděčně Santos.

Na soustředění odcestovali i stoper David Hovorka a záložníci Tomáš Holeš, Lukáš Provod a Petr Ševčík, kteří byli ze zdravotních důvodů omluveni z probíhajícího srazu české reprezentace. Ve výpravě jsou i krajní obránce nebo záložník Lukáš Masopust, jenž se zranil v březnu proti Walesu, a dlouhodobý marod Jan Bořil, který se zotavuje po operaci kolena.

Červenobílí budou v Rakousku týden, pak se budou připravovat doma v Edenu a od 26. června do 10. července absolvují druhé soustředění znovu v Aigenu. V tomto období se střetnou s řeckým mistrem Olympiakosem Pireus (29. června) a třetím týmem uplynulého ročníku maďarské ligy Puskasem FC (10. července). „Těšíme se hodně, oproti předchozím sezonám byla pauza relativně dlouhá," prohlásil Köstl.

Pro vršovický celek začne nová sezona 21. července vstupem do druhého předkola Konferenční ligy.

Reklama

Související témata: