Hlavní obsah

Slavia získala dva mladé Afričany, do Edenu přestoupili Ogbu a Sy

Aktualizováno

Fotbalová Slavia získala dva dvaadvacetileté africké hráče. Z norského Lilleströmu přestoupil do pražského klubu nigerijský obránce Igoh Ogbu a v novém působišti uzavřel smlouvu do 31. prosince 2026. Druhému týmu nejvyšší soutěže se upsal také senegalský útočník Babacar Sy z druholigového Táborska, který má nově v Edenu o půl roku kratší kontrakt. Slavia o tom informovala na svém webu.

Foto: Petr Končal/SK Slavia Praha

Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík (vlevo) a čerstvá posila v Edenu Igoh Ogbu.

Článek

Podle předsedy představenstva Pražanů Jaroslava Tvrdíka byl Ogbu jedničkou na seznamu vytyčených zimních posil. Hodně si od nigerijského mladíka slibuje i slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

"Je to hráč, o kterém se bavíme delší dobu. Měli jsme o něj zájem už v letním přestupním období, bohužel tehdy to nevyšlo z mnoha důvodů. Náš zájem trval dál, pokračovali jsme v jeho sledování. Po dlouhých a komplikovaných jednáních se teď přestup povedl. Je to hráč, kterého jsme typologicky hledali," uvedl Trpišovský.

Foto: Petr Končal/SK Slavia Praha

Čerstvá slávistická posila Igoh Ogbu si s balonem rozumí.

"Je na tom velice dobře rychlostně, fyzicky, má velmi dobrou hlavu, je silný v soubojích. Je to důrazný typ stopera, je schopný hrát ve stoperské dvojici i trojici. Má bojovný naturel, k čemuž samozřejmě patří i určité chyby. Je to ale mladý hráč, se kterým chceme pracovat. Trošku vzdáleně připomíná Simona Deliho, když u nás začínal, atletický typ, velký bojovník. Jeho styl je až trošku hokejový, obětavě padá do střel," dodal Trpišovský.

Ogbu v Lilleströmu působil od ledna 2021. Předtím dvakrát hostoval v druhé norské lize z Rosenborgu Trondheim, kam zamířil z Nigérie krátce po 18. narozeninách. V roce 2019 si zahrál na mistrovství světa dvacítek.

"Snem každého hráče je vyhrávat trofeje, zanechat po sobě v týmu, do kterého přestupujete, odkaz. Odnést si nezapomenutelné vzpomínky. Moc si přeju, aby se mi to ve Slavii povedlo. Těším se na fanoušky, viděl jsem některé zápasy, třeba derby, a vím, jak skvělou atmosféru dokážou vytvořit. A moc se těším, až se potkám s krajany Peterem Olayinkou a Mosesem Usorem," uvedl Ogbu.

Foto: Petr Končal/SK Slavia Praha

Igoh Ogbu se Slavii upsal do 31. prosince 2026.

Rovněž dvaadvacetiletý útočník Sy vstřelil na podzim ve druhé lize pět branek. Podle médií je možné, že mladý Senegalec by mohl nejprve zamířit z Edenu na hostování do některého z týmů v druhé polovině prvoligové tabulky.

"Babacar nás zaujal už dříve, ale chtěli jsme vidět, jestli zvládne první důležitý krok v adaptaci na český fotbal, což se mu v Táborsku povedlo. Teď ho čeká krok druhý, aby se prosadil v nejvyšší soutěži. Věříme, že do budoucna to bude pro Slavii skvělá investice," uvedl sportovní ředitel Pražanů Jiří Bílek.

Foto: Petr Končal/SK Slavia Praha

Igoh Ogbu je novou posilou pražské Slavie.

Slavia angažovala v zimní přestávce už čtyři posily. Před mladými Afričany získal po podzimu druhý tým prvoligové tabulky ofenzivního záložníka Petra Hronka z Bohemians 1905 a univerzála Davida Pecha z Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata: