Hlavní obsah

Souboje s Chorým? Nic příjmeného, říká mladík po duelu s mistrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Den před Silvestrem oslavil teprve 19. narozeniny. Mladý gólman fotbalové Sigmy Olomouc Tadeáš Stoppen tehdy ještě netušil, že jeho druhý ligový start bude pořádný křest ohněm. Kouč Václav Jílek ho vyslal do zápasu na půdě úřadujícího mistra z Plzně. „Lehká nervozita byla,“ přiznal Stoppen po utkání.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Útočník Plzně Tomás Chorý obstřeluje Tadeáše Stoppena v brance Olomouce, míč ale končí na tyči.

Článek

Vytáhlý mladík má za sebou mimo jiné starty za reprezentační devatenáctku, tuzemskou nejvyšší fotbalovou ligu okusil poprvé v květnu 2022 v nadstavbovém utkání finále skupiny o umístění proti Mladé Boleslavi (2:2).

Na další příležitost čekal téměř deset měsíců. „Ve čtvrtek na tréninku jsem se dozvěděl, že budu chytat. Nervozita opadne na rozcvičce a člověk se pak snaží myslet jen na utkání," pravil Stoppen.

Při pohledu na statistiky by se mohlo zdát, že moc práce neměl. Plzeň ohrozila branku jen čtyřikrát, jenže trefila dvakrát tyč a celkový počet střel se vyšplhal na 22. K tomu připočtěme souboje s vysokým a důrazným forvardem Tomášem Chorým a další ošemetné situace.

„U balónu jsem byl při rozehrávce celkem často, Plzeň si vytvořila docela hodně střeleckých pokusů, ale na branku jich zase tolik nešlo. Měli jsme i štěstí, to je ale v takovém zápase potřeba. A útočníci soupeře? Nic příjemného, jsou vysocí a dobří hlavičkáři. Plzeň navíc zejména ke konci hodně nakopávala do vápna, některé situace byly složité pro všechny, ale jsem rád, že jsme si s tím poradili," usmíval se po remíze 1:1.

Také trenér Jílek nešetřil chválou. S výkonem Stoppena byl spokojený, gólman podle kouče působil dobře na mužstvo a dodával mu energii. „Stálo při něm i štěstí, ale musím ho pochválit, zvládl utkání velmi dobře," dodal Jílek.

Zmínil i jednu situaci, kdy mu trochu zatrnulo, ale Stoppen si poradil jako mazák. „Když si došel pro balon na hranici šestnáctky. Měl jsem pocit, že to má moc daleko, trochu jsem se zalekl. Takové momenty vám ale strašně pomohou. Kdyby míč někam vypadl, může z toho být zakončení nebo tlak. Takhle si odpočinete a podržíte balon," doplnil pozitivní hodnocení.

Jednou dostal Stoppena do neobvyklé situace sám Jílek. V 55. minutě vyměnil značnou část defenzivy a ještě upravil formaci. „Trochu mě to překvapilo," netajil se gólman. „Ale v systému se třemi obránci jsem se cítil dobře a možná i jistěji," dodal jedním dechem. Po výkonu ve Štruncových sadech tak není vyloučené, že se mezi třemi tyčemi objeví i za týden proti Českým Budějovicím.

Reklama