Hlavní obsah

Sparťanský kouč Priske: Do konce nás čekají ještě čtyři finále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři dny po porážce ve finále poháru se Slavií svou misi na Hané zvládli. Fotbalisté Sparty sice vyhráli jediný z posledních šesti ligových zápasů v Olomouci, tentokrát tam ovšem nezaváhali. Po vydřené výhře 1:0 na úvod nadstavby udrželi v čele tabulky dvoubodový náskok na Slavii. „Teď už nejde úplně o hraní hezkého fotbalu, ale o sbírání bodů. K zisku titulu potřebujete silnou mentalitu, a tu jsme ukázali. Přesně takhle se bojuje o nejvyšší příčky,“ cení si trenér Brian Priske.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva trenér Olomouce Václav Jílek a trenér Sparty Brian Priske se zdraví před utkáním.

Článek
Fotogalerie

Hned ve druhém kole skupiny o titul dojde na Letné k duelu Sparty se Slavií. Dánský kouč se ovšem neupíná pouze k derby, již třetímu na jaře. „Vidím to tak, že nás do konce čekají ještě čtyři finále," poukazuje Brian Priske na všechna čtyři zbývající kola.

Vstup do nadstavby jste zvládli. Cítíte už důležitost derby?

Tyhle otázky nemám rád. Stále hrajeme o dvanáct bodů, což je ještě dost. V tuto chvíli vedeme o dva body. Derby je samozřejmě důležité, pokud ale remizujeme, nebo jeden z týmů prohraje, stále se hraje o dalších devět bodů. Ať už mu dáte jakoukoliv nálepku, naším cílem bude derby prostě vyhrát. Od středy se budeme připravovat a uděláme vše, abychom zvítězili.

Přesto, může výsledek derby ovlivnit jeden z týmů natolik, že bude o titulu rozhodnuto?

Nemyslím si. Před čtyřmi dny jsme prohráli a kluci ukázali, že jsme schopni se rychle oklepat a prezentovat naši vítěznou mentalitu. I proto jsem rád, že tu jsem a pracuji právě s těmito kluky. Ať už další derby dopadne jakkoliv, rozhodně to neznamená, že se jeden z týmů nevrátí do hry. Chci ještě poděkovat fanouškům, kteří za námi navzdory dlouhé cestě přijeli. Zbytek sezony bude o nás o všech, o hráčích a také fanoušcích.

Zápas v Olomouci byl především o bojovnosti.

Souhlasím. Jeden velký boj a moc fotbalu jsme neviděli. Výhra je ale v závěru sezony důležitější než předvedená hra. Samozřejmě máme ambice hrát pěkný fotbal, občas to ale zkrátka nejde. Naposledy jsme tu odehráli těžké utkání, ve kterém jsme se snažili držet balon, což se nám vymstilo. Sigma byla dobře připravená, musím poděkovat hráčům za jejich zarputilost a bojovnost. Doufám, že příště budeme mít utkání více pod kontrolou a hrát častěji s míčem na kopačkách. Všichni však víme, jaká je situace a o co hrajeme. Tušíme, jak budou následující utkání pravděpodobně vypadat.

Sestřih finále MOL Cupu Sparta - SlaviaVideo: Sport.cz

Proti středečnímu finále jste udělal čtyři změny v sestavě. Jak jste s nimi spokojený?

Myslím, že se v naší hře mnoho nezměnilo. Samozřejmě hrajete trochu jinak, když máte na pravé straně, kde většinou hraje Tomáš Wiesner, leváka. Ostatní, kteří nastoupili, odehráli dobré utkání. Vydra s jistotou plnil své defenzivní povinnosti, Minčev ukázal kvalitu a dobrou mentalitu a o Lacim se ani nemusíme bavit. Na naší hře v ofenzivě se projevila důležitost utkání a jeho samotný průběh.

Na závěrečných dvacet minut přišel na hřiště exolomoucký Kryštof Daněk. Jak se vám líbil jeho výkon?

Musím ho pochválit. Měl těžké období, osobně mě jeho situace opravdu mrzela. Zasloužil si hrát, ale přes konkurenci, která v druhé polovině sezony je silnější a tvrdší, nedostával tolik prostoru. Musím proto vyzdvihnout jeho disciplínu a odhodlání. Den před zápasem jsme s ním se Sivim (Tomáš Sivok, manažer áčka) mluvili a on nám řekl, ať mu dáme, kolik minut uznáme za vhodné, a on odevzdá na hřišti maximum a udělá vše, aby Sparta uspěla. Svým výkonem se přičinil, že jsme udrželi čisté konto. Vytvořil i několik šancí.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice