Hlavní obsah

Spící medvěd hned nasadil gólmana Rudých ďáblů. Moje minela, omlouvá se za další plichtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlá akce. Těsně před čtvrteční uzávěrkou přestupů získala fotbalová Sparta na hostování Matěje Kováře z Manchesteru United. A hned v sobotu dvaadvacetiletého brankáře reprezentační jedenadvacítky poslala do utkání v Teplicích. Ani s čerstvou posilou ovšem Pražané neukončili mizernou šňůru. Zápas 8. ligového kola skončil 2:2, Sparta remizovala počtvrté v řadě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Matěj Kovář diriguje své spoluhráče

Článek
Fotogalerie

Poprvé v sezoně branl Letenských nehájil Dominik Holec. Ukázalo se, že Matěj Kovář přišel jako plánovaná jednička.

Po svém příchodu stihl den před zápasem jeden individuální trénink. Na něm se realizačnímu tým jevil tak, jak ho trenéři znají z dresu Lvíčat. Jistý a klidný...

„Asi bych se popsal jako klidný brankář, typologicky dobrý na balonu. Nejsem špatný ani na čáře. Rád dominuju ve vápně a chodím si pro centry. Jako největší přednost bych vypíchl právě hru nohama, o které bych řekl, že mě zdobí," představil se Kovář v úvodním rozhovoru pro sparta.cz.

Foto: manutd.com

Matěj Kovář a jeho slavný mentor David de Gea, jednička Manchesteru United.

Trenér Teplic Jarošík v minulosti jako hráč získal se Spartou čtyři mistrovské tituly.

„Sparta je takový spící medvěd. Přeju jí, aby se probudila, hrála líp. Chceme hrát proti nejlepší Spartě. Jen velkými zápasy rosteme, můžeme v nich ukázat svoje maximum," avizoval kouč před utkáním.

Jak se jevil debutant v brance spícího medvěda? Hned ve 20. minutě si Kovář za zákrok na Gninga těsně před šestnáctkou vysloužil žlutou kartu.

První gól inkasoval ve 42. minutě, když Gning po hlavičkovém biliáru s exslávistou Filou snižoval na 1:2. V 83. minutě pak znovu Gning střelou k tyči vyrovnal po chybě Höjera, který nezachytil Kovářův výhoz.

„Tak jsem si první zápas nepředstavoval. Druhý gól beru na sebe, minela mezi mnou a Casperem," kabonil se Kovář v rozhovoru pro O2 TV Sport.

„Nervozita byla, ale kluci mi pomohli, na hřiště jsem šel s čistou hlavou. Sedm minut před koncem šlo o naivitu z mojí strany. Měl jsem míč podržet, vyhnat kluky dopředu," uvědomuje si sebekriticky.

„Nebyl jediný důvod, aby nechytal. Je to výborný gólman s velkou budoucností," ujišťuje trenér Brian Priske.

„Přivedli jsme ho v posledních minutách přestupního období s jediným záměrem, aby hrál. Udělali jsme takový krok, protože jsme přesvědčeni, že je lepší brankář než ti, které jsme měli do této chvíle," rozebírá dánský kouč podrobnosti.

„Jasné je, že neměl optimální podmínky do prvního zápasu. Měli jsme těžké rozhodování. Holec nám hlavně v posledních zápasech hodně pomohl. Nebylo to pro Matěje snadné. Podíváme se na situace před inkasovanými góly, můžeme se o tom bavit. Ale když jsem ho sledoval, byl jsem klidný, protože i on byl s míčem velmi klidný," poukazuje Priske.

Kovář se tak stává novou sparťanskou jedničkou.

„Velká výzva, budu dělat všechno, abych ukázal, že si šanci zasloužím. Nejen proto, že jsem přišel z Manchesteru United," slibuje Kovář.

Nejen on by potřeboval, aby mužstvo začalo znovu vyhrávat. Série remíz ho táhne tabulkou dolů.

„Nevkládám energii do toho, abych přesně pojmenoval situaci, v jaké jsme, jestli už jde třeba o stres... Jsme Sparta, musíme vyhrávat, dělat maximum. Všechny čtyři nerozhodně zápasy jsme po fyzické stránce zvládli, měli jsme je vyhrát. V Teplicích znovu rozhodly klíčové situace. Měli jsme vstřelit třetí gól," hodnotí Priske.

Nadále platí, že jeho protějšek jako kovaný sparťan Letenské ještě jako soupeř nikdy neporazil. Třikrát jako hráč, ani třikrát jako trenér. Přesto je mnohem spokojenější.

„Jsem rád za Gninga, že je takový střelec, ale jde také o celý tým. Krásný zápas v takové atmosféře," oceňuje Jarošík výsledek i návštěvu deset a půl tisíce diváků.

Reklama

Související témata: