Hlavní obsah

Rosický vystrašil Spartu. Sportovní ředitel přiznal, že měl nabídku z velkého klubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letenští fanoušci určitě zbystří. Sportovní ředitel fotbalistů Sparty Tomáš Rosický v rozhovoru pro server The Athletic uvedl, že měl nabídku z velkého klubu, kterou odmítl, jelikož má v pražském klubu rozdělanou práci. Přiznal však, že trochu změnila jeho uvažování. Jeho cílem je vrátit letenský tým do Ligy mistrů, v níž se naposledy představil v roce 2005.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Sparty Praha Tomáš Rosický

Článek

Bývalý český reprezentant je v současné funkci od prosince 2018. „Když jsem s touhle prací začal, neměl jsem žádnou ambici dělat ji jinde než ve Spartě. Šlo o ryzí lásku ke klubu. To se ale vyvíjí. Měl jsem nabídku jít na pohovor do velkého klubu. Odmítl jsem ji, protože tu mám rozdělanou práci. Trochu to ale mé myšlení změnilo,“ prohlásil sparťanský odchovanec a nevyloučil tak případný odchod v budoucnu.

Rosický se vrátil na Letnou v létě 2016 jako hráč, poté co strávil deset let v Arsenalu. V anglickém klubu ho sužovaly zdravotní problémy, v posledním roce prakticky nehrál. Zůstat u Kanonýrů ovšem mohl. „S Hectorem Bellerínem jsem pracoval na videu. Když potom bylo jasné, že odejdu, manažer Arséne Wenger mi nabízel pozici u rezervy s tím, že mi klub pomůže s dokončením licence,“ prozradil Tomáš Rosický.

Vybral si variantu návratu do Sparty. Zdravotní patálie ovšem trvaly, Malý Mozart o rok a půl později hráčskou kariéru ukončil.

Udrží Sparta Krejčího s Vitíkem? Nemůžu vyloučit vůbec nic, říká Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

Po roce působení v roli poradce sportovního ředitele se funkce ujal sám. Tehdy Sparta draze platila hráče jako Guélor Kanga nebo Semih Kaya. Rosického tak čekala složitá obměna kádru. „Rozdíly v platech mezi českými kluky a novými posilami byly docela velké. To způsobilo nefunkčnost kabiny,“ vzpomíná Rosický.

Prosadil proto jinou strategii. „Mnohem víc jsme investovali do mladých hráčů, snažili jsme se také více propojit s akademií, která je velmi solidní. Soustředili jsme se víc na sparťany v týmu a zachovali české jádro, protože jsme ztratili identitu.“

Tomáš Rosický byl během rozlučky nejvíc dojatý z Karla Brücknera. A co na rozlučku říkají další Češi? Video: Sport.cz

Pražané v minulé sezoně získali první titul od roku 2014, pod vedením Rosického vybojovali v roce 2020 i domácí pohár. „Jsem pyšný na to, co jsme tu vybudovali. Nebylo to pokaždé snadné. Po mém třetím roce se tu lidé proti mně obrátili. Prohráli jsme finále domácího poháru (v květnu 2022 se Slováckem), trpělivost došla a fanoušci začali volat po mém odchodu,“ připomněl bývalý hráč Sparty, Dortmundu a Arsenalu.

„Šel jsem za majitelem (Danielem Křetínským) a (tehdejším) generálním ředitelem (Františkem Čuprem) a řekl jim: ‚Pokud si myslíte, že to je nejlepší řešení, skončím, protože svou strategii nezměním. Myslím, že je správná.‘ Řekli mi, abych našel nového trenéra a pokračoval,“ konstatoval Rosický.

Sparty se předloni ujal Dán Brian Priske, pod nímž historicky nejúspěšnější český klub hned na první pokus ukončil dlouhé čekání na mistrovský titul. Loni v srpnu však Letenští vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů na penalty s FC Kodaň.

„Pořád tu mám nedokončenou práci. Vrátit Spartu do Ligy mistrů je náš společný cíl,“ uvedl Rosický. V aktuální sezoně Pražané vedou neúplnou tabulku o pět bodů před Slavií, v únoru je čeká úvodní vyřazovací kolo Evropské ligy s Galatasaray Istanbul a čtvrtfinále domácího poháru na Slavii.

Současná role je pro Rosického psychicky náročnější než ta hráčská. „I když už jsem byl zkušený hráč, cítil jsem před zápasem určité napětí, nervozitu. Miloval jsem ten pocit. Jakmile jsem ho ztratil, skončil jsem. Myslel jsem, že ve funkci sportovního ředitele to bude jiné. Myslel jsem si, že budu mít lepší pohled na věc. Neustále se to ale zhoršuje, pořád jsem hodně nervózní. Podle mě proto, že jsem bezmocný,“ podotkl Rosický.

Reklama

  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice