Hlavní obsah

Staněk se těší na výzvu ve Slavii, chce pomoct k titulu. V Plzni jsou Valenta a Červ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plodný den velkých českých fotbalových klubů vyvrcholil stvrzením očekávaného obchodu. Slavia získává z Plzně reprezentačního brankáře Jindřicha Staňka, Západočeši kromě finanční kompenzace dostávají záložníky Matěje Valentu a Lukáše Červa. Všichni tři podepsali v nových působištích smlouvy do roku 2027. Oba kluby transfery potvrdily.

Foto: SK Slavia Praha

Jindřich Staněk je novým brankářem Slavie.

Článek

Staněk vytvoří silnou dvojici s Alešem Mandousem, Ondřej Kolář bude kvůli zdravotním problémům spíše dobrou duší do kabiny. „To je věc hodně unikátní. S Ondrou i Alešem se znám velmi dobře. S Ondrou jsme byli společně už třeba v jednadvacítce, známe se ze hřiště jako soupeři. Věřím, že v tomto směru žádný problém nebude,“ prohlásil pro slávistický web rodák ze Strakonic.

Konkurenci vítá. „Moc se těším na tuhle výzvu. Konkurence je vždycky dobrá věc, zdravá věc. Jsem na ni připravený. Chci pomoci Slavii k mistrovskému titulu. Do budoucna samozřejmě poháry, Liga mistrů. Proto jsem tady. Věřím, že to všechno dokážeme společně naplnit,“ prohlásil Staněk, který se s Plzní rozloučil po čtyřech letech. Do životopisu si na západě Čech zapsal mistrovský titul či postup do Ligy mistrů.

„Jindra za čtyři roky odvedl pro náš klub neskutečnou práci. Měl obrovský podíl na našich úspěších. Zároveň jsme spolu měli dohodu, že v případě zajímavé nabídky pro obě strany, nebudeme Jindrovi bránit v odchodu. Nyní ta situace nastala, Jindra se rozhodl novou výzvu přijmout a já bych mu chtěl za celý klub za všechno poděkovat,“ uvedl pro plzeňský web generální ředitel klubu Adolf Šádek.

„Jindra patří dlouhodobě mezi nejlepší české gólmany, což potvrzuje i v národním týmu. Chceme být připraveni na boj o titul a nic nepodcenit. Proto posilujeme i brankářský post. Přejeme Jindrovi hodně štěstí,“ konstatoval jednoznačně sportovní ředitel sešívaných Jiří Bílek.

Tento transfer je v rámci dvou klubů české ligy výjimečný, zajímavá je finanční stránka. Sport.cz rozpitval pozadí přestupu už během pátečního odpoledne. Staňkova cena byla stanovena na 1,85 milionu eur (45,5 milionu korun). Jak bude vyplacena? Valenta, jehož si sešívaní stáhli z hostování po povedeném podzimu ve Slovácku, dostal cenovku 13 milionů korun.

Červův případ byl trochu komplikovanější, Slavia ho kupovala zpět v rámci dohody z Liberce a jeho hodnota se nakonec vyšplhala na 20 milionů korun. Doplatek ze strany sešívaných by tak měl činit zhruba 12,5 milionu korun.

Plzeň získává dva kvalitní a stále ještě perspektivní střední záložníky. Červovi je dvaadvacet, Valenta je o rok starší. „Lukáš Červ je velmi zajímavý hráč s potenciálem, který ještě zvýší konkurenci v naší záložní řadě. Matěj Valenta je ofenzivní univerzál, který na sebe svými výkony ve Slovácku hodně upozornil. I od něj si slibujeme přínos především pro naši ofenzivu,“ podotkl pro web Viktorie její sportovní ředitel Daniel Kolář.

Oba nováčci jsou natěšení. „Je to pro mě obrovská výzva. Viktorka je na jaře v pohárech, jak v evropském, tak i domácím. Já jsem si Evropu ještě nezahrál, takže se strašně těším a přeji si, aby se nám dařilo,“ prohlásil Valenta.

„Za posledních deset let, co sleduju pozorně ligu, tak je Viktorka jeden z největších klubů u nás. A hned jak jsem vstoupil na stadion, tak to tady na mě dýchlo, stadion je krásný! Moc se těším na to, až budu moci vběhnout na hřiště,“ doplnil Červ.

Slavia už během pátku představila další dvě nové tváře. Stoper Štěpán Chaloupek přijde do Edenu až v létě, jaro dohraje ještě v severočeském klubu. Z Olomouce dorazil levý bek Ondřej Zmrzlý, který platí za univerzála. Plzeň zase přivítala záložníka Cheicka Souarého z druholigového Vyškova, na zkoušku k ní přišel i útočník Alex Matthias Tamm z estonského klubu Nomme Kalju.

Reklama

  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.