Hlavní obsah

Štěch šokoval partnerku a letí stěhovat, Bičík si na Letné pamatuje i sekretářky

Praha

Jistota je jistota. Místo aby se pral o Ligu mistrů od druhého předkola se Spartou, fotbalový brankář Tomáš Vaclík přestupuje do Basileje, která má jako švýcarský šampión start v základní skupině milionářské soutěže jistý. Letenští ovšem ani na chvíli bez gólmanů nezůstali. Sáhli po svých odchovancích Marku Štěchovi a Davidu Bičíkovi, kteří se o místo v brance podělí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Marek Štěch (vlevo) a obránce Pavel Kadeřábek v lanovce nad Prahou během svého prvního srazu fotbalové reprezentace před utkáním ve Finsku. Ve Spartě z nich jsou noví spoluhráči.

Článek
Fotogalerie

Jeden z Anglie, druhý z Turecka. Čtyřiadvacetiletý Štěch se vrací do Sparty po osmi letech, třiatřicetiletý Bičík po sedmi. Návrat domů však má kupodivu složitější mladší z nich.

„Rozhodování bylo těžké i s ohledem na to, že mám v Anglii rodinu a žil jsem tam osm let. Dá se označit prakticky za můj domov, ale další nabídky nebyly tak dobré jako od Sparty," líčí Marek Štěch v rozhovoru pro sparta.cz.

Z Anglie ho doprovodí zpět do Prahy anglická partnerka a dcera. „Určitě to pro přítelkyni byl nejprve šok, ale teď už se těší. Podporuje mě a bude mi oporou i po návratu do Česka. O prázdninách jsme sem vždy na určitou dobu jezdili, takže to tu částečně zná. Učí se i česky, což se jí bude hodit," popisuje Marek, jehož čeká stěhování. „Vracím se do Anglie, musím zajistit stěhování, pak bydlení v Praze a od pondělí už se zapojím na Letné do tréninku pod vedením trenéra Srníčka."

Přivítání bylo bouřlivé

Také jeho nový parťák měl ve hře ještě další varianty. „Na základě mé výkonnosti jsem měl čtyři, pět nabídek z turecké nejvyšší soutěže. Ale když s nabídkou přišla i Sparta, nebylo vůbec co řešit," ujišťuje David Bičík.

Před rokem a půl odešel z mistrovského Liberce do Turecka, na Letnou se vrací z druholigového SK Karsiyaka. „Jsem doslova nadšený, vracím se domů. Ve Spartě jsem byl od šesti let a odcházel jako šestadvacetiletý, takže pocity jsou teď úžasné. Když jsem byl jednat na Letné, potkal jsem tam spoustu lidí, které si pamatuju ještě z mého předchozího působení. I přivítání tak bylo velmi srdečné," pochvaluje si.

Známé ani nespočítá. „Jasně! Třeba paní Vrbická, fyzioterapeutka, nebo sekretářky. Samozřejmě, trochu se to obměnilo, ale pořád je to stará dobrá Sparta. Pokud jde o mužstvo, znám se tak s polovinou kádru," říká brankář, který zase potká spoluhráče z Liberce.

„Byl jsem v kontaktu s Lukášem Váchou a Bořkem Dočkalem, navíc ještě poměrně intenzivněji ve chvíli, kdy jsem s klubem jednal o mém návratu. Spartě jsem držel palce, protože to už poslední dobou vypadalo, že jednání spějí ke zdárnému konci. Navíc titul byl vážně zasloužený a v poháru kluci ukázali, že se jen tak nevzdávají," těší se Bičík na novou výzvu.

Reklama

Související témata: